Kábítószeres majmok

2002.08.15. 09:38
Új attrakcióra sereglenek egy dél-floridai állatkert látogatói: a lemúrok rájöttek, hogy a környezetükben élő ezerlábúak mérge tudatmódosító hatású. A szakértők szerint az állatok egy extasyhoz hasonló anyagon pörögnek.
Ezerlábú ördöggel cimborál Dél-Florida állatvilága, mivel a régióban elszaporodtak a hallucinogén állatok. Az anadenobolus monilicornis, amely egyike a körülbelül tízezer ismert ezerlábú fajnak (és nem tévesztendő össze a százlábúval), Dél-Afrikából vagy a Karib-szigetekről származó gyümölcsösládákban érkeztek Amerikába. A pszichedelikus lények a helyi ezerlábúaktól könnyen megkülönböztethetőek, mivel kétszer olyan hosszúak és sárga-vörös színűek.

Richard Hoffman virginiai ezerlábúszakértő, aki a dél-floridai példányokat is azonosította, rámutatott, hogy az ezerlábúaknál hagyományos dolog, hogy vegyi anyaggal védekeznek. Az ezerlábú mérgét a környéken élő madarak és egyéb szemtelen állatok természetes rovarriasztóként alkalmazzák (a szőrükre illetve a tollukra dörgölik), így kerülhetett képbe az egzotikus monilicornis is.

Terjeszkedik az ördögi féreg

Ezerlábú
A kép nem a cikk szereplőit ábrázolja
A különös ezerlábúak megjelenéséről először Sian Evans, a dél-miami DuMond természetvédelmi park igazgatója adott hírt, miután a helyi makipopuláció félórás delíriumokkal kezdte szórakoztatni a betérőket.

Hoffman vizsgálatai kiderítették, hogy az idegenszívű ezerlábúak fokozatosan kiszoríthatják az őshonos fajt, mivel mozgásuk és szaporodásuk gyorsabb és bár pszichotróp jellegük vonzza a természetes ellenségeket, a DuMond park négyfős makicsaládjának egy ezerlábú elegendő volt a betépéshez.

Gyökerek és emberek

Az emberhez közelebb álló főemlősök étrendjének vizsgálatából már korábban kiderült, hogy a csimpánzok és a gorillák váratlanul kiterjedt tudással bírnak a szubsztanciák terén.

Afrikában a csimpánz rámászik a kólafára, hogy a koffein és theobromin tartalmú kóladiótól felfrissülten hülyéskedhessen az erdőben. Az Egyenlítői Guinea őserdeiben élő csimpánzok és gorillák szívesen falnak egy kis alchornea floribunda vagy alchornea cordifolia gyökeret. Az erős izgalmi állapotot, később halálos depressziót okozó növényt a helyiek (közlésük szerint) a gyakorta láthatatlan dolgok elől menekülő gorillák nyomán fedezték fel.

A kutatások kiderítették, hogy az emberszabású majmok egy-egy átmulatott nap után a tabernanthe iboga gyökereivel detoxikálják magukat.  • Tippek
  • Hírek