Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szegény gyerekek szenvednek a klímaváltozástól

2008.04.29. 07:48
Az ENSZ gyermekalapja, a Unicef arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás hatásait leginkább a fejlődő országokban élő kisgyerekek sínylik meg írja a BBC hírportálja.

A szervezet szerint a globális felmelegedés okozta áradások, szárazság és a rovarok által terjesztett betegségek egyre nagyobb gondot okoznak a szegény országoknak, mivel nincs elegendő erőforrásuk ahhoz, hogy megküzdjenek ezekkel a problémákkal. "A világ legszegényebb gyerekei szenvednek emiatt a legjobban, holott ők járultak hozzá a legkevésbé a klímaváltozáshoz" – fogalmazott David Bull, a szervezet brit vezetője. A szakember kiemelte azt is, hogy ha a világ nem mérsékli gyorsan a klímaváltozás hatásait, az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljait több országban nem lehet majd teljesíteni.

Az ENSZ összes országa beleegyezett, hogy 2015-re megfelel a nyolc Millenniumi Fejlesztési Célnak. Ezek között található többek között a gyermekhalandóság csökkentése, az AIDS elleni harc és az igyekezet, hogy mindenki részesüljön az elemi oktatásban. A Világbank korábban már figyelmeztetett, hogy egyes országokban néhány cél valószínűleg nem fog megvalósulni, a Szahara egyes területein akár mind a nyolc teljesítetlen maradhat.

A Unicef előrejelzései szerint a klímaváltozás vissza fogja vetni a mezőgazdaságot Afrika nagy részén és Dél-Ázsia valamint Dél-Amerika egyes területein, a vízhez kötött betegségek (kolera, malária) pedig terjedni fognak. Az ENSZ alapítványai rendszeresen utalnak összegeket a szegény országoknak a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, de ez a pénz túl kevés ahhoz, hogy alapvető változásokat lehessen elérni.