Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Festékkel blokkolható a mobilhívás

2006.03.27. 12:05
Nanocsövekkel kevert festékkel blokkolhatók a mobilhívások, a wifi vagy akár a Kossuth rádió is, fedezte fel egy természetes nanoanyagokkal foglalkozó amerikai cég. A NaturalNano által használt halloysit nanocsöveket nem laboratóriumban állítják elő, hanem az agyagos talajból bányásszák őket.

Rézzel bevont vagy azzal megtöltött nanocsövekkel blokkolhatók a rádióhullámok, jelentette be nemrég az amerikai NaturalNano, egy New York államban székelő, a nanotechnológia gyakorlati alkalmazásán munkálkodó cég.

Ha például a rézzel elegyített nanocsöveket festékbe keverik, és azzal festik ki egy mozi falát, a mobiltelefonok elnémulnak, és a nézők - a többi néző megelégedésére - nem tudnak hívásokat fogadni vagy indítani. A technika ugyanígy alkalmas rádióadások és mobil internetelérés blokkolására is.

Nanocső a természetben

#alt#
Halloysit nanocsövek közelről
A NaturalNano a természetben, így helyenként Magyarországon is megtalálható halloysit nevű ásványban található nanocsöveket alkalmaz, amelyek a rádióhullám-blokkoláson kívül a cég szerint még legalább kétszázféle módon használhatók fel az újfajta műanyagoktól a kozmetikumokig.

A halloysit a dickittel és a nakrittal együtt a kaolinitfélék közé tartozik, és eddig elsősorban a porcelánok és tűzálló anyagok gyártásához használták. A halloysitban található nanocsövek évmilliók alatt, természetes úton alakultak ki. A szén-nanocsövekhez hasonlóan 100 nanométeres-1,2 mikronos átmérőjű üregek található bennük, de ezek szén helyett alumíniumból, szilíciumból, hidrogénből és oxigénből állnak (Al4[Si4O10(OH)8](H2O)4).

A nanocsöves technológiát sokan olyan csodatalálmánynak tartják, amely alapjaiban változtathatja meg a midennapi életet. Nanocsövekből elméletileg készíthető golyóálló póló, belülről fűthető ablaküveg és minden eddiginél könnyebb, ugyanakkor szilárdabb műanyagok. A nanotechnológia gazdasági elemzők szerint éveken belül hárombillió dolláros üzletté válhat, amely mellett eltörpíti a médiabizniszt vagy a számítástechnikai boomot.