Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az ős-Éva utódai az Andaman-szigeteken

2005.05.20. 16:40
Az Andaman-szigetek őslakosai közvetlen leszármazottai a mai ember Afrikában egykor élt közös ősanyjának. A DNS-elemzés megerősítette, hogy a szigetlakók ősei több tízezer éve vándorolhattak el a kontinensről.
Az Indiához tartozó Andaman-szigetek két bennszülött törzsének tagjairól genetikai vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy közvetlen utódai az első embereknek. A néhai ősök Afrikából sok ezer évvel ezelőtt vándorolhattak ki Ázsiába.

Az indiai Hyderabad városában működő sejt és molekuláris biológiai kutatóintézet (CCMB) munkatársai az Onge és a Nagy-Andamán törzsek tíz tagjának DNS-mintáját vizsgálták meg. A népcsoport több tízezer év óta teljes genetikai elszigeteltségben él a Szumátrához közel eső szigetcsoporton.

Változatlanul öröklődik

Az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a törzsek a legrégebbi modern ember egyenes ági leszármazottai, idézte a Indian Express napilap a kutatásokat vezető Lalji Singh, a CCMB igazgatójának szavait.

A minden emberi sejtben megtalálható mitokondriális DNS anyai ágon, rekombináció nélkül öröklődik. Az emberiség mitokondriumban őrzött néhány génje visszavezethető egyetlen ős-Évára, aki a becslések szerint 150-200 ezer évvel ezelőtt élhetett Afrikában.

Jött a cunami

A kutatók feltételezése szerint az ősanya utódainak egy csoportja 50-70 ezer évvel ezelőtt tengeri úton Ázsiába vándorolt. Az Andaman-szigeteki bennszülöttek ablakot jelentenek a múltra, lelkendezett Lalji Singh. Birtokukban van az ázsiai emberek eredetének kulcsa, ezért védelemre szorulnak.

A szigetcsoporton különben négy törzs él kezdetleges körülmények között. A decemberi cunamit követően nagy volt az aggodalom, hogy baja esett az őslakóknak.

Az indiai kormány azon van, hogy megakadályozza a szigetlakók és a külvilág kapcsolatát. Ennek oka, hogy szeretnék érintetlenül megőrizni a törzsek hagyományait, tagjaikat pedig a behurcolt betegségektől.