Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

A Baumgartner-összeesküvés

2003.09.22. 13:12
Kórházban járok látogatóban. Végigmegyek a neonnal megvilágított, halványzöld folyosón, aztán be a kórterembe. Rettenetes: én magam fekszem az ágyban, az orromban átlátszó műanyag cső, a karomban kanül és infúzió, a fehér vaságy korlátján pedig Eötvös Pál üldögél, és a tollait fésüli a csőrével. Mér nincs toll a fején meg a nyakán? - kérdezem látogató önmagamtól, de válasz helyett egy vaskos dokumentumcsomagot csúsztatok az ölembe, majd távozom.

Először csak szórakozottan futom át a lapokat, aztán egyre izgatottabban merülök a paksamétába. A fénymásolt levelekből, fotókból és kézírásos feljegyzésekből állami szintű összeesküvés képe kezd kibontakozni.

Jól értem, hogy a kormány tudtával, sőt tevőleges részvételével egy titkos felhatalmazású csoport Raph Firmannek, a Jordan sofőrjének életére tör? Igen.

Egy szigorúan titkos emlékeztető szerint a Magyar Nagydíj előtt Medgyessy miniszterelnök összehívta legszűkebb kabinetjét, a szürke álöltözetet viselő spin doctorokkal együtt. Kollégák, a helyzet drámai - mondta a miniszterelnök. (Nem ennyire frappánsan fogalmazott, de az érthetőség kedvéért kénytelenek vagyunk stilizálni.) Lassan kénytelen leszek nyilvánosan beismerni, hogy a gazdaság nincs a legprímább állapotban, az SZDSZ szívózik az adóval, a Teller Ede pedig még mindig húzza. Mit javasoltok?

A szertelen, némiképp konfúz javaslatok (építsünk irdatlan tornyot, esetleg mélységesen mély lukat, vagy gigantikus köldököt, amely a nemzeti közepet szimbolizálja, a Közgazdaságtudományi Egyetemet nevezzük el az államtalanítás nagy úttörőjéről, Gyurcsány Ferencről, ilyenek) végre egy fineszes kommunikációs tanácsadó kapott szót, aki ennyit szólt: Nincs más megoldás, Forma-egyes pilótát kell adnunk ennek a szerencsétlen országnak.

Az események innentől olajozottan haladtak. A feljegyzések szerint a Magyar Nagydíj időmérő edzésén egy beépített pályamunkás a megfelelő pillanatban emelte fel a mosolygó Juhász "Mindenrőlademokráciát­fe­nye­ge­tő­fas­iszta­fi­desz­jutazeszembe" Gábor képviselő életnagyságú, egészalakos fényképét, ami pont elég volt ahhoz, hogy a mit sem sejtő Firman lerohanjon a pályáról.

Egy fellépés persze még nem ér semmit, főleg, hogy Baumgartner nem jutott el a célig. A következő nagydíjra valami radikálisabbat kellett kitalálni.

A monzai verseny előtt a szocialista kormánytagok szeretett küldöncét, Bácskai tábornokot, a maffiaellenes központ vezetőjét küldték puhatolózni Bernie Ecclestone-hoz, hogy mibe is kerülne Firman félreállítása. Bernie a kezemben lévő dokumentumok szerint Palik László ovális fatáblácskára erősített fogsorát kérte, amit a magyar delegátus oda is ígért neki. Hogy, hogy nem, a Forma-1 főorvosa ezután versenyképtelennek minősítette a szerencsétlen sofőrt, aki nem tudta, hogy egy nemzetösszekovácsoló kampány áldozata.

A belpolitikai események közben azonban még szomorkásabb fordulatot vettek, a költségvetés helyzete fokozódott, így múlt héten ismét akcióba kellett lépni.

Nem szívesen adok ki ilyen utasítást, az utókor majd megítéli, helyesen cselekedtem-e - mondta jegyzőkönyvbe a kétségek közt őrlődő kormányfő, majd utasította a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, hogy kapcsolódjanak rá a Silvestone-ban tesztelő Firman rádiójának frekvenciájára. Csinálhatják - intett bankelnökös lemondással Medgyessy, mire az ügyeletes szakszolgálatos a lejátszóba helyezte a szalagot, amelyen Szili Katalin egymás után százszor mondja ki, hogy " morális amortizáció ". A hatás nem maradt el.

Idáig jutottam a leleplező dokumentumok lapozgatásában, amikor az eleddig békésen tollászkodó Eötvös Pál szemében olyan fény csillant meg, mintha egy halott ember aláírt névjegyét látná, majd csőrével elragadta a paksamétát, és kirepült az ablakon.