Olivér
5 °C
8 °C

Madárinfluenza-riadót fújt a WHO

2005.09.19. 13:01
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint sürgősen fel kell készülni egy világméretű madárinfluenza-járványra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította hétfőn a nemzetközi közösséget, hogy készüljön fel egy világméretű madárinfluenza-járványra.

Riadó

Csak idő kérdése, hogy a járvány a Föld minden tájékára átterjedjen, vélekedett a WHO főigazgatója, Dzsong Vuk Ri a szervezet nyugat-csendes-óceáni éves térségi konferenciáján az új-kaledóniai Noumeában. "Nyilvánvaló, hogy így lesz, minden előfeltétel adott" - mondta.

Minden országnak nemzeti járványellenes tervet kell kidolgoznia, és szükség van a térségek közötti, valamint a gazdasági élet szereplői és a nemzetközi szervezetek közötti szoros együttműködésre, hangsúlyozta.

Kevesen készültek fel

Eddig a 192 tagországból mindössze negyven dolgozott ki elképzelést arról, hogyan lehetne gátat vetni a vírus világméretű, akár több millió emberéletet követelő elterjedésének - mondta a főigazgató.

Harminchét ország kétszáz képviselője vesz részt a pénteken záruló konferencián a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniában. A madárinfluenza 2003 óta legkevesebb 63 ember halálát okozta Délkelet-Ázsiában.

Felkészült országok

Magyarországon a "felkészült" országok egyike közé tartozik. a védőoltások gyártása folyamatban van, és állítólag elkészültek a tervek is arra az esetre, ha felbukkanna az emberről emberre terjedő vírus is.

A nemzetközi aggodalom mértékére jellemző, hogy a brit kormány már januárban részletes terveket dolgozott ki a madárinfluenza elleni védekezésre. Mivel akkor még nem állt rendelkezésre hatékony ellenanyag, Londonban tömeges evakuálásokat, városok karanténba zárását tervezték, sőt, a halálos áldozatok várható számát figyelembe véve felfújható hullaházak beszerzésével készültek a becslések szerint világszerte akár egymilliárd ember halálát is okozni képes járványra.

Mivel a szakértők nyugaton arra számítanak, hogy a madárinfluenza-vírus hamarosan emberi influenzavírussá alakul, és így emberről emberre is képes lesz terjedni, az osztrák főváros kórházai megkezdték a felkészülést egy esetleges járványra. Bécs mind a tizenöt kórháza két hétre elegendő mennyiséget vásárolt abból a szerből, amely hatásos lehet az influenza kezelésében.

 

Járvány az állatparkban

Egy jakartai állatkertben 19 madár pusztult el madárinfluenzában, s a kór eddig már négy emberéletet követelt Indonéziában. Az állatparkot bezárták. Egyúttal elrendelték az állatkert valamennyi madarának megvizsgálását. A fertőzötteket elpusztítják, a többieket pedig beoltják.

Eközben két új pácienst szállítottak madárinfluenza gyanújával a külön ebben a fertőző kórban szenvedő betegek kezelésére kijelölt jakartai klinikára.

Ázsiában 2003 óta terjed a madárinfluenza vírus. Eddig madarak millióit ölték meg és 63 ember vesztette életét a betegség következtében, főleg Vietnamban és Thaiföldön.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?