Madárinfluenza-riadót fújt a WHO

2005.09.19. 13:01
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint sürgősen fel kell készülni egy világméretű madárinfluenza-járványra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította hétfőn a nemzetközi közösséget, hogy készüljön fel egy világméretű madárinfluenza-járványra.

Riadó

Csak idő kérdése, hogy a járvány a Föld minden tájékára átterjedjen, vélekedett a WHO főigazgatója, Dzsong Vuk Ri a szervezet nyugat-csendes-óceáni éves térségi konferenciáján az új-kaledóniai Noumeában. "Nyilvánvaló, hogy így lesz, minden előfeltétel adott" - mondta.

Minden országnak nemzeti járványellenes tervet kell kidolgoznia, és szükség van a térségek közötti, valamint a gazdasági élet szereplői és a nemzetközi szervezetek közötti szoros együttműködésre, hangsúlyozta.

Kevesen készültek fel

Eddig a 192 tagországból mindössze negyven dolgozott ki elképzelést arról, hogyan lehetne gátat vetni a vírus világméretű, akár több millió emberéletet követelő elterjedésének - mondta a főigazgató.

Harminchét ország kétszáz képviselője vesz részt a pénteken záruló konferencián a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniában. A madárinfluenza 2003 óta legkevesebb 63 ember halálát okozta Délkelet-Ázsiában.

Felkészült országok

Magyarországon a "felkészült" országok egyike közé tartozik. a védőoltások gyártása folyamatban van, és állítólag elkészültek a tervek is arra az esetre, ha felbukkanna az emberről emberre terjedő vírus is.

A nemzetközi aggodalom mértékére jellemző, hogy a brit kormány már januárban részletes terveket dolgozott ki a madárinfluenza elleni védekezésre. Mivel akkor még nem állt rendelkezésre hatékony ellenanyag, Londonban tömeges evakuálásokat, városok karanténba zárását tervezték, sőt, a halálos áldozatok várható számát figyelembe véve felfújható hullaházak beszerzésével készültek a becslések szerint világszerte akár egymilliárd ember halálát is okozni képes járványra.

Mivel a szakértők nyugaton arra számítanak, hogy a madárinfluenza-vírus hamarosan emberi influenzavírussá alakul, és így emberről emberre is képes lesz terjedni, az osztrák főváros kórházai megkezdték a felkészülést egy esetleges járványra. Bécs mind a tizenöt kórháza két hétre elegendő mennyiséget vásárolt abból a szerből, amely hatásos lehet az influenza kezelésében.

 

Járvány az állatparkban

Egy jakartai állatkertben 19 madár pusztult el madárinfluenzában, s a kór eddig már négy emberéletet követelt Indonéziában. Az állatparkot bezárták. Egyúttal elrendelték az állatkert valamennyi madarának megvizsgálását. A fertőzötteket elpusztítják, a többieket pedig beoltják.

Eközben két új pácienst szállítottak madárinfluenza gyanújával a külön ebben a fertőző kórban szenvedő betegek kezelésére kijelölt jakartai klinikára.

Ázsiában 2003 óta terjed a madárinfluenza vírus. Eddig madarak millióit ölték meg és 63 ember vesztette életét a betegség következtében, főleg Vietnamban és Thaiföldön.  • Hírek
  • Megtakarítás