Gusztáv
3 °C
7 °C

A szegény gyerekek szenvednek a klímaváltozástól

2008.04.29. 07:48
Az ENSZ gyermekalapja, a Unicef arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás hatásait leginkább a fejlődő országokban élő kisgyerekek sínylik meg írja a BBC hírportálja.

A szervezet szerint a globális felmelegedés okozta áradások, szárazság és a rovarok által terjesztett betegségek egyre nagyobb gondot okoznak a szegény országoknak, mivel nincs elegendő erőforrásuk ahhoz, hogy megküzdjenek ezekkel a problémákkal. "A világ legszegényebb gyerekei szenvednek emiatt a legjobban, holott ők járultak hozzá a legkevésbé a klímaváltozáshoz" – fogalmazott David Bull, a szervezet brit vezetője. A szakember kiemelte azt is, hogy ha a világ nem mérsékli gyorsan a klímaváltozás hatásait, az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljait több országban nem lehet majd teljesíteni.

Az ENSZ összes országa beleegyezett, hogy 2015-re megfelel a nyolc Millenniumi Fejlesztési Célnak. Ezek között található többek között a gyermekhalandóság csökkentése, az AIDS elleni harc és az igyekezet, hogy mindenki részesüljön az elemi oktatásban. A Világbank korábban már figyelmeztetett, hogy egyes országokban néhány cél valószínűleg nem fog megvalósulni, a Szahara egyes területein akár mind a nyolc teljesítetlen maradhat.

A Unicef előrejelzései szerint a klímaváltozás vissza fogja vetni a mezőgazdaságot Afrika nagy részén és Dél-Ázsia valamint Dél-Amerika egyes területein, a vízhez kötött betegségek (kolera, malária) pedig terjedni fognak. Az ENSZ alapítványai rendszeresen utalnak összegeket a szegény országoknak a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, de ez a pénz túl kevés ahhoz, hogy alapvető változásokat lehessen elérni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!