Hogyan kerül Pintér Sándor a cigánysorra?

2011.04.27. 13:37

Cigányok talán még sosem voltak ilyen fontosak Magyarországon, ami a nép évszázados mellőzöttségét tekintve hatalmas előrelépés is lehetne, ha történetesen nem lenne tragikus. Bárhogy is van, az biztos, hogy a cigányok mellőzöttségének vége, mostanra a nagypolitikai játéktér legfontosabb szereplőivé váltak, igaz, ebbe a játékba csak annyi beleszólásuk van, mint a labdának a fociba.

A játék szó emlegetése nem publicisztikai elem, ahogy a kisebbségi ombudsman egy nyilatkozatában írta, a vidéken végigsöprő szélsőjobbos akciósorozatnak kidolgozott forgatókönyve van. „A már kialakulni látszó menetrend szerint egy nem helyi civil szervezet járőrözésre kap meghívást egy – a politika által kiválasztott – településre, a »cigánybűnözésre« hivatkozva. Ezt követően a jogi szabályozás hézagait kihasználva felvonulásokat rendeznek, majd »polgárőri« járőrözést végeznek, ami félelmet kelt a helyi cigány közösségben.”

A sztorik, játszódjanak Hajdúhadházon, Gyöngyöspatán vagy Tiszavasváron, annyira egy kaptafára mennek, hogy nehéz nem észrevenni mögöttük a rendezőt. Bár a Jobbik tagadja, hogy minden egyes megmozduláshoz köze lenne, tudósítóink az összes balhés helyszínen a párthoz szegről-végről vagy egészen konkrétan kötődő szervezőkhöz jutottak el. A párt szerint semmi közük sem volt például a múlt hét végi gyöngyöspatai pánikhoz, de a Véderő táborában megszálló jobbikos alapszervezeti elnök, Tóth Csaba mégis bennfentesként nyilatkozott. „A jogászaink már elindultak, estére szabadlábon lesznek a véderősök” – mondta, és ha nem is estére, de két nappal később valóban szabadon távozhattak, pont mint a hajdúhadházi rohampolgárőrök. Bűncselekmény hiányában.

„Professzionális hátterük van azoknak a szervezeteknek, amelyek rendezik az ilyen típusú demonstrációkat. Olyan jogászaik vannak, akik naprakészek a joghézagok megtalálásában” – tárta fel a forgatókönyv részleteit az ombudsman, amit nem is idézünk tovább, olyan közhelyes. A lényeg: a pártnak szüksége van a cigányokra, mert annak, aki az országszerte tomboló elkedvetlenedés és anyagi lecsúszás közepette rá tud mutatni a lehangoló folyamat okára, nyert ügye van. Annyi a lényeg, hogy ennek az oknak nem szabad túl bonyolultnak lennie, a magyarázat lehetőleg ne legyen hosszabb egy mondatnál.

A cigányok hangosak, a cigányok máshogy élnek, a cigányok közt sokan bűnöznek. Ezzel nem lehet vitatkozni. Nyomorúságos helyzetünknek tehát a cigányok az okai. Ezzel meg már nem akar vitatkozni, akinek gyorsan van szüksége a magyarázatra, mert mondjuk egész nap keményen dolgozik, vagy inkább sörözik esténként, mint olvas, esetleg egyéb okokból nem szeret társadalmi ügyeken morfondírozni.

Az internet mellől nem látszik, ezért – mielőtt a slusszpoénra ugranánk – gyorsan leírjuk: a Jobbik stratégiája elsöprő siker. Sehol, értsd: egyetlen Gárda, Szebb Jövőért polgárőrök, Véderő, csendőrség által hiszterizált településen sem találkoztunk olyan nem cigánnyal, aki ne azt mondta volna: a cigányokkal nem lehet együtt élni, ha nem lennének, jobb lenne Magyarországnak. A spektrum persze széles: a mindent ellopnak és a terhes nők gumikalapáccsal verik a hasukat jellegű vélemények mellett beszéltünk összetettebben gondolkodókkal is.

Egy gyöngyöspatai vállalkozó például azt mesélte, hogy azokkal nőtt fel, akiket a Véderő most megfélemlít, és hülyeségnek tartja a felhajtást. Sőt szerinte tizenöt-húsz éve nem volt ennyi lopás a környéken. Amikor felvetettem, hogy eszerint mégsem a cigányokkal, hanem a megszűnő munkahelyekkel és az elszegényedéssel van probléma, a vállalkozó rázta a fejét. A cigányokkal nem lehet, sajnos.

A titokzatos cigánymentők

Új fordulat a darabban, hogy a cigányokat castingolta a másik oldal is. Nem mintha nem értenénk egyet azzal, hogy látványos eszközökkel kell rámutatni a helyzet abszurditására és veszélyére. Mégis árulkodó, ahogy a cigányokat elmenekítették pénteken a Véderő elől. Buszokba zsúfolt nők és gyerekek. Szétszakadó családok, síró csecsemők. És a sokkoló képek előbb jelennek meg a nemzetközi médiában, mint idehaza. Az akciót egy titokzatos amerikai üzletember szervezi, aki véletlenül értesült a Véderő hadgyakorlatáról, és sebtiben szervezte meg a kitelepítést.

Érthető, hogy Pintér Sándor és Szijjártó Péter egymást túlkiabálva szajkózták a bornírt megállapítást, miszerint a cigányokat húsvétolni vitték el Gyöngyöspatáról, szó sincs menekülésről. Magyarországon senkinek sem kell menekülni. Értsd: a Fidesz képes fenntartani a rendet, kezében a gyeplő. Sőt a belügyminiszter, aki eddig nem nagyon mutatkozott romák vagy akár roma vezetők társaságában, váratlanul egy lepukkant cigánysoron sétálgatott.

A kormány látványos gyöngyöspatai parádéja már nem a Jobbikkal gyalogolt szembe, hanem egy, a nemzetközi színtéren zajló támadást próbált kivédeni. A cigányok innen nézve pedig nem kimenekített polgárok, hanem megint csak statiszták egy alattomos kis darabban, amely a Fidesznek keresztbe tenni kívánó – talán külföldi, talán magyar – erő és a kormánypárt közt zajlik.

Mindazonáltal megnyugodhatunk: a cigányok nem lesznek mindig mellékszereplők. A Jobbik stratégiája az, hogy a cigánykérdéssel folyamatosan a címlapon legyen. Márpedig a legbutább valóságsó-szereplő is csak úgy maradhat címlapon, ha mindig rátesz az előző napi hülyeségére. Így alakul ez a szélsőjobbnál is. Kezdetben voltak a gárdás ünnepségek, aztán a masírozás, majd önkéntes rendteremtő kommandók keresték a „bűnözőket”. Most hétvégére már harcászati kiképzést hirdettek meg. Aztán amikor elcsitulni látszottak a dolgot, jött a kedd esti véres verekedés.

Ezután már tényleg csak egy látványos szélsőjobb–cigány paintballmérkőzés jöhet. Több most nem jut eszünkbe.