Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Élő
FullSizeRender

A legfontosabbak

2015. szeptember 18., 11:39
Bezárnak a fővárosi tranzitzónák
2015. szeptember 17., 19:54
A szlovének már készülnek
2015. szeptember 17., 14:31
Teljes a káosz Tovarnikban
2015. szeptember 17., 13:03
500-1000 ember maradhatott Röszkénél
2015. szeptember 16., 16:15
Kövekkel is dobálják a rendőröket
2015. szeptember 16., 12:02
Háborognak a menekültek Horgosnál
2015. szeptember 15., 12:57
Hatályba is lépett a válsághelyzet
2015. szeptember 15., 11:27
Kihirdetik a válsághelyzetet
2015. szeptember 15., 00:55
Nyitva van a kapu Kelebiánál
2015. szeptember 15., 00:33
Beért a röszkei hosszú vonat
2010. szeptember 18., 21:33
Lefegyvereztünk 40 horvát rendőrt
2015.09.20. 13:15

Fontosabb részletek

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy orvosból lett, és mára dúsgazdag embercsempésszel beszélgetett a Telegraph riportere, és nagyon sok érdekes dolgot megtudott arról, hogya működik ez a rendkívül jövedelemző ipar Törökországban. Olvassák el!

    Az Abu Mahmoud álnéven nyilatkozó embercsempész szeptemberben már 25 millió forintot keresett embercsempészettel. Persze a munka nem könnyű, és rendszeresen elég magas összegekkel kell megkennie a török rendőröket, akik példéul amúlt héten is házkutatást tartottak irodjában, és csak akkor álltak tovább, amikor adott nekik 2 millió forintot. Abu Mahmudot ez már nem rázza meg, de amikor a múlt hónapban kiderült, hogy körözi az Interpol az azért egy kicsit megrázta, és átmenetileg be is zárta a bizniszt.

  • Legalábbis Magyarbólyban, ahová pénteken átérkezett már egy menekültvonat több mint 800 utassal, ilyen hírek terjednek most. Az újságírókat nem hivatalosan arról tájékoztatják, hogy nagyjából három óra alatt érkezhet meg a magyar határhoz a szerelvény.

  • A magyar hatóságok készen állnak arra, hogy ha Röszkénél a szerb fél nem tartja be az újranyitási egyezség rá vontakozó részét - tehát azt, hogy nem szállít menekülteket Horgosra -, akkor újra lezárjuk a határokat, mondta Bakondi György a kormányfő biztonságpolitikai főtanácsadója az M1-nek. Bakondi arról is beszélt, hogy a horvát-magyar határon már 41 km-en kész a kerítés, és folyamatosan zajlik a honvédség erőinke átvcsoportosítása a térségbe.

    Kovács Zoltán a horvát kormány C tervére regaálva a csatornának azt mondta, nem nagyon lehet kommentálni, ugyanolyan cinikus, mint a horvát kormány korábbi intézkedései, és veszélyes is, mert a zöldhatárra tereli a menekülteket.

  • Olvasónk, Botond küldte a képet azzal az üzenettel, hogy

    Közel 3 áves gyermekem is a menekültválsággal foglalkozik. Talán a sok fájó kérdés mellett egy kis mosolygós pillanatot szerez sokunknak.

  • Vasárnapra virradó éjjel több mint kétezer menekült érkezett Zákányra a szakadó esőben, írja a Sonline.hu a percről-percre tudósításában. A reggel érkezett menekültek felét már elszállították Zákányból, a tömeg másik felét vonatra ültették egy jó ideje. Az indulást körülbelül négyszázan várják a vagonokban délelőtt fél tíz óta, többségük fiatal férfi, Murakeresztúrra viszik őket.

  • Néhány óra altt 20 fokot hült a levegő, zuhog az eső és kifejezetten hideg van a szerb-horvát határon található Tovarnikban az M1 helyszíni tudósítója szerint.

    A tudósító több menekülttel is beszélt, akik arra panaszkodtak, hogy Szerbiában rosszul bántak velük, mert sárban, esőben kellett éjszakázniuk. Tovarnikban hasonló körülmények várják őket, ott sincs semmilyen fedett hely, ahová behúzódhatnának a szakadó eső elől. Ettől persze feszült lett a hangulat, voltak kisebb verekedések is, mondta az M1 tudósítója. Főleg akkor türelmetlenek a menekültek, amikor buszok vagy vonatok jönnek értük és tülekedés alakul ki.

  • Délután egy óra körül 8-900 migráns érkezhet konvojban Horvátországból Beremendre, ahonnan majd Magyarbólyba szállítják és vonatokra rakják őket, írja a Bama.hu.

  • Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy lezárja a határait, a migránsok felügyelet nélkül, szervezetlenül érkeznek majd Magyarországra a horvát kormány "C-terve" szerint, írta a Vecernji List című horvát napilap vasárnap.

    Az újság megjegyezte, hogy a magyarok egyelőre átveszik ugyan azokat a migránsokat, akiket a horvát hatóságok busszal a határra szállítanak, de ez nem tart majd örökké. A lap meg nem nevezett forrásból úgy tudja, hogy ebben az esetben életbe lép a kormány "C-terve", amely szerint a hatóságok többé nem szállítják a migránsokat szervezetten, csoportokban a magyar határra, hanem arra ösztökélik őket, hogy saját maguk tegyék meg az utat. A lap szerint az illegális bevándorlók így kaotikusan, felügyelet nélkül érkeznek a magyar határra, és sokkal nehezebb lesz a magyar hatóságoknak ellenőrizni őket.

    A kormányfő még pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átérnek a "B-tervre", és a magyar határhoz irányítják az menekülteket, amely tervet szombaton már úgy ítélt meg, hogy jól működik.

    (MTI)

  • Németországban nyomozás kezdődött egy szíriai menedékkérő ellen, mert felmerült, hogy harcolhatott az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista terrorszervezet oldalán - írta a Welt am Sonntag című német lapra hivatkozva az MTI.

    A szíriai férfi néhány hete arról beszélt lakótársainak egy Brandenburg tartományi befogadóállomáson, hogy az ISIS tagjaként részt vett fegyveres összecsapásokban. A lakótársak által titokban, mobiltelefonnal rögzített kijelentései szerint embert is ölt.

    A nyomozást a felvétel alapján indította el a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) az ország belső és külső biztonságát különösen érintő ügyekben illetékes szövetségi ügyészség megbízásából - írta a Welt am Sonntag.

    A lap biztonsági forrásokból úgy tudja,

     továbbra sincs arra utaló jel, hogy szervezetten terroristákat próbálnának bejuttatni Németországba a menedékkérők között. 

    A hatóságok az utóbbi hónapokban számos értesülésnek utánajártak, de nem rögzítettek ilyesmire utaló tényt.

    Egyebek között vizsgálat alá vették az állítólagos szíriai és iraki terroristákat bemutató fényképalbumokat, amelyek a közösségi médiában tűntek fel. Megállapították, hogy hamisított, emberek lejáratására szolgáló felvételekről, illetve olyan képekről van szó, amelyekhez téves információkat fűztek terjesztőik.

    Az ISIS "helyben", a közel-keleti térségben igyekszik felépíteni államát, Németországban pedig "van elég híve, akik merényleteket követhetnek el", úgyhogy ebből a célból nem muszáj embereket becsempészni az országba - fogalmazott a lap egyik forrása.

    Eddig egy feltételezett terroristák vettek őrizetbe menedékkérőket befogadó intézményekben. Az eset augusztus elején történt, az illető a gyanú szerint az IÁ híve és harcosokat akart toborozni a menedékkérők között. Ugyanakkor nem a balkáni vagy a Földközi-tengeri migrációs útvonalon érkezett Németországba, hanem Spanyolországból, és spanyol elfogatóparancs alapján vették őrizetbe.

  • Közvetlenül a 86-os főút magyar-szlovén határátkelője mellett nyitották meg a szlovén hatóságok az ideiglenes befogadóállomást a migránsoknak, öt busszal érkezett oda az illegális bevándorlók első csoportja vasárnap, írja az MTI.

    A Muravidéki Magyar Rádió közlése szerint szombaton 17 óra után öt autóbusszal mintegy 250 migránst szállítottak a szlovén hatóságok a Rédics-Hosszúfalu (Dolga vas) átkelőhelynél, pár lépésre a magyar határtól kialakított ideiglenes befogadóállomásra. A buszok a horvát-szlovén határról, a Zágrábtól északra lévő átkelőhelyekről vitték az embereket a magyar-szlovén határra, a külföldiek innen Ausztria felé akarták folytatni útjukat.

    A szlovén hatóságok éjszaka még további 250 ember fogadására készültek, ezért a közeli Lendván, egy régi iparterületen is kialakítottak egy másik befogadóhelyet. Mindkét ponton polgári védelmi egységek és karitatív szervezetek segítségével sátrakat állítottak fel, illetve ételt, italt és tisztálkodási lehetőséget biztosítottak a migránsoknak.

    Az MTI a helyszínről vasárnap úgy értesült: éjszaka kiürült a határ melletti gyűjtőpont, Lendván pedig délelőtt mintegy százan tartózkodtak.

  • Nem tudják hová vinni az osztrák hatóságok a nickelsdorf-hegyeshalmi határátkelőnél felgyülemlett menekülteket. Jelenleg körülbelül ötezer ember várakozik a határon, sokuk ott is éjszakázott. Egy részük a Nova Rock fesztivál helyszínén aludt, ahol vizesblokkok is vannak, de a többségük egy kamionparkolóban vagy egy logisztikai raktárban töltötte az éjszakát az M1 tudósítója szerint. 

    A menekültek elég nehéz helyeztben vannak, mert az idő nem túl jó, és rengeteg kell várakozniuk. Van, aki két napja vár arra, hogy átjusson a határon vagy, hogy onnan tovább jusson. Az M1 szerint buszból lenne elég, de a hatóságok nem tudják hová vinni a menekülteket. Közben pedig folyamatosan újabb-és újabb és menekültcsoportok érkeznek más határszakaszokról is, így az M1 becslése szerint hamarosan akár 12 ezer menekült is összegyűlhet Nickelsdorfban.

  • Németországban több menekültellenes incidens történt az utóbbi napokban. Vasárnapra virradó éjjel egy menedékkérők elhelyezésére előkészített épületben keletkezett kár, a hatóságok szerint gyújtogatás miatt, írja az MTI.

    A tűz egy olyan sportcsarnokban ütött ki, amelyben szerdán helyeztek el 330 ágyat menedékkérőknek. A Baden-Württenberg tartományi Wertheimben található épület használhatatlanná vált a tűzben. A rendőrség betörésre utaló nyomokat rögzített.

    Vasárnapi lapjelentések szerint a szintén baden-württembergi Riedlingenben horogkereszteket mázoltak egy befogadóállomás falára, a brandenburgi Neuhardenbergben pedig felgyújtottak két autót, amelyek tulajdonosai egy menekülteket támogató civil szervezet tagjai. A szászországi Bischofswerdában szombat este erősen ittas emberek és erőszakosan fellépő emberek tüntettek egy befogadóállomás előtt. Az intézmény megnyitása ellen már csütörtök este is volt tüntetés, és akkor is történt rendbontás.

    A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kimutatása szerint az idén augusztus végéig 335 alkalommal történt menedékkérőket befogadó intézmények ellen irányuló, szélsőjobboldali motivációjú bűncselekmény. Ez kétszer annyi, mint tavaly egész évben. A menekülthullám fölerősödésével az ilyen típusú bűncselekmények száma is gyorsan emelkedik, ezt jelzi, hogy a 335 bűncselekmény közül 131-et a július-augusztusi időszakban követtek el.

  • Nebojsa Stefanovic szerb és Pintér Sándor magyar belügyminiszter ünnepélyesen újranyitotta a horgos-röszkei határátkelőnek azt a részét, amelyen az autópályán van. A régi határátkelő, Horgos 2 továbbra is zárva marad.

    "A menekültkrízist még nem oldottuk meg, de az áruszállítás és a közlekedés biztosítása a lakosság számára elsőbbséget élvez", mondta az újranyitáson Nebojsa Stefanovic. A két belügyminiszter kölcsönösen köszönetet mondott egymásnak a jó kommunikációért és a zökkenőmentes együttműködését a határ újranyitása érdekében. Pintér Sándor szerint bajban ismerkszik meg a jó barát és ezt a helyzetet sikerült barátilag megoldani.

  • Már 4 millió forint értékben osztott szét adományokat és segített a menekülteken a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, írja a Vaol.hu. A karitász másfél hete állította fel a sátortábort a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán, és egy hete működtetnek egy sátortábort sSzentgotthárd külterületén. Ez utóbbi helyszín a határ közvetlen közelsége miatt meglehetősen forgalmas, itt ötven önkéntes segíti a karitasz munkáját, ivóvizet, kekszet, higiéniai felszerelést, almát, takarót és ruhát osztottak és segítenek a terület tisztán tartásában.

  • A Bama.hu legfrissebb hírei szerint délelőtt nem jönnek buszok Horvátországból, így délután egyig, kettőig nem várható, hogy Beremendre menekültek érkezzenek. Mindenesetre a magyar fél készen áll, 40 busz vár. Ha megérkeznek a buszok Horvátországból, a menetrend délután az lehet, ami tegnap is volt: a menekültek gyors át-, majd továbbszállítása.

  • A  Horvátországba és Szlovéniába érkező menekülteket is szét kell osztani az uniós tagállamok között Az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg új terve szerint - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

    A lap az uniós belügyminiszterek tanácsának kedden tartandó ülésére készített javaslatra hivatkozva azt írta, hogy az eredetileg Olaszország, Görögország és Magyarország terheinek enyhítését szolgáló áttelepítései mechanizmust ki kell terjeszteni Horvátországra és Szlovéniára.

     A horvátországi helyzettel kapcsolatban több német hírportál idézte a Jutarnij List című horvát lap szombati beszámolóját, amely szerint  Angela Merkel német kancellár Zoran Milanovic miniszterelnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetésén arra kérte kollegáját, hogy a horvát hatóságok igyekezzenek egy ideig az országban tartani a menedékkérőket. Zoran Milanovic elhárította a kérést, arra hivatkozott, hogy senkit nem lehet akarata ellenére maradásra bírni.

  • Sátortábort építettek a román hatóságok a Romániába érkező menekülteknek a Temes megyei Kunszőlős (Lunga) falu határában, írja az MTI.

    A Nagykomlós (Comlosu Mare) községhez tartozó Kunszőlős a román-szerb államhatár szomszédságában fekszik, mintegy húsz kilométerre a magyar-román-szerb hármashatártól. A frissen kiépített sátortábor mintegy ötven kék színű katonai sátorból áll, amelyeket a csendőrség és a határrendészet egységei őriznek. A román hírtelevízió kommentárja szerint a sátortábor felépítésével a román hatóságok arra az esetre készülnek, ha a bevándorlók Románia felé próbálnák megkerülni a kerítéssel védett magyar-szerb határt. A televízió tudósítója megállapította, hogy Románia megerősítette határai védelmét a térségben.

    A televízió helyi lakosoktól arról értesült, hogy a román határőrség az elmúlt napokban több határsértőt is elfogott, akik között menekültek is vannak. Valamennyiüket visszaküldték Szerbiába. Hivatalosan a hatóságok sem a sátortábor építését, sem a határsértőkről szóló értesüléseket nem erősítették meg.

    A román belügyminisztérium szombaton azt közölte, hogy Temes megyében egy gyakorlat keretében ellenőrzik a román hatóságok műveleti válaszadási képességét, tekintettel a szomszédos országokban tapasztalt bevándorlási hullámra.

  • Bár a híradásokból úgy tűnt, hogy tegnap rengetegen érkeztek Horvátországból, a rendőrség adatai szerint csak közel ötezer menekült lépte át az országhatárt, jóval kevesebb, mint pénteken.

  • Ez okozza most a torlódást Nickelsdorfnál. Szállítókapacitás lenne, hely viszont nincs annak a nagyjából hét-nyolcezer menekültnek, akik most az osztrák határ térségében várják, hogy átjuthassanak. (M1)


  • A feszivál helyszínén nagyjából négy-ötszáz menekült van, a többieknek egy kamionparkolóban és a szabad ég alatt kell várakozniuk, hogy regisztrálják őket, és beléphessenek Ausztriába. Az M1 helyszíni beszámolója szerint vannak, akik már második napja várakoznak, a helyzetüket tovább nehezíti, hogy éjszaka esett, most pedig metszően hideg szél fúj.

  • Vasárnap reggel 6 óráig a szerb-magyar határszakaszon további 105, a magyar-horvát határszakaszon további 3100 illegális bevándorló érkezett, írja az MTI. Ezzel 217 382-re emelkedett azok száma, akik ellen idén illegális határátlépés miatt intézkedett a rendőrség.

  • Rendőrök várakoznak Magyarbólynál a vasútállomás melletti parkolóban. írja a Bama.hu. A vasútállomáson bent áll már egy vonat, de még üres, de minden jel arra utal, hogy hamarosan újabb tömeg érkezik. 

    Péntek este 830 menekültet hozott 40 horvát rendőr Magyarbólyra
(A kapcsolódó videót a képre kattintva nézhetik meg)
    Péntek este 830 menekültet hozott 40 horvát rendőr Magyarbólyra (A kapcsolódó videót a képre kattintva nézhetik meg)
    Fotó: Huszti István
  • Vasárnapra virradó éjjel elhagyta Letenyét mintegy 500 menekült, akiket szombaton késő este nyolc busszal szállítottak a horvát hatóságok az autópálya határátkelőjére.

    Az MTI helyszíni információi szerint hajnali egy órakor indultak el a murakeresztúri vasútállomásra a horvát járművekről magyar buszokra átszállított emberek. Az ezúttal többségében nőkből, gyerekekből és idősebbekből álló tömegben több, önállóan mozogni képtelen menekült is volt, és ahogy a rendőröknek adott válaszaikból kiderült: szírek, afgánok, pakisztániak és koszovóiak mellett jó néhány eritreai és nigériai is volt a buszokon.

    Az átszállításukat követően karitatív szervezetek látták el élelemmel és palackos vagy tasakos vízzel az illegális bevándorlókat, de a várakozás ideje alatt sokaknak nyújtottak orvosi segítséget is a magyar mentőszolgálat munkatársai. A menekültek a várakozást és az intézkedéseket is türelemmel viselték.

    A Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-átkelőn a harmadik napja érkező menekülthullámot minden rendbontás nélkül, nyugalomban sikerült kezelnie a megerősített rendőri állománynak. Szombaton a támogatásukra honvédségi alakulatok is érkeztek, az MTI úgy tudja, egy zászlóaljnyi katonát irányítottak Letenye térségébe, hogy a rendőröket is pihentetni, váltani lehessen.

    Szombaton ötezer csomag tasakos ivóvizet szállítottak Budapestről Letenyére, illetve vasárnap még ötezret hoznak a határátkelőre. A zalai védelmi bizottság elnökeként a Fővárosi Vízművektől kérték kölcsön azt a mobil berendezést is, amivel a következő napokban most már Letenyén fogják csomagolni a migránsoknak szánt ivóvizet, szükség esetén Gyékényesre, a Horvátország felől a vasútállomásra érkező menekülteknek is innen szállítanak.

  • Mintegy 4700 menekült tartózkodott vasárnap reggel az osztrák-magyar határon fekvő burgenlandi Nickelsdorfban, írja az MTI.

    Az APA jelentése szerint a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy mikor, hogyan és mennyi menekültet fognak tudni elszállítani a Hegyeshalom közelében lévő településről. A rendőrség közlése szerint az sem világos, hogy pontosan hova is vinnék a menekülteket Nickelsdorfból.

    A dél-burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) további 250 menekült tartózkodik a burgenlandi hatóságok közlése szerint.

    Az osztrák vöröskereszt becslése szerint szombaton tizenkét-tizenháromezer migráns érkezett Magyarország felől Ausztriába, bár ezt a számot a rendőrség nem erősítette meg hivatalosan. A migránsok közül sokakat a horvát-magyar határról szállították át az osztrák határhoz. A horvát-magyar határhoz pedig a horvát-szerb határtól buszoztatták őket a hatóságok.

  • Megoldást nyújthatnak az európai menekültválságra a kínai szellemvárosok? Ezt a kérdést boncolgatja Wade Shepard, aki már könyvet is írt a szellemvárosok történetéből. Kínában jelenleg 20 és 45 millió között van az üresen álló lakások száma, Európában pedig idén eddig ehhez képest mindössze pár százezer menekült érkezett az idén, szóval elméletben teljesen jó megoldás egyszerűen Kínába szállítani mindenkit, de Shepard szerint ez azért nem ilyen egyszerű, egyrészt, mert a menekülteknek a lakhatáson kívül másra is szüksége is van, másrészt, mert a szellemvárosok lakásaiban ugyan nem lakik épp senki, de tulajdonosa szinte mindnek van. Ha többet szeretne tudni erről az érdekes gondolat kísérletről, ide kattintson.

  • Most román kollégájának szólt be Szijjártó

    Miután az a határok lezárását "autista és elfogadhatatlan", az Európai Unió szellemiségét sértő cselekedetnek nevezte, Szijjártó ezzel vágott vissza:

    több szerénységet várnánk el a bűnvádi eljárás alatt álló román miniszterelnök külügyminiszterétől

  • Tizenkét-tizenháromezer menekült érkezett szombaton Magyarország felől Ausztriába az osztrák vöröskereszt becslése szerint. A rendőrség, amely még napközben úgy ítélte meg: mintegy 10 ezren érkeznek szombaton, nem erősítette meg ezt az információt. Gerry Foitik, a vöröskereszt vezetője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a szombaton érkezettek közül kétezren már tovább is mentek Németországba a zöldhatáron át, a többiek különböző ausztriai fogadóközpontokban töltik az éjszakát. (MTI)

  • Fiantok Dani hyperlapse videója az Index Instagramján Beremendről, amin az látszik, hogy negyven busz várakozik a határnál, hogy Magyarbólyra vigye az oda érkező menekülteket.

  • Szombat este tíz óra után újabb hét horvát autóbusz érkezett a Letenye-Gorican határátkelőhöz, a járműveken mintegy 500-an lehettek. A péntek éjszaka és szombat délelőtt érkezett buszokhoz hasonlóan a járműveket a határátkelő horvát oldalán állították sorba a szélső sávban, onnan egyesével engedik előre őket. A korábbiakkal azonos módon minden utast egyenként irányítanak át a rendőrök a magyar járművekre, közben pedig kikérdezik a származási országukat.

    Az elsőként kiürített horvát buszon sok nő és kisgyerek, illetve fogyatékosok is voltak, többen csak a velük utazók segítségével tudtak az egyik buszról a másikra átszállni. A magyar-horvát határátkelőn tucatnyi vöröskeresztes is várta az érkezőket. (MTI)

  • Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1-en butaságnak nevezte azokat a külföldi beszámolókat, amelyek szerint Magyarország megnyitotta volna a horvát határszakaszt a migránsok előtt. „Kitartunk amellett, hogy biztosítjuk a schengeni határokat, hogy ellenőrizetlen, azonosítatlan emberek mindenféle szervezettség és rend nélkül áramoljanak az unióba, ahol már most is megoldhatatlan problémát jelentenek”. Egyben megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy Horvátország cserbenhagyta Magyarországot és az uniót, Horvátország semmilyen, az uniós tagságából fakadó kötelezettségével nem foglalkozik. (MTI)