9 gyönyörű eladó villa a Balaton legrégebbi nyaralónegyedében

2016.03.27. 16:21
balatonfured.png

Az Urbanista villanegyedeket bejáró sorozatában szerepelt már egyszer a Balaton, akkor Fonyódon jártuk végig az eladó, régi villákat. Nem csak azért, mert a híres telepről egy könyv is megjelent, hanem mert talán ez a legépebben megmaradt villasor az egész parton. Ám a legrégebbi balatoni nyaralóhely Füred, nem véletlen, hogy nem csak 150 éves présházak, hanem ugyanilyen öreg nyaralók is fennmaradtak a környékén.

Egy-kettőről már esett is szó az Urbanistán, de most elhatároztam, hogy végigböngészem, mi mindent talál arra az, aki valami igazán szép régi villát akar venni. A kínálat korántsem olyan széles, mint Fonyódon. Ebben közrejátszhat az is, hogy bár sok műemléképület van ma is, nem maradt meg olyan egységes telep, mint ott, illetve úgy tűnik, ott nagyobb a kereslet, mint a déli parton.

Na de lássuk a villákat!

Zichy-villa, 56 millió

zichy

Bár az ablakai (és az épület állapota) alapján akár egy újépítésű családi ház is lehetne, ha minden igaz, a Zichy családé volt a nyaraló. Benn persze az ajtók stílusa egyből elárulja, milyen régi épületről van szó.

Svájci stílus panorámával, 58 millió

svájci

Ezzel a svájci stílusú tetővel simán állhatna a ház Mátyásföldön is. Kár hogy nincs róla több kép, viszont a panoráma tényleg lenyűgöző belőle.

Nosztalgia a 30-as évekből, 59 millió

1930-as

Jóval ifjabb a többinél, de stílusában nem nagyon üt el tőlük. Építtetőik úgy látszik nem nagyon követték az épp aktuális divatot, inkább maradtak a jól beváltnál.

Csodaszépen helyreállított ház, 96 millió

legjobb belül

Ha a belső tereket nézzük, alighanem emellett döntenék. Bár a berendezés nincs benne az árban, a hirdetés szerint lehet igényelni pár milliót a műemléki helyreállításra (bár szintén a hirdetés szerint az már megtörtént). Bárhogy is, nagyon szép ez a ház kívül-belül.

Manzárdtető és külső falfestmény, 99 millió

festményes

Talán a legszebb lehetne az eladók közt, ha helyrepofoznák. Úgy tűnik, azon kevés villák egyike, melyen eredetileg is manzárdtető volt, s az nem az újkori hasznosítási lázban került rá. Kár, hogy a képen nem látszik közelebről a külső festmény (talán Mária lehet rajta?), de nagyon szerethetik, külön lámpája is van.

Gyönyörűen berendezett villa, 120 millió

belulis gazdag

A “présház jellegű alagsori pince” tagmondat nélkül is izgalmas lenne a ház, a gyönyörű berendezés pedig még csak dob rajta. Hogy az vajon benne van-e az árban, nem tudni, de az biztos, hogy azzal együtt az igazán klassz.

Vadászkastély, 150 millió

vadászkastély

Na igen kicsit máshogy értelmezték akkoriban a nyaralónak épült villát. Ha hinni lehet a hirdetésnek, akkor 1869-ben épült a ház  Bánáthy gróf vadászkastélyának, mely annak idején a régi balatoni nyaralókat bemutató válogatásba is bekerült.

Határeset: kis parkban nagy villa, 240 millió

franciakert

A “nyugalom szigete veszi körül” írják a hirdetésben, ami a legszebb szókép a mai válogatásban. A képek szerint panzióként működik. A belmagasság alapján azt mondanám, mostanában épült. Ha így van, akkor kívülről nagyon ügyeltek a régi arányokra!

És amiről már lemaradtatok:

Gombás-kúria

gombos

Még fenn van ugyan a hirdetés, de már nem aktuális. A Gombás-kúria több szempontból is kilóg a villák sorából, leginkább azzal, hogy sokkal régebbi, mint a fentiek, valamikor a XVIII. század végén épült. Ennek megfelelően a stílusa is más: késő barokk, copf. Viszont éppoly nyári lak volt, mint a többiek, csak jóval nagyobb. Ma menő étterem és hotel működik benne.

Még több izgalmas régi épületért kövesd az Urbanistát a Facebookon!