Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Baumgartner-összeesküvés

2003.09.22. 13:12
Kórházban járok látogatóban. Végigmegyek a neonnal megvilágított, halványzöld folyosón, aztán be a kórterembe. Rettenetes: én magam fekszem az ágyban, az orromban átlátszó műanyag cső, a karomban kanül és infúzió, a fehér vaságy korlátján pedig Eötvös Pál üldögél, és a tollait fésüli a csőrével. Mér nincs toll a fején meg a nyakán? - kérdezem látogató önmagamtól, de válasz helyett egy vaskos dokumentumcsomagot csúsztatok az ölembe, majd távozom.

Először csak szórakozottan futom át a lapokat, aztán egyre izgatottabban merülök a paksamétába. A fénymásolt levelekből, fotókból és kézírásos feljegyzésekből állami szintű összeesküvés képe kezd kibontakozni.

Jól értem, hogy a kormány tudtával, sőt tevőleges részvételével egy titkos felhatalmazású csoport Raph Firmannek, a Jordan sofőrjének életére tör? Igen.

Egy szigorúan titkos emlékeztető szerint a Magyar Nagydíj előtt Medgyessy miniszterelnök összehívta legszűkebb kabinetjét, a szürke álöltözetet viselő spin doctorokkal együtt. Kollégák, a helyzet drámai - mondta a miniszterelnök. (Nem ennyire frappánsan fogalmazott, de az érthetőség kedvéért kénytelenek vagyunk stilizálni.) Lassan kénytelen leszek nyilvánosan beismerni, hogy a gazdaság nincs a legprímább állapotban, az SZDSZ szívózik az adóval, a Teller Ede pedig még mindig húzza. Mit javasoltok?

A szertelen, némiképp konfúz javaslatok (építsünk irdatlan tornyot, esetleg mélységesen mély lukat, vagy gigantikus köldököt, amely a nemzeti közepet szimbolizálja, a Közgazdaságtudományi Egyetemet nevezzük el az államtalanítás nagy úttörőjéről, Gyurcsány Ferencről, ilyenek) végre egy fineszes kommunikációs tanácsadó kapott szót, aki ennyit szólt: Nincs más megoldás, Forma-egyes pilótát kell adnunk ennek a szerencsétlen országnak.

Az események innentől olajozottan haladtak. A feljegyzések szerint a Magyar Nagydíj időmérő edzésén egy beépített pályamunkás a megfelelő pillanatban emelte fel a mosolygó Juhász "Mindenrőlademokráciát­fe­nye­ge­tő­fas­iszta­fi­desz­jutazeszembe" Gábor képviselő életnagyságú, egészalakos fényképét, ami pont elég volt ahhoz, hogy a mit sem sejtő Firman lerohanjon a pályáról.

Egy fellépés persze még nem ér semmit, főleg, hogy Baumgartner nem jutott el a célig. A következő nagydíjra valami radikálisabbat kellett kitalálni.

A monzai verseny előtt a szocialista kormánytagok szeretett küldöncét, Bácskai tábornokot, a maffiaellenes központ vezetőjét küldték puhatolózni Bernie Ecclestone-hoz, hogy mibe is kerülne Firman félreállítása. Bernie a kezemben lévő dokumentumok szerint Palik László ovális fatáblácskára erősített fogsorát kérte, amit a magyar delegátus oda is ígért neki. Hogy, hogy nem, a Forma-1 főorvosa ezután versenyképtelennek minősítette a szerencsétlen sofőrt, aki nem tudta, hogy egy nemzetösszekovácsoló kampány áldozata.

A belpolitikai események közben azonban még szomorkásabb fordulatot vettek, a költségvetés helyzete fokozódott, így múlt héten ismét akcióba kellett lépni.

Nem szívesen adok ki ilyen utasítást, az utókor majd megítéli, helyesen cselekedtem-e - mondta jegyzőkönyvbe a kétségek közt őrlődő kormányfő, majd utasította a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, hogy kapcsolódjanak rá a Silvestone-ban tesztelő Firman rádiójának frekvenciájára. Csinálhatják - intett bankelnökös lemondással Medgyessy, mire az ügyeletes szakszolgálatos a lejátszóba helyezte a szalagot, amelyen Szili Katalin egymás után százszor mondja ki, hogy " morális amortizáció ". A hatás nem maradt el.

Idáig jutottam a leleplező dokumentumok lapozgatásában, amikor az eleddig békésen tollászkodó Eötvös Pál szemében olyan fény csillant meg, mintha egy halott ember aláírt névjegyét látná, majd csőrével elragadta a paksamétát, és kirepült az ablakon.