Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rejtélyes kőépítmény a Kineret-tóban

2013.04.12. 14:21

Hatalmas kőépítményt talált egy régészcsoport az Izrael északi részén lévő Kineret-tó alatt. Először 2003 nyarán egy hanglokátoros felmérésnél vették észre a vastagon homokkal borított monumentális kőhalmot a víz mélyén. A régészeti feltárás remélhetőleg rávilágít arra, hogy milyen célt szolgált az épület, amelynek korát jelenleg több mint négyezer évesre becsülik.

A kutatók nem tudják megmondani, hogy pontosan mikor épült és mi volt a célja a hatalmas, kúp alakú építménynek. A közel tíz méter magas épület faragatlan bazaltkövekből és sziklákból áll, az átmérője legalább hetven méter, ami kétszerese a Stonehenge-nek. A kutatók feltételezik, hogy az épület szárazföldön épülhetett, és csak később, a vízszint emelkedése miatt merült el a tóban, amit az újszövetségi iratokban Genezáreti-tóként emlegetnek.

A régészek szerint emberkéz alkotta a hatalmas épületet, mert nem hasonlít semmilyen természeti jelenségre. Úgy tűnik, hatalmas sziklákat halmoztak egymásra, de egyelőre csak találgatják az építmény egykori feladatát. A kutatók úgy vélik, valamiféle temetési szertartás része lehetett. Az időszámításunk előtti harmadik évezredben a közelben egy Bet Jerah vagy Kirbet Kerak nevű város, ami akkoriban a térség legnagyobb, erődítménnyel védett központja volt. A kutatók szerint itt akár ötezren is lakhattak, és együtt képesek lehettek egy ekkora kőépítmény létrehozására.