Aliz
6 °C
14 °C

Madaraktól származott a gyilkos spanyolnátha

2005.10.06. 12:15
Amerikai kutatók hasonló genetikai mutációkat találtak az Ázsiában keringő madárinfluenzában és a múlt század elején pusztító spanyolnáthában. A tudósok szerint a madárinfluenza komolyan fenyegeti az emberiséget.

A spanyolnátha vírusa a lap szerint az emberiség eddigi legpusztítóbb kórokozója volt: több embert ölt meg, mint az első világháború, viharos gyorsasággal terjedt (gyakran alig néhány óra telt el a betegség tüneteinek jelentkezése és a halál között), és más influenzavírusoktól eltérően az áldozatok többsége a fiatal, 15-34 év közötti, egyébként egészséges emberek közül került ki. A tudósok már régóta szerették volna alaposabban tanulmányozni e vírus hatásmechanizmusát, de hiába, mert annak idején még nem tudták biztonságos helyen, további kutatásra megőrizni a kórokozók mintapéldányait.

Megint él a spanyolnátha

Amerikai kutatóknak azonban - a Wall Street Journal európai kiadása szerint - kilenc évig tartó erőfeszítések nyomán sikerült újraéleszteni a spanyolnátha vírusát, miután teljesen megfejtették génjeit. Ehhez korabeli amerikai katonák tüdőszöveteit, és egy 1997-ben exhumált alaszkai nő holttestét használták fel. A tudósok által géntechnikával mesterségesen újra létrehozott spanyolnátha-vírus beigazolta, amit a történelemből már tudni lehetett, azaz rendkívül pusztító hatású: a kísérleti alanyokat (csirkeembriókat) szinte azonnal megölte. A kutatás során az is bebizonyosodott, hogy a spanyolnátha vírusa szintén egy madárvírus.

A tudósok tíz olyan változást, mutációt fedeztek fel, amely a spanyolnátha kórokozóját megkülönbözteti más madárvírusoktól (azt mutatva, hogy miként alkalmazkodott az emberi környezethez) - és ezen mutációk egy része már a mostani madárinfluenzát okozó H5N1 vírusban is megtalálható. Ez a lap szerint azt jelzi, hogy fennáll a kockázata: adott esetben a madárinfluenza vírusa is az 1918-19-es spanyolnátha-járványhoz hasonlóan gyors és vészjósló módon terjedhet át az emberekre.

Mindenki járványtól retteg

David Nabarro, a madárinfluenza elleni küzdelem összehangolásával megbízott ENSZ-kooordinátor szeptember végén azt közölte, bármelyik pillanatban kitörhet egy újabb világméretű influenzajárvány, amelyet valószínűleg az ázsiai madárinfluenza-járványt okozzó vírus valamely mutánsa idéz majd elő, és a majdani járvány halálos áldozatainak száma 5 millió és 150 millió között lehet. Az Egészségügyi Világszervezet utóbb pontosított: szerintük egy ilyen esetben 2-7,4 millió az áldozatok ésszerűen megjósolható száma.

Bármelyik szám az igaz, ma már világszerte nagyon sokan tartanak egy új járvány kitörésétől - és nem csak az egészségügyi hatóságok, de az emberek is. Erre utal, hogy a csütörtöki belga lapok szerint a madárinfluenzáról szóló, vészjósló hírek hatására Belgiumban sokszorosára nőtt a kereslet a Tamiflu nevű szer iránt: ez a hagyományos influenza elleni orvosság, de egyes, állatokkal végzett kísérletek szerint hatásos lehet az emberre veszélyes H5N1 vírus ellen is. A szert a svájci Roche gyógyszergyár gyártja, és Belgiumban már eddig annyi fogyott belőle, mint tavaly egész télen. Mivel pedig gyártása nagyon hosszadalmas, egy évig is eltart, a Roche már csak "cseppenként", nagyon kis tételekben szállít belőle a nagykereskedőknek - bár állítólag ígéretet tett, hogy ha valóban kitörne a világméretű járvány, ezt a korlátozást feloldja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?