Gyönyörű a Teréz körúti portálprogram honlapja. Ha ilyen szépen végre is hajtják, az csoda klassz lesz!

2014.05.19. 18:13

Screenshot 2014-05-19 17.58.31.png

A Nagykörút annyira nem menő, hogy már siránkozni felette sem az. Pedig szinte közhely, hogy milyen apró változtatásokkal lehetne szebbé, szerethetőbbé és így talán újra élettel telivé varázsolni - miközben a presztízsét is visszanyerhetné. 

Emlékeztek még arra, amikor egy tipográfus és egy grafikus fickó csak úgy hobbiból megtisztította a Kossuth Lajos utcát a felesleges csicsamicsától és egységes, szép arculatot varázsolt a portáloknak? Végig lehetett scrollozni az Astoriától a Ferenciek teréig az északi oldalon párhuzamosan követve a jelenlegi és a javasolt állapotot (sajnos már nem él az eredeti link, ha valaki tudja hol érhető el a kép, jeleljen!)

Bár a legtöbbe embernek tetszett, voltak akik joggal megjegyezték, hogy egy kicsit sivár lenne így az utcakép. Van benne valami, ám mentségükre legyen mondva, hogy Fodor Gergely és Csordás Zoltán akkor is leírták: "Nem azt akarjuk mondani ezzel, hogy szerintünk ilyennek kellene lennie egy utcaképnek. Pusztán csak szeretnénk megcélozni az önkormányzatok döntéshozóit, és azt kommunikálni, hogy nagyon nagy a baj, és ideje lenne tennünk valami, együtt."

Nos a Kossuth utca azóta épp ugyanolyan, mint volt (igaz egy-két előrelépés történt, meg egy-két hátra is), viszont úgy tűnik, a még rosszabb sorban vergődő - de talán még megmenthető - Teréz körútra most megoldás született. Vagy legalábbis itt egy remek microsite a terezvaros.hu oldalán!

Ráadásul úgy követték a Kossuth utcai példát, hogy tökéletesen elkerülték az uniformizálódás veszélyét. Miről is van szó?

Screenshot 2014-05-19 15.42.33.png

A honlapon először is végigvették az Oktogon és a Nyugati tér közti utcaszintet mindkét oldalon. A honlap tetején az egyes épületekre kattintva nézhetjük végig valamennyit. A jelenlegi állapot mellett van egy olyan nézet, ahol kiemelték az összes problémás pontot.

Ha ráúszunk az egérrel a pirossal jelölt felületek fölé, mindenhol kiírja, mi a gond vele. Akár rövid távon (megállítótáblák, falra szerelt hirdetőszekrények, éktelenkedő kültéri klímaegységek stb.), akár hosszú távon (van, ahol ugyanis vissza lehetne állítani az eredeti portálokat).

Screenshot 2014-05-19 15.37.38.png

Az i betűknél általában egy képet találunk a Fortepanról, hogy milyen is volt eredetileg a kialakítása, a villanykörte további információkat rejt a kapualjakról például, és szerencsére néhol pipa is van - ott példaértékű a kirakat, a hirdetés és a bejárat elrendezése.

A honlaphoz tartozik egy tanulmány a Teréz körút portáljainak történetéről és a jelenlegi állapotról (itt lehet elérni PDF-ben közvetlenül). Mint kiderül belőle, van ahol nem is lehet törekedni az eredeti állapot visszaállítására, mivel eredetileg ott nem is voltak boltok. Na persze azért lenne mit javítani a kinézetén:

Screenshot 2014-05-19 17.54.59.png

A honlapon részletesen le van írva mi milyen alakú, színű lehet - de senki ne ijedjen meg, a bemutatott példák alapján nem lesz túlszabályozva az egész. A nyitóképben látható kapupélda mellett itt egy kapulajminta is (bár ez a homlokzatokkal szemben csak ajánlás lehet):

Screenshot 2014-05-19 17.58.43.png

Szó mi szó, idáig remek a kezdeményezés, igényes a honlap meg minden. Már csak végre kéne hajtani, hogy ne csak világhálós webkikötő értelemben legyen portálprogram a program. Én a magam részéről nagyon drukkolok neki. 

(Kösz a tippet Ádám! És igazatok van, írjuk ide a készítők nevét is, megérdemlik: "A honlapot a Terézvárosi Önkormányzat Főépítészi Irodája számára a Középülettervezési Tanszék égisze alatt Bartha András és Tánczos Tibor készítette, Szabó Levente DLA irányításával.")