Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Élő
FullSizeRender

A legfontosabbak

2015. szeptember 18., 11:39
Bezárnak a fővárosi tranzitzónák
2015. szeptember 17., 19:54
A szlovének már készülnek
2015. szeptember 17., 14:31
Teljes a káosz Tovarnikban
2015. szeptember 17., 13:03
500-1000 ember maradhatott Röszkénél
2015. szeptember 16., 16:15
Kövekkel is dobálják a rendőröket
2015. szeptember 16., 12:02
Háborognak a menekültek Horgosnál
2015. szeptember 15., 12:57
Hatályba is lépett a válsághelyzet
2015. szeptember 15., 11:27
Kihirdetik a válsághelyzetet
2015. szeptember 15., 00:55
Nyitva van a kapu Kelebiánál
2015. szeptember 15., 00:33
Beért a röszkei hosszú vonat
2010. szeptember 18., 21:33
Lefegyvereztünk 40 horvát rendőrt
2015.09.15. 02:08

Fontosabb részletek

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Breaking news! Kollégáink jelentik: Lesz tranzitzóna, Röszke és Tompa átkelőnél a szerb és a magyar határőrizeti...

    Posted by Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee on 2015. szeptember 14.
  • A 10 órára meghirdetett vonat azonban még mindig nem indult el:

    Most az állomásról már mindenkit felraktak a szerelvényekre, még 10-15 busznyi ember van, egy részüket most hozzák a vonathoz, de nem fog mindenki felférni.

    Így szálltak fel a menekültek a röszkei vonatra
  • De ennek ellenére tárva-nyitva, és a menekültek sem akarnak erre jönni. Azt azonban megtudtuk, hogy előbb-utóbb majd bezárják, de egyelőre még nincs kész teljesen a kapu. Bár ha be is zárják majd, naponta többször akkor is ki kell majd nyitni, mert errefele rendszeresen közlekednek a vonatok.

    Rendőrök őrzik a kelebiai vasúti átjárót
  • Az MTI tudósítója szerint több százan tartanak még a magyar határ felé Szerbiában: a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóba hétfőn kétezren érkeztek, ők még nem értek el Horgosig.

  • Röszkei plébános: az egyház késlekedésére kevés mentség van

    Ébredezik csipkerózsika álmából a katolikus egyház, egyre inkább igyekszik kivenni a részét a menekültügy humanitárius kezelésében. A Katolikus Karitász valamennyire már a röszei gyűjtőpontnál is megjelent - igaz, a Migration Aid, a német és osztrák önkéntesek csoportjai, vagy a dán gyökerű, de Svédországban is működő Viomis jobban szem előtt volt - és kezdeményezte, hogy szükség esetén megnyiljanak a Röszkei plébánia rendezvényházának sőt, akár a templomnak is a kapui. Igaz, egyelőre mégsem volt rá szükség.

  • Nagyon sokan most tudják meg, hogy megváltoztak a szabályok, nem mehetnek át a zöldhatáron. Egy páran odamennek a régi röszkei határtákelő szerb oldalán lévő kerítéséhez, ahol egy magyar rendőr egy angol nyelvű tolmács segítségével elmagyarázza nekik, hogy új törvények léptek életbe éjféltől, és hogy a tiltott határátlépés bűncselekmény lett. Azt tanácsolják nekik, hogy várják meg a reggelt. Úgy hírlik, hogy a határátkelőt 6 óra körül nyitják meg.

    Most nagyjából 300-an lehetnek a területen, de nagyjából folyamatosan jönnek, még ha nem is nagy tömegekben. Vanmnak köztük kerekesszékesek és gyerekesek is, a szírek mellett sok afgánnal találkoztunk. Nagyon kimerültek, vannak akik letáboroztak a régi duty free oldalában, vagy az út szélén dőlnek a kerítésnek.

    Magyar és osztrák önkénteseket látni - köztük sok olyat, aki már ott volt a ma felszámolt röszkei gyűjtőpontnál -, akik kenyeret és vizet osztanak. De sátrak és pokrócok egyelőre nincsenek.

  • A nap folyamán több mint 70 busz jött Belgrádból, Presevóból, menekültekkel tele. Éjfélig még átmehettek a magyar határon az érkezők, nem sokkal utána viszont már lezárult a zöld határ. Azonban még ezekben a pillanatokban is érkeznek újabb buszok Szerbia délebbi részeiből a menekültekkel, akik már nem sétálhatnak át a magyar oldalra.

  • A kelebiai vasúti átjárónál valóban elkészült a kapu, de nyitva van, a vonatok akadálytalanul járhatnak. A migránsok azonban nem mehetnek át, rendőrök ellenőrzik az átjárót. Bár nincs is, aki próbálkozna az átkeléssel.

  • cikkünk a témában:

    200 amerikai katonai gépkocsi érkezik Magyarországra

    Kedden hajnalban a bajorországi Vilseckéből indulva, Dél-Morvaországon és Szlovákián át Magyarországra érkezik egy amerikai katonai konvoj, amely a NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatra tart.

    A konvoj 150 katonai gépkocsiból, valamint 54 szállítókocsiból áll, és hétfőn este 10 óráig hat csoportban hagyta el a Brünnhöz közeli vyskovi kaszárnyákat. A konvojban több Stryker típusú lövészszállító harcjármű is van. 550-640 katona is érkezik a magyarországi hadgyakorlatra.

    A konvoj Lanzhotnál lépi át a szlovák-cseh határt, majd a  D2-es autópályán haladnak egészen Pozsonyig, és várhatóan Rajkánál lépnek be magyar területre.

  • A menekültválság Szíriában dől el. De hol tart a polgárháború?

    Frontról frontra végigvesszük, mi a helyzet. Az orosz beavatkozással nagyot fordulhat a háború menete, de vajon a béke vagy újabb véres harcok felé?

  • Szép csendben a kelebiai vasútvonalat is lezárták

    Hétfőn délután az szolgáltatott szenzációt, hogy egy vasúti kocsival zárták le a röszkei mellékvonalat, viszont dél felé a legnagyobb nemzetközi vasúti forgalmat lebonyolító kelebiai vonalat is zárhatóvá teszik egy - vasúti közlekedéskor kinyitható - kapuval.

  • cikkünk a témában:

    Amerikában megtalálták a menekültek sarkkörön túli útvonalát, ami kikerüli Magyarországot

    A Szíriából induló menekültáradat eddig két fő útvonalat használt a nyugati célországok eléréshez, hajóval a Földközi-tengert, gyalog és közúton pedig a Balkánt és Magyarországot.

    A szigorítások miatt ezeken egyre nehezebben lehet eljutni Európába, ezért néhányan a hosszú és fagyos utat választják Oroszországba, ahonnan egyetlen határátkelőn biciklin át lehet jutni Norvégiába.

  • Horgosnál a kis közúti határátkelőn fél órája ment át az utolsó migráns csoport. A szerb oldalon úgy 150 ember ragadt, sokan gyerekekkel. Nagyon csalódottak. Az önkéntesek – köztük magyarok és osztrákok is – zsemlét és vizet osztogatnak nekik. 

    Próbálták rábeszélni a rendőröket, hogy őket még engedjék át, de a magyar rendőrök közölték, itt már erre nincsen mód, ehhez menjenek el az autópályánál lévő, másfél kilométerrel errébb fekvő határátkelőhelyre. Az ottani tranzitzónában regisztrálhatnak is. Igaz, csak reggel hat után.

    Közben az eső is eleredt.

  • Ha épp a német-osztrák határon vesztegel, írjon nekünk erre az e-mail címre.

  • Este 10-re várták, de csak negyed 1 körül érkezett meg egy 16 vagonból álló szerelvény Röszkére, hogy elvigye az osztrák határhoz az éjfél előtt átjött, kb. 800 menekültet. Az m1 tudósítója szerint még két szerelvény fog jönni néhány órán belül. Egy korábbi már 1300 menekültet szállított el az osztrák határ felé.

    Azok, akik a szigorítás előtt épp átslisszantak a határon, elég hamar eljuthatnak Ausztriáig: Röszkéről a rendőrök és az önkéntes segítik szerint egyenesen elviszi őket az osztrák határig. Nagyon úgy néz ki, hogy őket nem regisztrálják Magyarországon.

  • Bakondi bejelentette, hogy ma több mint 8000 menekült érkezett Röszke környékére, és 9 ezer fölött országosan. Mint mondta, keddtől ez a roham vissza fog esni a jogi és fizikai határzár hatására. Tájékoztatása szerint azokat, akiket beengednek, Tompán, Röszkén várják, hogy benyújtsák a menedékkérelmüket, amik elbírálására 8 napos határidő lesz.

    Kovács Zoltán részben cáfolta, hogy a ma Röszkére érkezetteket regisztráció nélkül engedték volna el. Először azt mondta, hogy ezt a munkát nem Röszkén, hanem Szentgotthárdon végzik el, és minden illegális határátlepőt regisztrálnak, de aztán egy kérdésre reagálva azt felelte, hogy ahogy arról már beszéltek, egyre nehezebb volt az elmúlt időszakban az érkezők regisztrálása, főleg miután Németország félreérthető jeleket küldött számukra.

    Újra elővette azt a szófordulatot, hogy lázongás tört ki, a menekültek nem voltak hajlandóak együttműködni a hivatalos szervekkel. És hogy ennek már Dániában és Németországban is tanúi lettek a hatóságok.

    Ugyanakkor tudósítóink és az m1 riportere is úgy látta, hogy a ma érkezettek egyáltalán nem lázongtak, és úgy tűnt, hogy a rendőrök szervezetten szállították őket a vonatállomásra, ahonnan egyenesen a nyugati határhoz mentek.

  • Ma éjféltől új időszámítás van, megtettünk minden szükséges jogi, fizikai intézkedést, lezártuk a zöld határokat és megnöveltük az emberállományt, közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő a régi röszkei határátkelőn tartott sajtótájékoztatóján.


    Kovács ugyanakkor közölte, hogy a törvényes határátkelők nyitva tartanak, és megteremtik a feltételeit annak, hogy a menedékkérők a megfelelő regisztrációs pontokon be tudják nyújtani a menedékkérelmüket.

    Kovács mellett ott állt Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó is, aki azt mondta, hogy azok, akik éjfélig megérkeznek ehhez a határátkelőhöz, azok be lesznek léptetve, és jönnek értük folyamatosan a buszok. Éjféltől azonban új szabályok lépnek érvénybe.

  • Horgoson a közűti átjárón éjfél után is átjöhettek a menekültek a magyar oldalra – közölte az M1 tudósítója. 

  • Döntés született Brüsszelben arról, hogy 120 ezer menekültet osztanak el az EU-ban, kvótákat osztva ki a tagokra. A pontos részletek csak októberben derülnek ki. Kérdés persze, hogyan fogadják majd a Németországba, Svédországba igyekvő menekültek, ha közlik velük: a Baltikumban vagy Portugáliában helyezik el őket.

    De sokkal fontosabb, hogy mi lesz a menekültáradat utánpótlásával? Hol tart a szíriai polgárháború? És mi lesz a polgárháborútól nem sújtott Pakisztánból, Bangladesből áramlókkal, a bizonytalan Afganisztánból és Nyugat-Afrikából, és Eritreából érkezők tömegével?

  • Így zárta le a Mad Max vonat a határt a szerb oldalról nézve

    Éjfélre számított mindenki, de már este nyolc előtt betolták a drótakadállyal díszített vagont a röszkei vasúti határátkelőnél.

    Így zárta le a Mad Max vonat a határt a szerb oldalról nézve
  • Hadsereggel állná Szerbia útját a visszatoloncolásnak

    Szerbia akár hadsereggel is útját állná annak, hogy Magyarország visszatoloncolja az illegális határátlépőket a területére – idézte a szerb szociális és munkaügyi államtitkárt az M1 tudósítója.

    A politikus szavai szerint az ország csak azokat fogadná vissza, akik Szerbiában kértek menedékjogot, de az eljárást nem megvárva elhagyták az országot. Belgrád ötszáz ilyen személyről tud.

  • Az elmúlt hetekben a röszkei vágányon sétáltak át a menekültek Horgos felől, miután az épülő kerítés azt nem keresztezte. A MÁV már augusztusban leállította ezen a vonalon a vonatközlekedést. A sínt hétfő este zárta el egy szögesdróttal megerősített vagon, de eközben kapuval zárták el az átjárást a Kelebián át vezető, Belgrádot Budapesttel összekötő nemzetközi vasútvonalat. Itt azonban van vasútforgalom, a kaput tehát a vonatok előtt nyitni fogják.

    Fotó: Index

    Eddig itt kevesen jöttek át, a héten is csak napi 150-200 fő érkezett, miközben Röszkén már 5000 feletti rekordot döntögetett a menekültáradat, ami minden bizonnyal hétfőn érte el csúcsát, hiszen már délig 5300 menekült átjövetelét jegyezték fel a hatóságok. 

  • A parlament által elfogadott menekültügyi törvénycsomag egyszerre 10 törvényt is módosított, ezek fognak hatályba lépnek hatályba 0 órától.

    A módosítások között szerepel, hogy gyorsulnak a menekülteljárással kapcsolatos ügyintézések, és az, hogy a tiltott határátlépés bűncselekménnyé változik (eddig szabálysértés volt). A csomagban szerepel az a változtatás is, hogy a kormány bizonyos számú tiltott határátlépő esetén kihirdetheti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet - erről a keddi kormányülésen dönt majd a kabinet. Erről itt írtunk bővebben.

    A válsághelyzet kihirdetése speciális jogokat ad a rendőrségnek és lehetővé teszi a hadsereg bevetését is. Arról azonban, hogy a katonák pontosan milyen feladatokat láthatnak el, majd egy hét múlva szavaz a parlament. A jelen helyzethez képest addig azonban ez sok változást nem jelent, ugyanis most is ott állnak a fegyveres katonák a határon. A válsághelyzetben azonban például operatív törzs irányítja majd a feladatokat. Erről pedig itt írtunk bővebben.

  • Ezreket toltak át az osztrák határon Szentgotthárdnál a magyarok: Reggel Heiligenkreuzban, Szentgotthárd túloldalán az osztrákoknál háromezer, a magyar oldal felől érkező menekült várakozott és óránként ötszáz újabb érkezett buszokkal, legalább 35 busz érkezhetett. A helyszínen megnéztük: a magyar oldalon 40-50 katonai sátor áll, a menekülteket az osztrákok buszokkal Grazba viszik egy nyitott táborba.

    Eközben reggel Nickelsdorfnál 1500-an vártak buszokra . Még hétfő éjfél előtt is vártak Röszkén az osztrák határhoz induló vonatokat.

    Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) szerint  Magyarország most mindenkit regisztráció nélkül szállít az osztrák határhoz: a magyar hatóságok különvonatokkal nyílegyenesen az osztrák határhoz szállítják a Szerbiából érkező menekülteket. „Információink szerint a különvonatok Röszkéről megállás nélkül az osztrák határra mennek” – mondta a szervezet egyik szóvivője.

  • Miután vasárnap Németország a határellenőrzés ismételt bevezetéséről döntött a növekvő menekültáradat miatt az osztrák-német határszakaszon, hétfőn, több ellentmondásos nyilatkozat után végül Ausztria is bejelentette a határellenőrzés bevezetését.

    A lengyelek is felfüggeszthetik Schengent, Szlovákia is bevezeti a határellenőrzést.

    Orbán Viktor a TV2-nek adott interjújában üdvözölte a döntést, kijelentve: „most lehetne viccelődni valóban, hogy olyasmit tesznek az osztrákok, amiért ezt megelőzően folyamatosan bírálták Magyarországot, de szerintem most ennek nincs itt az ideje.”

  • Augusztusban  elindult  a kerítésépítés a szerb-magyar határszakaszon. Akkor még naponta ezer körül volt a zöldhatáron átlépők száma. A drótakadály elkészült ugyan augusztus 31-re, azonban a menekültek száma folyamatosan növekedett. A megodást a kormány a szögesdrót mellé építendő, október 31-ig befejezendő négyméteres kerítéstől várta és főleg attól, hogy szeptember 15-től már bűncselekmények elkövetőiként lehet eljárás alá vonni az illegális határátlépőket. Hamarosan a hadsereg is erősítheti a rendőrséget a határon, ha erre a parlament felhatalmazást ad. Kedden a kormányülésen szinte bizonyos, hogy a válsághelyzet kihirdetéséről döntenek.

  • Augusztus 31. óta töltögettük, Röszkén, a Keleti pályaudvaron, és Hegyeshalomnál is ott voltunk, 16 napon át minden apró részletet leírtunk. Ha elfelejtette volna, hogyan indult a menekültválság, kattintson ide.

  • És őrizetbe vették annak a mnozdonynak a vezetőjét is, amely áthozta Magyarbólyra a menekülteket. Ezt Bakondi György, a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója jelentette be Beremenden. Azt mondta, a menekültekkel és fegyveres horvát rendőrökkel teli vonat példátlan határsértés. Az m1 híradója szerint 40 horvát rendőrt fegyvereztek le a magyar hatóságok.