Alfréd
-2 °C
2 °C

Vadászható a Loch Ness-i szörny

2006.01.21. 11:44
A Loch Ness mélyén lakozó tengeri szörny létezésének kérdése nem csak a skót pubok törzsközönségét foglalkoztatja. Brit sajtóértesülések szerint a szigetország kormánya is komolyan foglalkozott a kérdéssel, még a konzervatívok idejében. A tervek szerint delfinekkel próbáltak volna a rejtélyes lény nyomába eredni.

A hetvenes évek végén a toryk vezette brit kormány komolyan foglalkozott azzal, hogy az USA-ból delfineket vásárolnak. Ezek segítségével keresték volna meg a legendás Loch Ness-i szörnyet, írta a Daily Mirror.

A környezetvédelmi minisztérium akkor azzal indokolta a kezdeményezést, hogy Nessie felfedezése jót tenne a skóciai turizmusnak, írta a lap a titkosítás alól most kikerült kormányzati iratokra hivatkozva.

Elmaradt a válasz

A Daily Mirror idézi a brit környezetvédelmi tárca egyik hivatalnokának levelét, amelyet a skót regionális kormányzatnak küldtek. Ebben London a delfin-terv megvalósításához kért engedélyt.

A hivatalnok arról biztosította a skótokat, hogy tudósok garantálják, hogy egyik állatnak sem esik bántódása. Ez az óvatosság érthető volt már akkoriban is, mert a brit állatvédők híresen harciasak. Arra viszont a jelek szerint nem gondolt a hivatalnok, hogy a delfinek vajon mit szólnak majd a Loch Ness édesvizéhez.

A skót nemzeti levéltárban ugyanakkor nincs nyoma annak, hogy a londoni levélre bármilyen válasz született volna. Az viszont könnyen lehetséges, hogy a delfin-terv eredetileg Robert Rines Nessie-vadász fejéből pattant ki.

Nem sikerült megvédeni

Rines az alapítója az amerikai alkalmazott tudományok akadémiájának (Academy of Applied Science), és 1972-ben azzal a fényképével került a lapok címlapjára, amely állítólag Nessie egyik uszonyát ábrázolja. Az akadémia most megerősítette, hogy a hetvenes évek végén minikamerákkal felszerelt delfineket képeztek ki víz alatti objektumok lefényképezésére.

A skóciai Loch Ness mélyén rejtőző lény létének bizonyítása így ismét elmaradt, bár a szemtanúk a hetedik évszázadig visszanyúló legenda tárgyát újra és újra látni vélik.

Nessie sorsának alakulása a brit kormányt később sem hagyta nyugodni. Néhány nappal ezelőtt felbukkant levéltári anyagok szerint London komoly erőfeszítéseket tett a szörny vadorzóktól és trófeavadászoktól való megvédésére.

A próbálkozások viszont nem jártak sikerrel. Ha létezik Nessie, akkor mind a mai napig az 1981-es vadászati és vidéki táj törvény (Wildlife and Countryside Act) hatálya alá tartozik. Vagyis teljességgel legális a vízi szörnyet csapdával elfogni, agyonlőni, netán felrobbantani.