Olivér
4 °C
8 °C

Mi vagyunk a kultúrgettó

2014.07.26. 08:13

A könnyűzene, és vele együtt a zeneipar az internet, a letöltések elterjedésével a teljes szórakoztatói szektor legnagyobb anyagi vesztese. Nemcsak itthon, hanem külföldön is, ez tény. Ennek ellenére 2014-ben Magyarországon még mindig ott tartunk, hogy 30-40 éve befutott karierrel rendelkező, megélhetésüket kizárólag a zenélésre alapozó előadók is százezres, sokszor milliós támogatásokért tartják a markukat a NKA-nak. Lehet, hogy beteg a rendszer, ami ezt lehetővé teszi, de semmivel sem egészségesebb az, aki ezt módszeresen kihasználja.

A legújabb NKA-s támogatási lista semmivel sem kirívóbb, mint a korábbiak, csak a szokásos kismagyar valóságot mutatja be. Még azok is állami pénzekből akarják bebiztosítani a saját megélhetésüket, akiknek kereskedelmileg és egzisztenciálisan zéró indokuk van erre. Csak egy-két példa arra, hogy kik azok az előadók, akik annyira értéktelennek érzik a szakmai egzisztenciájukat, hogy az adófizetők pénzét kérik a a saját önmegvalósításukhoz.

 • Benkő László: 1 millió forint
 • Bródy János: 500 ezer forint
 • Geszti Péter: 800 ezer forint
 • Pataky Attila: 1 millió forint + 600 ezer forint
 • Rakonczai Viktor: 500 ezer forint
 • Szikora Róbert: 500 ezer forint
 • Quimby: 600 ezer forint + 800 ezer forint
 • Depresszió: 300 ezer forint
 • Radics Gigi: 500 ezer forint
 • Király Viktor: 300 ezer forint
 • Pély Barna: 500 ezer forint + 300 forint
 • Czutor Zoltán: 700 ezer forint + 500 ezer forint + 400 ezer forint
 • Pierrot: 500 ezer forint
 • Ganxsta Zolee: 400 ezer forint
 • Müller Péter: 800 ezer forint

Egészen meghökkentő nevek és indokok tűnnek fel, hogy miért is van szüksége állami pénzre a zenészeknek. Ha virágzik a pénzfa, akkor a szemfüles veteránok már rutinosan mennek a haverokkal leszedni a termést. 

Az előbb felsorolt előadók mind ismert arcok, a magyar könnyűzene és popkultúra meghatározó figurái. Szinte kivétel nélkül zenélésből, vagy a zenélésből szerzett hírnevük hasznosításából élnek. Ennek ellenére Geszti Péter neve ott szerepel az NKA támogatási listáján:

ALKOTÓI TÁMOGATÁS A PÁL UTCAI FIÚK REGÉNY ALAPJÁN KÉSZÜLŐ MUSICAL DALSZÖVEGEINEK MEGÍRÁSÁRA ÉS A GRINGO STAR EGYÜTTES ÚJ LEMEZE DALSZÖVEGEINEK MEGÍRÁSÁRA - 800 EZER FORINT

Magyarországon tényleg baromi nehéz a zenészek helyzete: kiszolgáltatott, hálátlan szakma ez, ahol tíz év után sem biztos, hogy megtérül a befektetett energia. Nem véletlen, hogy - a többek között a Nagy-szín-pad kezdeményezéssel is erősen támogatott - újgenerációs magyar zenekarok fiatalabb tagjainak túlnyomó többsége még nem is főállású zenész, az állandó munka biztosít megfelelő keresetet a drága hobbihoz. A feltörekvő zenekaroknak az ilyen NKA-s pályázatok éppen hogy a továbblépési lehetőséget biztosítják, hiszen nekik tényleg nincsen pénzük lemezfelvételre vagy klipforgatásra. 

ALKOTÓI TÁMOGATÁS AZ EDDA MŰVEK 32. NAGYLEMEZÉHEZ DALSZÖVEGEK MEGÍRÁSÁRA - 1 MILLIÓ FORINT

De mégis mit gondoljon az elsőlemezes magyar zenekar, amikor a kereskedelmi tévékben majomkodó, vagyis feltehetően jobb anyagi és egzisztenciális helyzettel rendelkező zenészek visszatérő vendégei az NKA szokásos pénzosztásának? Sírjon vagy nevessen a kezdő dalszerző, amikor az 50 felé közelítő Czutor Zoltán három különböző indokkal szakít le 1,6 millió forintot a közösből? Milyen útat képzeljen el magának mondjuk egy pécsi zenekar, amikor az egész országban elsőszámúnak számító Quimby is rá van szorulva a turnéját támogató adópénzekre? Vagy csak addig fosztogatják a magyar zeneipar rendszerváltás óta oszló hulláját, ameddig van róla még mit leszedni?  

A kiemelt nevek esetében kereskedelmileg sikeres produkciókról, de legalábbis népszerű személyekről van szó, akik a saját teljesítményüket alacsonyítják le azzal, hogy bulvármegjelenéseik és a nem kevés szerzői jogdíjuk mellett képesek még az államtól is pénzt kunyerálni. Ezzel saját maguk vallják be, hogy a nem létező magyar könnyűzenei piac voltaképpen miattuk olyan, amilyen, mert nemcsak prioritást élveznek a fiatalabb, feltörekvő előadókkal szemben minden fesztiválon vagy koncerten, de még a kicsiknek szükséges anyagi lökést megadó szervezetre is rátelepednek a művészetükkel, aminek persze ára van, fizesse meg szépen a magyar adófizető, miután kiszámláztam a TV2-nek az előző tehetségkutató-szezon zsűrizését.

ALKOTÓI TÁMOGATÁS A HARMADIK STÚDIÓALBUM ZENEI ANYAGÁNAK ELKÉSZÍTÉSÉRE - 300 EZER FORINT

- erre konkrétan Király Viktor pályázott, aki testvérével hosszú évek óta kivakarhatatlan a kereskedelmi popzenélésből, a rendszeres tévés szereplések mellett még arra is jutott idő és anyagi háttér, hogy a világhírű Run-D.M.C. raptrió egyik tagjával is kollaboráljon egy közös dalban és klipet forgasson. És mégis kér 300 ezer forintot a következő lemezére, miközben szerződésben áll a Magneoton lemezkiadóval, aminek pontosan az ilyen költségeket kellene állnia.

Szükség van a támogatásra. Egy ennyire fejletlen, évtizedekkel visszamaradt zenei kultúrájú országot nem lehet kizárólag piaci alapon működtetni, mert akkor még a mostaninál is siralmasabb lenne a helyzet. Csak itthon az az attitűd, hogy az a pár ember, akiknek sikerült piaci alapon prosperáló könnyűzenei vállalkozást felépítenie (vagy a személyét rendszeres médiaszerepléssel pénzzé tenni), túlhízott disznóként tolakszik oda az éhező süldők elé a vájúhoz pénzosztásnál. Az első lemezére készülő progesszív folkpopot játszó tinédzserek meg inkább elmennek orvosnak, ügyvédnek vagy bárminek. 

(Kiegészítés: a most kiosztott NKA-támogatások anyagi alapját az Artisjustól elvont üreshordozó díjakból befolyt bevétel képezte, amit átirányítottak az NKA-hoz. Az üreshordozó díjról itt írtunk bővebben.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?