Feng Shui szerint lelakott lakás - ingatlanirodalmi gyöngyszemek 4.

2008. november 20., 12:29 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Ha valaki egy teljesen átlagosnak tűnő ingatlanhirdetésben egyszer csak abba a mondatba botlik, hogy „Az ára egy malacperselyben is elfér: 85M + 4M a 2 db. fedett gk. beálló!” vagy egy olyan elsőre teljesen értelmesnek tűnő jelzős szerkezetbe, hogy „élhető luxus”, nos akkor biztos lehet benne, hogy Bayer Klaudia gyilkos humorához van szerencséje. Valami azt súgja, hogy a többi ingatlanirodalmi állócsillaggal szemben, ő nem hülyeségből, hanem poénból fűszerezi a hirdetéseit ilyen zseniális szösszenetekkel, de végül is lényegtelen – remekül lehet szórakozni rajta! Következzék egy rövid összeállítás az aranyköpéseiből, amiből az is megtudható, mi a „formás popsi” titka. 

Tovább

Ingatlanfejlesztési ellentétek: Szalay vs. Jóisten. - napi linkek

2008. november 19., 19:49 Módosítva: 2014.06.30 15:50

A főváros világszenzációi köztudottan nem az elmúlt tíz-húsz évben készültek, esetleg nem is az elmúlt tíz-húsz millióban. Ma mindenki nagy örömmel adta hírül, hogy a világ legnagyobb termálvizes barlangtermét fedezték fel Budapesten, a Rózsadomb alatt, mely 86 méter hosszú, szélessége 16 - 26 méter, vízmélysége a bejáratnál 5, a végpontnál 24 méter. Jelen állapotban a teremben mintegy 300 négyzetméter vízfelületű tó található, a vízmennyiség megközelítőleg 23 500 köbméter, hőmérséklete 27 Celsius-fok. No de nálunk még a Jóisten ingatlanfejlesztési projektje sem megy döccenő nélkül, a feltárársi-védelmi munkát egy per is hátráltatja: a barlang feletti területen ugyanis az ismert autóversenyző, Szalay Balázs szeretne szállodát építeni. Na majd meglátjuk... További linkek szerda estére alább:

Tovább

Sajtóközlemény-csata a Bosnyák téren. Pláza biztos lesz, a kérdés a zöldfelület és a rekreáció

2008. november 19., 17:24 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Az eredeti látványterv"A városközpont fejlesztője tavaly egy családbarát, zöld városközpont látványrajzait mutatta be a zuglói képviselő-testületnek, nemrég azonban újabb tervekkel kereste meg az önkormányzatot. Ezek az új tervek jelentősen növelik a beépítettséget, csökkentik a zöldfelületet és közösségi funkciókat is nélkülöznek. A zuglói képviselő-testület egységesen lép fel a Bosnyák térre tervezett hatalmas bevásárlóközpont megépítése ellen, hogy az eredeti terveknek és céloknak megfelelően egy valódi városközpont valósulhasson meg Zugló szívében." - jelent ma meg több helyen is a XIV. kerületi önkori (valljuk meg kissé Blikkes felütésű*) Plázastop című közleménye. Mivel ehhez óvatlanul egy sajtótájékoztatót is hirdettek tegnap, a beruházó is gyorsan szétszórt a sajtóban ma reggel egy Szabadnép-ízű címmel (Örülhetnek a zuglóiak!) megládott cikket, hogy aszongya "a XIV. kerületi vájárok lelkesen fogadták a harmadik ötéves tervben vállalt új kohó építésének hírét".

Tovább

Zebra, ahol nincs elsőbbsége a gyalogosnak. Veszélyes-e a párduc?

2008. november 19., 07:53 Módosítva: 2014.06.30 15:50

~dá~: Kép 001"Hopp elütöttem valakit a zebrán. De hisz ez nem is zebra - jó' van, akkor megnyugodtam." A pöttyös zebra - amit a britek hülye állatneves gyalogátkelőhelyei után (lásd alább) ezennel párducnak keresztelünk - autóval közelítve először zebrának tűnhet. Ez jó, mert lassít a gépjárművezető. Viszont a gyalogos, ha nem is látja zebrának, esetleg annak érzi és vérszemet kaphat, ami meg nem jó - merthogy a Kresz nem ismeri a párducot, szóval elsőbbsége nincs rajta a gyalogosnak.

Nem tudom, az Auchanokon kívül találkozni-e velük máshol is. Meg hogy jó-e párducokat festeni: hasznos-e, káros-e vagy csak tök fölsleges.  És nyájas olvasók szerint?

Tovább

Hivatalosan csönd van, de olvasóink szerint a dagadt prostit lebontják a Belvárosban

2008. november 18., 17:35 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Marhára kíváncsiak lettünk, hogy a tegnap bejelentett bontások-átépítések mégis mely épületeket érintik a belvárosban. Megkérdeztük hát az érintetteket. A Fashion Street fejlesztője egyelőre még korainak tartja a konkretizálás, az V. kerületnél meg azt mondták, még semmilyen kérelem nem érkezett az önkormányzathoz bontásról. Ugyanakkor az Urbanista olvasói már tudni vélik, hogy a Deák utca 10-et (a "dagadt prostit", ahogy thyles elnevezte) biztos, hogy eltolják.

Tovább

Hova költözzön a Vidámpark?

2008. november 18., 09:19 Módosítva: 2014.06.30 15:50

sero: vidámpark 4Mi is nagy lelkesedéssel, meg egy rövid szösszenettel fogadtuk a hírt, hogy a Vidámparkot elfoglalja az Állatkert, és a Szellemvasútban tevék ijedeznek majd, a Hullámvasúton meg pingvinek cikáznak. Az viszont senkinek nem jutott eszébe, hogy hova költözik a Vidámpark - kivéve anickmarfoglalt olvasónkat. Gyorsan megkérdeztük hát a Fővárost, ahonnan meglepően gyorsan megkaptuk a választ:

Az Állatkert bővítése egyelőre még csak egy javaslat. Konkrét döntés még nem született így a részletek sincsenek még kidolgozva, ezért azt se lehet megmondani, hogy ha a javaslat megvalósul a Vidámpark hová költözne.

Mi azonban természetesen eljátszottunk a gondolattal...

Tovább

A szomszéd utcákban terjeszkedik tovább a Fashion Street - napi linkek

2008. november 17., 18:21 Módosítva: 2014.06.30 15:50

A Deák Ferenc utca után újabb 200 milliós eurós beruházással a Bécsi utca és a Harmincad utca felé terebélyesedik a Fashion Street. - írja a Napi Gazdaság - "A Bécsi utca 2. és 8., valamint a Deák Ferenc utca 10. és a Harmincad utca 3. (tudják, amelyikben összeesküvés-elméletünk szerint a brit titkos szolgálat állomásozott - dá) már a fejlesztő tulajdonába került, a további épületek megszerzésére jelenleg pályázik a társaság, az elbírálás eredményét még az év vége előtt várják. Az épületek közül némelyikre bontás, másokra felújítás vár. Összhangban a kerületi szabályozással, a földszintre, a mínusz első szintre és az első emeletre kereskedelmi funkciót terveznek, felette további 4-5 szinten (itt földszint plusz 5-6 emelet a jellemző magasság) irodákat alakítanak ki." További részletek itt, további linkek meg alább.

Tovább

Terézváros legszebb udvara hintázó muskátlikkal

2008. november 17., 11:15 Módosítva: 2014.06.30 15:50

A játszóterek rémeinek tartott muskátlik itt csak a hintát foglalták el, a csúszdát meghagyták a gyerekeknek (nem úgy, mint az őrült budavári tudós házában, ahol felfaltak mindenkit a húsevő növények). A kép (nagyításért katt!) az Eötvös utca 45-ben készült, ezt választották ugyanis Terézváros legszebb udvarának.

Tovább

Házibulizó albérlőket keresnek

2008. november 17., 07:31 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Elolvasva ezt a hirdetést, először az villant át az agyamon: ezt kifejezetten nekünk írták, hogy az Urbanistán reklámozhassák a terézvárosi pecót. Ennek némileg ellentmond, hogy már lassan két hónapja fenn van az ingatlan.com-on, és azóta csak arra vár, hogy valaki miután jól megizmosodott a beépített konditeremtől, szétverje az egészet: belecsapja a szódás szifont a világvevő tévébe, a Singer varrógép szalagszegőjével pedig kicsit átalakítsa a tigrisbundát. Induljon a banzáj, essen szét a ház!

Tovább

Két szoba 365 négyzetméteren. Cégközpont vagy művésztelep lesz a Ráday-tetőtérben?

2008. november 16., 09:11 Módosítva: 2014.06.30 15:50
naked: raday37 06

Amikor megakadt a szemünk a „comon”, hogy két szobát kínálnak 365 négyzetméteren, elsőre egy teniszklubot vizionáltunk a Ráday utcai ház tetőterébe. Kaptuk magunkat és elmentünk megnézni az ingatlant. A helyszínen kiderült, hogy nem egészen ilyen egyszerű a helyzet, viszont egy nagyon izgalmas projekt első fázisába csöppentünk.

Tovább

Csak két igazán jó épület van a XI. kerületben? - napi linkek

2008. november 15., 17:06 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Zaragoza: Gellért H.Csak két igazán jó épület van a XI. kerületben, a Gellért szálló és a ciszterci templom - mondja Makovecz a Heti Válasznak. Végül is igaza van, bár... Én a magam részéről a Műegyetem egy-két épületét azért szeretem, pl. a Pecz Samu-féle könyvtárat a Sóhajok hídjával nagyon - de lehet, hogy csak elfogult vagyok. Vagy tud valaki még valamit?

További friss linkek Budapestről alább:

Tovább

Vaklárma volt, mégis lesz WestEnd2?

2008. november 15., 14:12 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Miután a Napi Gazdaság cikke alapján minden sajtótermék (beleértve az Urbanistát is) szétkürtölte a WestEnd 2. építésének lefújását, a napi.hu még tegnap pontosított, hogy valójában "kiemelkedően magas a WestEnd II-re az érdeklődés."

Tersyxus szerint ez nagy valoszinuseggel egy pesszimista gazdasagelemzo omlengese volt, amit atvett az egesz valsaghirekre ehes media.

Lehet, bár az is elképzelhető, hogy egy baromi jó reklámfogás áldozatai lettünk, hiszen két napig mindenki a WE2-ről beszélt, miközben egy csomóan korábban nem is hallottak a projektről. Szóval, ha legközelebb azt olvassák az Urbanistán, hogy lefújták az Országház 2. építését, akkor ne ijedjenek meg, lehet, hogy csak Steindl Imréék gerillamerketingeznek, és mégis elkészül a Parlament bővítése.

Beleverik a biciklisták fejébe a percdíjakat. Életveszélyes óriásplakát a bringaúton

2008. november 15., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

A tétényi kerékpárút Mária Terézia úti végénél fényképezte ezt a remek érzékkel elhelyezett óriásplakátot dori a bringaut.hu bloggere, aki épp a banki és a telefonos hirdetés felhasználásával képzeli el a megoldást a problémára: Felvesszük a hitelt, abból veszünk egy mobilt és két flexet. A hitelre vásárolt mobilról felhívjuk két izmosabb aktivistánkat, hogy ugyan jöjjenek már el egy álmos csütörtök délután, és a szintén hitelből vett szerszámokkal vágjuk ki onnan azt a gyászt az út közepéről és vigyük el, ahova való: a szeméttelepre.

Kiváncsian várjuk az eredményt! És ha valaki hasonlóba botlik (akár szó szerint is) írja meg!

Ja és mindenkit vigasztaljon, hogy van rosszabb, például vasúti sinek fölé épített erkély...

Nézze meg, milyen lett volna a WestEnd 2. Merthogy nem lesz. Se Mundo, se NeoCity

2008. november 14., 10:18 Módosítva: 2014.06.30 15:50
1

Addig halogattuk, hogy a tíz új bevásárlóközpont mellett bemutassuk a tervezett bővítéseket is, hogy mire összekaptuk volna magunkat, már le is fújták a Westend 2. építését - legalábbis a Napi Gazdaság cikke szerint. Mint írják: A Váci 1., a Palazzo Dorottya, a Klotild Palota és az Andrássy úti új üzlethelyiségek iránt nem csökken a kereslet, a válság errefelé inkább a bérleti díjak racionalizálásában mutatkozik meg, a földtől elrugaszkodott tarifákat 20-25 százalékkal lejjebb, a két évvel ezelőtti szintre fogja visszanyomni a piac. Aztán közlik, hogy stabilnak tűnik a Corvin Atrium és a Skála helyén épülő Allee jövője is, viszont a Mundo, a NeoCity és a WestEnd kettő felejtős. Aki kíváncsi miről marad le az nézegesse alább a WE2 látványterveit (amelyeket a Vision Grafics honlapjáról nyúltunk - kösz) és döntse el, hogy sajnálja-e vagy sem...

Tovább

Fekete Pákó utca. Ki nevezte el a rejtélyes csepeli közterületet?

2008. november 14., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

A tegnapi Google Mapsos postunkhoz kommentelte oda Bölcs Ész szűkszavúan, hogy

Ehhez a témához még tegnap délután indult egy fórum az Indexen, hogy most akkor ez mi is. Először mások is arra gondoltak, amire én is, hogy a "helyezzen el saját vállalkozásáról információt a Google Térképen" funkcióval került oda. Ám a hely a G Maps-ról is elérhető. Meg az máshogy is nézne ki mondják (bár az utcanév is máshogy néz ki). A legvalószínűbb megfejtést szerintem Tomanger írta:

Tovább

A Google Maps választási ígérete: 1000 km új utat építünk!

2008. november 13., 12:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Szerintem 2010-ben a Google Maps-nak is indulnia kellene az önkormányzati választásokon, mert annyi új út építését tudná megígérni mint senki más. A legutóbbi ezzel foglalkozó összeállításunkhoz tersyxus ezt fűzte hozzá:

A legdurvabb szerintem ez (Rippl Ronai utca):
maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&time=&date=&ttype=&q=budapest&ie=UTF8&om=1&ll=47.513549,19.077909&spn=0.003116,0.006888&t=h&z=17
Ugy latszik a nagykovetsegek es villak alatt menekulo alagutak epultek a hideghaboru alatt es a Google meg ezt is tudja.

Talán a Hősök tere furcsa mintázata zavarhatja meg a Google embereit, de a környéken nem ez az egyetlen eltévedt utca.

Tovább

Benn jártunk az átépülő Divatcsarnokban

2008. november 13., 07:30 Módosítva: 2016.05.28 17:02
1
2220363 3d0846b59066ec80ab6bbc5296c6afa8 l
Fotó: NAK

El tudják képzelni, milyen visszhangja lett volna, ha a WestEnd bejáratát Demján Sándor, TriGránit-vezér félmeztelen szobra díszíti kezében egy pénzeszsákkal. Márpedig a Párisi Nagy Áruház homlokzatán a megrendelő Goldberger Sámuel épp így van ábrázolva. Persze a szocialista időkben Divatcsarnoknak hívott épület felújítása nem ettől Budapest egyik legizgalmasabb ingatlanprojektje. Az Urbanista bejárta az egészet, és egy csomó fotóval illusztrálva elmeséli, hogy is néz ki.

Tovább

United colors of Újpest: 14 féle homlokzatszín egy százméteres szakaszon

2008. november 12., 12:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

000 0011Ha versenyt akarunk csinálni a legtarkább utcafrontokról, akkor kénytelenek leszünk lemérni pontosan a szakasz hosszát és összeszámolni a homlokzati és portálszínek számát. Mert így csak saccolgatunk, bár mindenképpen dobogós helyre számíthat az újpesti István utca északi vége. Pedig nem is nézne ki rosszul a fasorral és a szépen kikövezett járdával. Csak vaktában lőttem pár fotót, mert rohantam, de feltöltve észrevettem pár kellemes részletet (például a permetezőgépes bácsit, a visszapillantó-tükröt az ablakban vagy azt, hogy két szomszédos bolt szorgalmasan narancssárgára, illetve rózsaszínre festette a felette levő erkély alját.) A színkavalkádból természetesen a lilás árnyalatok sem maradhattak ki, ha már egyszer Újpestről van szó. A két egymás mellé települt bababolt meg akár az egyforma boltos utcák gyűjteményében is helyt kaphatna.

Tovább

A Normafán lesz a harmadik budapesti Hilton?

2008. november 12., 09:23 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Az új fővárosi Hilton nem üvegacél csoda lesz (mint a WestEnd, meg a váras), hanem cseréptetős, muskátlis ablakos erdei lak. Ugyanis a Világgazdaság úgy értesült, hogy a Hilton Hotels veheti át a budapesti Hotel Normafa üzemeltetését. - írja egy rakás gazdasági portál, kivéve épp a Világgazdaságé, mivelhogy náluk emelt díjas SMS-ért mérik a híreket. A hotel jelenleg négy csillagos, de ha átveszi a nemzetközi lánc, két-három éven belül ötcsillagossá fejleszti. Szemben a Hotel Nemzetivel, most inkább annak drukkolunk, hogy maradjon ilyen hangulatú. Végül is elég kuriózum lenne egy alpesi luxusszálló a magyar khm... síparadicsomban.

Belső négyszintes loftlakás a Fegyvergyárban. Ferencvárosi Verne-életérzés

2008. november 12., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Hatszáz négyzetméteres luxuslakás igényesnek eladó. Ár: 280 M Ft. Igénytelenek  269.9 M Ft-ért is megvehetik.

Akár így is hirdethetnék azt a fantasztikus kinézetű ferencvárosi loftlakást, amelyet jelenleg négy különböző ingatlanos árul az ingatlan.com-on. (A szélsőértékek között természetesen nem csak 10,1 M forint eltérés van, de 28 nm is, bár ami a legfurcsább, van, ahol 4 szobás, van, ahol 8!) No de nem ezért írunk róla, hanem mert úgy tűnik, a legpompásabb loft, amit ma Budapesten hirdetnek. 

Tovább

Még több női parkolót és még több női utcát Budapestre? - napi linkek

2008. november 11., 17:01 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Női parkolókat, nőkről elnevezett utcákat, gyerekbarát közhivatalokat és menedékházakat szeretne a fővárosban a Budapesti Szociális Forrásközpont - írja a nol. Elsőre valami butaságnak tűnhet a dolog, pedig (az utcaneveket leszámítva) teljesen jogos elvárásról van szó. A női parkolóhely nem azt jelenti, hogy szélesebb az átlagosnál, hanem hogy jól megvilágított részen van, közelebb a kijárathoz, az őrhöz stb. Az is érthető kérés, hogy legyenek olyan helyek, ahol a kicsiket meg lehet szoptatni, tisztába lehet tenni és a játszóterekről most nem is beszélünk. (Megjegyzem örök dilemma, ha apuka van kislánnyal, anyuka kisfiúval, akkor hova menjenek pisilni, de ez már egy másik történet - persze, ha valaki tudja a megoldást, megírhatja.) Viszont az utcanévtáblás dolog azért vicces. Ennyi erővel híres gyerekekről is követelhetnénk több táblát, pl. Nemecsek Ernő tér, Kodály Zoltánka körtere, Bajcsy-Zsilinszky Endre gyermekkori útja stb. (és akkor Katatones is gyorsan átírhatná a leghosszabb utcanévről szóló postját). További városos, építészes, ingatlanos linkek alább:

Tovább

Ha nincs túl sok reklám, a cégér is működik

2008. november 11., 13:10 Módosítva: 2014.06.30 15:50

~dá~: Kép 128

A brutális reklámzajból nem csak úgy lehet kitűnni, hogy még hangosabban ordibálunk, hanem úgyis, hogy lehalkítjuk az alapzajt. Egy hagyományos cégér reklámértéke meglehetősen csekély, főleg, ha mondjuk egy óriásplakát tetején táncoló meztelen nő kezében tartott plazmatévéből pénzt szóró cuki kutyás kisgyerekével vetjük össze.

Viszont például a győri belváros közepén nincsenek harsány reklámok a boltokon, csak cégérek, amelyek így érvényesülni tudnak. Nem is néznek ki rosszul, kreatívkodni meg ezekkel is ugyanolyan jól lehet.

Íme pár profi fotó mindenhonnan a világból a flickr kínálatából: 

Tovább

Tessék kérem választani, érvelni, összeveszni!

2008. november 11., 09:41 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Ahogy ígértük, kinn vannak az Indexen a Média Építészeti díjára jelölt alkotások. Ott lehet szavazni, itt meg lehet érvelni mellette. A magam részéről talán a pécsi Szemiramisz függőkertes, növényeknek kialakított lelátós Bioerőd mellett voksolnék. Persze gyorsan hozzáteszem az általános iskolai prózamondó versenyek sablonszövegét, hogy "a zsűri nehéz helyzetben van". És Önök?

Új fedett uszoda épül Budapesten. Hol legyen?

2008. november 11., 09:04 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Gyárfás Tamás, sportpályázatíró guru ezúttal a 2013-as, barokkos című  Budapesti és balatonfüredi úszó, műúszó, műugró, műgyanta, vízilabda és hosszútávúszó világbajnokság pályázatával kapcsolatban nyilatkozott. Ami miatt az Urbanistán is foglalkozunk vele, az egy új fedett fővárosi uszoda ígérete. Egyelőre nem sokat tudni róla, csak annyit lebegtettek meg, hogy 12 milliárdba fog kerülni. (Tudom, más kategória, de a legutóbbi fővárosi uszoda, a nyáron átadott szentmihályi 730 millióért készült el, és a csilivili, háromszintes, lelátós, szintén idén átadott mátyásföldi is csak 1,3 milliárd volt. Igaz ez "multifunkciós" lesz, feltételezem a vizet időnként borrá változtatják benne meg ilyesmi.) Ami viszont igazán érdekes, az a helyszínválasztás!

Tovább