Piroska
-2 °C
5 °C

Felfújható gátakkal védik Velencét

2001.12.12. 15:06
Az olasz kormány elfogadta azokat a terveket, melyek szerint 2,3 milliárd dolláros költséggel úszó gátakat építenek ki Velence körül. A történelmi belvárost az utóbbi években fokozottan veszélyeztették az áradások és a magas vízszint miatt felgyorsult eróziós folyamatok.
A Modulo Sperimentale Elettromeccanico (MOSE) projekt egy összesen 79 felfújható gátból álló védvonal kiépítését célozza, amely képes megakadályozni, hogy a tengervíz a három bejáraton keresztül elárassza a velencei lagúnát.

A természetvédők ellenzik

A gátakat akkor fújják fel, amikor a tengerszint vészesen megemelkedik. Ez évente 50 alkalommal fordul elő. A projekt számos ellenzőre talált azok közül, akik a gátakban az ökológiai rendszerre mért újabb csapást látnak. A vízi közlekedés és a város csatornázási rendszere okozta szennyezés már számos növény- és állatfaj eltűnését idézte elő.

"Mérlegelnünk kell más problémákat is, amikor a lagúna megóvásáról beszélünk. A magas dagály nem az egyetlen gondunk." - nyilatkozta a New Scientistnek Monica Ambrosini, a velencei vízvédelmi hatóság munkatársa.

Hét évig építik

A kormány becslése szerint a rendszer teljes kiépülése 6-7 évet vehet igénybe, mert a lagúnába vezető bejáratokat folyamatosan használják. A felfújható gátak mindegyike 20 méter széles, 20-30 méter magas és 4-5 méter vastag lesz.

Amikor normális a víz szintje, a gátak minden bejárat körül összelapulva a lagúna medrében fekszenek. Ilyenkor vízzel töltik meg őket. De amikor egy méterrel, vagy még többel megemelkedik a vízszint, levegőt pumpálnak a gátakba. A ballonok egyik vége elemelkedik a medertől, és megakadályozza a víz beömlését.

A magas víz tönkreteszi a házakat

Velence az Adria partján épült, és az utóbbi néhány évtizedben az áradások komoly problémákat okoztak. A lagúna magas vízszintje súlyosan károsíthatja a város porózus mészkőből épült házait.

A légköri nyomás és a kedvezőtlen szélirány ideiglenesen képes megemelni a tenger helyi vízszintjét. Az elmúlt évtizedekben a talaj süppedése és a tengerszint globális felmelegedés okozta megemelkedése jelentősen növelte annak az esélyét, hogy víz rekordszintet érjen el.

1966-ban a város számos pontján okoztak károkat az áradások, amikor a vízszint 1,8 méterrel megemelkedett. 2000 novemberében a dagály 1,3 méterre emelkedett. Ha akkor más lett volna a szélirány, katasztrófa következhetett volna be - mondta Monica Ambrosini. Az új gátak 2 méteres szintnövekedésig képesek lesznek megfogni a lagúnába betörő vizet.