Erzsébet
1 °C
4 °C

Vidám erdei történet MCDXXXII.

2009.04.14. 09:15 Módosítva: 2009-04-14 09:30:59

Langyos, áprilisi hajnalra ébredt az erdő. Ezernyi apró rügy nyújtogatta bolyhos arcocskáját a leveleken átszüremlő tavaszi napfény felé, burjánzó sejtjeik kacarászva pancsoltak az ozmotikus nyomás kavargó szimfóniájában. A tölgyfák sűrűjében egy kis éger nyújtózkodott az ég felé, és hopp, ott egy új ágacska, amin egyszer talán nyugalmat lel egy megfáradt utazó.

A Pillangó vidáman bukdácsolt a lágyan ébredező szél hullámain a tisztás felé, ahonnan kedves kakofóniában áramlott az ébredező süncsalád hangos készülődése. Húsvét van, a katolikus kisállatok szent öröme itt szépen megfér a természetközeli rágcsálók pogány burjánzásával. Sünpapa éppen azt tanította legkisebb fiának, hogyan irányozza a patak kristálytiszta vizét a Menyétlányok szőrös pofikájába, és jót nevettek minden boldog prüszkölésen.

maradt néhány ökumenikus, aki nem szerette ezt a cécót

Halkan sivalkodtak, ahogy az első locsolók összecsaptak a szedresben. A Medve éppen megérkezett, és az ágakat félrehajtva látta, hogy a csigák körmenete a taplógomba alá ér. Valami megfelelő dörmögést keresett erre a szép reggelre, amikor beugrott a Szöcske tisztás közepére.

– Ateisták osonnak a határba, hé!

Nosza, több se kellett a keményvonalasoknak, elcsúsztak az egyik ösvény irányába, de még maradt néhány ökumenikus, aki nem szerette ezt a cécót, inkább a tisztás közepén horkoló ember lábszárát vették célba, hátha sikerül matrózmintásra csíkozniuk reggeli előtt. A Miniszterelnök megriadt, szomorúan konstatálta, hogy vége van a télnek, és egy haikut kezdett farigcsálni újrapapír füzetébe:

Én voltam az ász
A nemzet ciabattája
Tepertős pogi

– Hát ez elég nagy hülyeség, öregem – hajolt fölé a Szarvas, lassan kérődzve ízlelgette a sorokat. – Írjad inkább azt a végére, hogy „Narkós kanbuli”. Bár beismerem, megtöri a gondolatmenetet, mégis jobbnak érzem a jelenlegi helyzetben.

A férfi halkan sírva fakadt, és elnézett a peckesen dévaj agancs irányába, ahol a Másik Férfi két facsemete között a Mormotacsalád hétméteresit próbálta hárítani. Mögötte napozott az Asszony, aki kis rádióján már ötödszörre kezdte újra az Internacionálét, nehogy a Nyuszika és a rókabanda vérre menő vitáját kelljen hallgatnia. Nyuszika már harmadik napja vitatkozott a rókákkal, akiknek az egyik kölyke múlt héten megharapott egy veszett közgazdászt. A Válság már az erdő határában hintette fekete magvait, érthető, hogy paprikás volt a hangulat.

a tőke alaptermészete nem tűri a szabad piacot

– Szerintem a tőke alaptermészete nem tűri a szabad piacot – így a Nyuszi.
– Lényegtelen, hogy a tőke természete szereti-e a szabad piacot, ha a szabad piac természete megakadályozza a monopóliumok kialakulását – kacagott a Róka. – Jó példa erre a böngészőpiac, ahol ugyan még mindig folyik az antitrösztper a Microsoft ellen, de közben a piacra újonnan belépő vállalkozások simán leszorították a piaci részesedését, hiába építi be az oprendszerébe az Explorert.

– Nagy buzi vagy, te róka – vetette ellen a Nyuszi, mire a rókák elismerő morajlással nyugtázták a támadhatatlan riposztot.

Már éppen előkerültek a viperák, amikor nagyot bukfencezve a tisztásra rontott a Vombat:
– Nézzétek mit találtam az árokparton! Nem tudtam, mi lehet, megkérdeztem a Baglyot, és azt mondta, hogy vércentrifuga!
– Vércentrifuga! Vércentrifuga! – rikoltotta minden kisállat egyszerre, és hagyták a Húsvétot, a politikát, a válságot, mindent, és önfeledten játszadoztak, míg a nap le nem bukott a bordó látóhatár mögött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?