Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Madaraktól származott a gyilkos spanyolnátha

2005.10.06. 12:15
Amerikai kutatók hasonló genetikai mutációkat találtak az Ázsiában keringő madárinfluenzában és a múlt század elején pusztító spanyolnáthában. A tudósok szerint a madárinfluenza komolyan fenyegeti az emberiséget.

A spanyolnátha vírusa a lap szerint az emberiség eddigi legpusztítóbb kórokozója volt: több embert ölt meg, mint az első világháború, viharos gyorsasággal terjedt (gyakran alig néhány óra telt el a betegség tüneteinek jelentkezése és a halál között), és más influenzavírusoktól eltérően az áldozatok többsége a fiatal, 15-34 év közötti, egyébként egészséges emberek közül került ki. A tudósok már régóta szerették volna alaposabban tanulmányozni e vírus hatásmechanizmusát, de hiába, mert annak idején még nem tudták biztonságos helyen, további kutatásra megőrizni a kórokozók mintapéldányait.

Megint él a spanyolnátha

Amerikai kutatóknak azonban - a Wall Street Journal európai kiadása szerint - kilenc évig tartó erőfeszítések nyomán sikerült újraéleszteni a spanyolnátha vírusát, miután teljesen megfejtették génjeit. Ehhez korabeli amerikai katonák tüdőszöveteit, és egy 1997-ben exhumált alaszkai nő holttestét használták fel. A tudósok által géntechnikával mesterségesen újra létrehozott spanyolnátha-vírus beigazolta, amit a történelemből már tudni lehetett, azaz rendkívül pusztító hatású: a kísérleti alanyokat (csirkeembriókat) szinte azonnal megölte. A kutatás során az is bebizonyosodott, hogy a spanyolnátha vírusa szintén egy madárvírus.

A tudósok tíz olyan változást, mutációt fedeztek fel, amely a spanyolnátha kórokozóját megkülönbözteti más madárvírusoktól (azt mutatva, hogy miként alkalmazkodott az emberi környezethez) - és ezen mutációk egy része már a mostani madárinfluenzát okozó H5N1 vírusban is megtalálható. Ez a lap szerint azt jelzi, hogy fennáll a kockázata: adott esetben a madárinfluenza vírusa is az 1918-19-es spanyolnátha-járványhoz hasonlóan gyors és vészjósló módon terjedhet át az emberekre.

Mindenki járványtól retteg

David Nabarro, a madárinfluenza elleni küzdelem összehangolásával megbízott ENSZ-kooordinátor szeptember végén azt közölte, bármelyik pillanatban kitörhet egy újabb világméretű influenzajárvány, amelyet valószínűleg az ázsiai madárinfluenza-járványt okozzó vírus valamely mutánsa idéz majd elő, és a majdani járvány halálos áldozatainak száma 5 millió és 150 millió között lehet. Az Egészségügyi Világszervezet utóbb pontosított: szerintük egy ilyen esetben 2-7,4 millió az áldozatok ésszerűen megjósolható száma.

Bármelyik szám az igaz, ma már világszerte nagyon sokan tartanak egy új járvány kitörésétől - és nem csak az egészségügyi hatóságok, de az emberek is. Erre utal, hogy a csütörtöki belga lapok szerint a madárinfluenzáról szóló, vészjósló hírek hatására Belgiumban sokszorosára nőtt a kereslet a Tamiflu nevű szer iránt: ez a hagyományos influenza elleni orvosság, de egyes, állatokkal végzett kísérletek szerint hatásos lehet az emberre veszélyes H5N1 vírus ellen is. A szert a svájci Roche gyógyszergyár gyártja, és Belgiumban már eddig annyi fogyott belőle, mint tavaly egész télen. Mivel pedig gyártása nagyon hosszadalmas, egy évig is eltart, a Roche már csak "cseppenként", nagyon kis tételekben szállít belőle a nagykereskedőknek - bár állítólag ígéretet tett, hogy ha valóban kitörne a világméretű járvány, ezt a korlátozást feloldja.