Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Élő
FullSizeRender

A legfontosabbak

2015. szeptember 18., 11:39
Bezárnak a fővárosi tranzitzónák
2015. szeptember 17., 19:54
A szlovének már készülnek
2015. szeptember 17., 14:31
Teljes a káosz Tovarnikban
2015. szeptember 17., 13:03
500-1000 ember maradhatott Röszkénél
2015. szeptember 16., 16:15
Kövekkel is dobálják a rendőröket
2015. szeptember 16., 12:02
Háborognak a menekültek Horgosnál
2015. szeptember 15., 12:57
Hatályba is lépett a válsághelyzet
2015. szeptember 15., 11:27
Kihirdetik a válsághelyzetet
2015. szeptember 15., 00:55
Nyitva van a kapu Kelebiánál
2015. szeptember 15., 00:33
Beért a röszkei hosszú vonat
2010. szeptember 18., 21:33
Lefegyvereztünk 40 horvát rendőrt
2015.09.15. 09:29

Fontosabb részletek

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tirana Hassan, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet válságkezelési igazgatója is ott van megfigyelőként Röszkén, jobban mondva úgy tűnik, lehet, hogy csak volt. Arról ír a Twitteren, hogy a katonák elküldték őket a röszkei határról, és azt is mondták nekik, hogy nem fotózhatják a rendőrököt. Van egy olyan érzésem, hogy az Amnesty következő éves jelentésében nem fogunk túl sok piros pontot kapni.

  • Szüneteltetik a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelő működését kedd reggel 7 órától - jelentette be Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályvezetője.

    A rendőr ezredes ismertette: erre az intézkedésre a szerb oldalon kialakult helyzet miatt került sor, mivel a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak. A határátkelőhelyek működésének szüneteltetéséről a szerb hatóságokat értesítették. Balázs László szerint ha a működéshez szükséges feltételek biztosítottá válnak, akkor az ORFK vezetője dönthet arról, hogy az átkelőhelyeket ismét megnyitják a forgalom előtt.

  • A Reuters szerint is letartóztattak legalább 16 menekültet, akik megpróbáltak átjutni a határon. A hírügynökség szerint 9 szírről és 7 afgánról van szó.

  • Legalább tizenhárom ember, köztük négy gyermek a tengerbe fulladt kedden a török partok közelében, mert egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt az Égei-tengeren Törökország és Görögország között.

     A szerencsétlenség kedd reggel történt. A menekültek a görög Kosz szigetre próbáltak eljutni a török Dogan hírügynökség tájékoztatása szerint. A török parti őrség a hajó kétszázöt utasát partra szállította, a kutatási és mentési műveletek még tartanak. (MTI)

  • Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó beszél az illegális bevándorlásról a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében.

  • Csendesnek tűnik a reggel Röszkén és környékén, tudósítóink szerint pár menekült bukkan csak fel néha a szerb oldalon, de a susnyásból azért gyerekhangokat hallani, amit néha a köröző rendőrhelikopter zaja nyom el. Élet a nagy röszkei határátkelő környékén van, itt épül a beharangozott, majd lefújt, de a jelek szerint mégis épülő tranzitzóna. Ahogy a Helsinki Bizottság Facebook-oldala írta még hajnalban, konténerekben helyezik majd el itt az embereket, ezeket most helyezik ki. A terület a magyar határ felé zárt, Szerbia felé nyitott, és elvileg a Vöröskereszt mellett az Ökumenikus Szeretetszolgálat kapott engedélyt, hogy ott dolgozzanak. Menekültek nagyobb csoportja, pár százan a régi röszkei átkelő környékén, természetesen a szerb oldalon gyülekezik és várja, hogy esetleg beengedjék őket.

  • A rendőrök lesznek a főnökök a határon

    Kijött az utasítás arról, hogyan kell a határon együtt dolgozniuk a honvédeknek a rendőrökkel.

  • Az A8-as autópályán Németország irányába, a subeni határátkelő előtt 14 kilométeres kocsisor torlódott fel kedd reggel, írja a Die Presse. Természetesen mindez a határellenőrzés németországi visszaállítása miatt. A walsbergi határátkelő felé az A1-esen és A10-esen viszont nincs fennakadás.

  • Őrizetbe vett a rendőrség egy balesetet okozó lengyel embercsempészt hétfő este az M1-es autópályán Abdánál – mondta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Takács József közölte, hogy az 57 éves férfi az általa vezetett autóval, amelyben egy szír állampolgár is utazott, balesetet okozott az M1-es autópálya 129-es kilométerénél a Hegyeshalom felé vezető oldalon. A sofőr beismerte, hogy az okmányokkal nem rendelkező utasait illegálisan vitte volna Ausztriába. A balesetben a sofőr nem, utasai könnyebben sérültek meg. (MTI)

  • A feketekereskedelem nagy évét hozta el a menekülthelyzet

    A Keleti pályaudvaron beszélgettünk menekültekkel arról, hogyan lett belőlük egy fuvar erejéig kábítószer-, gyógyszer- vagy éppen cigarettacsempész. A legtöbben ezzel együtt spórolt pénzükön vagy törökországi keresetükből jutnak el hozzánk.

  • Éjfél óta 1500-an érkeztek Nickelsdorfba Hegyeshalom felől, míg a Szentgotthárd melletti Heiligenkreuzba reggel 5 órától 120 menekült sétált át a határon osztrák források szerint. Arról, hogy kedden hány menekült érkezhet Ausztriába, egyelőre nem tudnak becslést adni. (Die Presse)

  • Menekültellenes kamuképek árasztották el a netet

    Legtöbbjéről azonnal kiderül, hogy manipulált fotó, mégis sokan osztják ezeket.

  • Információink szerint Ásotthalomnál éjfél után a rendőrök beengedtek mintegy 1000 olyan menekültet, akik azt állították, szeretnének menedékkérelmet beadni. Őket ezután elvileg valamelyik befogadóállomásra, valószínűleg a röszkeire vihették őket, és azt mondták, majd ott elbírálják a kérelmüket. Próbáljuk ezt az információt megerősíttetni. 

  • A Fidesz frakcióvezetője szerint a lehető leggyorsabban ki kell hirdetni a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Rogán Antal erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt.

    "Az elmúlt hetek egyértelműen rámutattak arra, hogy rendkívüli migrációs veszélyhelyzet van Magyarországon és értelemszerűen az Európai Unió többi országában is" - fogalmazott, hozzátéve, "meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyek segítik megvédeni az országhatárt".

    A politikus megjegyezte: sokat kell még várni, mire kiderül, hogyan működik a határzár és az érintettek mennyire fogadják el ezeket az intézkedéseket, ugyanakkor azt hangsúlyozta, a kormány több mint egy hete folyamatosan tájékoztatja az új szabályokról a Magyarország felé tartó menekülteket.

  • cikkünk a témában:

    Úgy rettent el ez a Facebook-oldal Magyarországtól, mintha a kormány csinálta volna

    Egy névtelenségbe burkolózó oldal próbálja a horvátok felé terelni a menekülteket.

  • Miért beszélnek összevissza az osztrákok menekültügyben?

    Épp zajlik a kampány Bécsben, és mindenki belpolitikai csatát vív. A szélsőjobboldal tarol a menekültellenességgel.

  • Hétfőn minden korábbi csúcs megdőlt: 9380 illegális határátlépőt tartóztattak fel a rendőrök. Eddig ez szabálysértésnek minősült, éjfél óta ez már bűncselekménynek számít. Börtön és kiutasítás vár az illegálisan érkező menekültekre. Tegnap 5 emberrel szemben közokirat-hamisítás, 13 emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

  • Elkezdtek szállingózni a menekültek a szerb oldalon a kerítéshez. Jelenleg a koreográfia a következő: a menekültek odaérnek a kerítéshez, értetlenkednek, a rendőrök a kerítés magyar oldalán szemmel tartják őket, de nem kommunikálnak velük. Így az újságírók világosítják fel őket arról, mi történik. Az M1 előbb azt jelentette, hogy Horgosnál százak várakoznak, hogy bejussanak az EU területére.

  • Több menekült hajnalban megpróbált illegálisan bejutni az országba, a rendőrök elfogták. Az MTI képet is közölt az előállított menekültekről, akiket rendőrök és katonák őriztek. Az M1 szerint egy 16 fős csoport rongálta meg a kerítést, először a gyorstelepítésű drótakadályt, majd a három méter magas drótkerítést is átvágták, és átmásztak azon. Éjféltől életbe lépett a büntető törvénykönyv szigorítása, az illegális határátlépés bűncselekmény lett. Börtön és/vagy kiutasítás vár rájuk.

  • A röszkei vasúti átjárónál a szerb oldalon tucatnyi menekültet látni a síneknél. A kerítésnél viszont a magyar oldalon a rendőrök is gyülekeznek. Sőt, a büntetés-végrehajtástól is látni embereket. Az előbb néhány menekült odajött a kerítéshez, a BBC tudósítója magyarázta nekik angolul, hogy megváltoztak a szabályok, és őrizetbe veszik őket, ha illegálisan próbálnak átlépni. A menekültek azt magyarázták, hogy háború elől menekülnek, nem értették, miért akarják őket elfogni. Elindultak a hivatalos átkelő irányába.

  • A röszkei gyűjtőpont kiürült, a reggeli órákban nyoma sincs itt menekülteknek. A vasútvonalnál, ahol korábban ezrével érkeztek a menekültek, most nem látni egyetlen bevándorlót sem. Éjszaka elszállították azokat, akik tegnap érkeztek, újabb átlépők jelenleg nincsenek, csak civil segítőket látni. A Mad Max-vagonnál is csak újságírók vannak, menekültek nincsenek. Azt beszélik, hajnalban három menekült valahogy átjutott, de őket elfogták a rendőrök.

  • Magyarország Brüsszelben: nem, nem, nem

    Magyarország továbbra sem szeretne részt venni a 120 ezer menedékkérő áthelyezéséről szóló programban. Akkor sem, ha ennek a keretnek majdnem a felét Magyarországra érkezett bevándorlókból töltenék fel, és őket vinnék más EU-s országokba.

  • Az M1-es autópálya 165. kilométerszelvényénél a rendőrség továbbra is az M15-ös autóútra tereli a személy-és tehergépjármű-forgalmat a Hegyeshalom felé vezető útszakaszon - közölte a rendőrség kedd reggel a Police.hu-n. Ez az út vezet Pozsonyba.

    Aki Ausztriába szeretne eljutni, választhatja továbbra is a soproni vagy a jánossomorjai határátlépési pontokat.

  • Százharminc bíró segíti ezentúl a Szegedi Törvényszék munkáját - mondta a Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Magyar Időknek. A Gyulai Törvényszékről két, a Szolnoki Törvényszékről pedig három bíró már kezdettől munkába állt Szegeden, a többiek 40 fős turnusokban - szükség esetén -, egymás váltva dolgoznak majd.

    Az egyes ítélőtáblák és törvényszékek elnökei 90 bírósági titkár és 245 bírósági tisztviselő kirendelését is vállaltak. Handó Tünde mondta azt is, hogy a Szegedi Törvényszék gondoskodik a szükséges tárgyalótermek biztosításáról is. Természetes követelmény, hogy méltó körülmények között fogadják az ügyfeleket - hangsúlyozta az OBH elnöke.

  • Az Orbán-féle új időszámítás első reggelén a menekültek a szerbiai Horgoson várják, hogy megnyisson a határátkelő. Az M1 tudósítója előbb jelentette, hogy nagyjából 200 menekült van most a határnál, ők éjszakára sátrat vertek. Sokan viszont visszamentek a magyarkanizsai táborba, ők majd a visszajönnek, ha megnyitják a kijelölt átkelési pontokat. A röszkei gyűjtőponton már nincs menekült - jelentette az M1.

  • Katonás közleményt adott ki az ORFK másfél órával azután, hogy Orbán szavaival élve Magyarországon új időszámítás kezdődött a menekültválsággal kapcsolatban. Eszerint

    a rendőrség a 2015. szeptember 15-től hatályba lépő jogszabály változásokból adódó feladataira felkészült, azok végrehajtására a szükséges intézkedéseket megtette. A magyar-szerb határszakaszt a rendőrség a hivatalos határátkelőhelyeket kivéve lezárta, a jogsértőkkel szemben az arányosság elvét szem előtt tartva, határozattan lép fel. A rendőrség felhívja az állampolgárok, így a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak figyelmét, hogy a rendőri intézkedéséket ne akadályozzák, a rendőrök felszólításának tegyenek eleget.

  • Faymann leszólta Orbánt, Szijjártó behívatta az osztrák nagykövetet

    "Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek állít be" – mondta Werner Faymann osztrák kancellár a Der Spiegelnek adott hétfői interjújában. A kancellár azt is kifogásolja, hogy a magyar miniszterelnök "politikai elrettentést" alkalmaz, és szerinte Európa legsötétebb időszakát idézi, amikor ártatlan embereket olyan vonatokra tesznek, amelyekről nem tudják, hogy hová viszi őket.

    Az interjú egy előzetes, rövid változatának hatására a magyar külügyminisztérium szombaton behívatta a budapesti osztrák nagykövetet, amiért Faymann ilyen élesen bírálta a magyar miniszterelnököt.

    Az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz

    – mondta Szijjártó Péter az MTI-nek.

  • Orbán: Hende egy rossz magyar szokásnak lett az áldozata

    A lemondott honvédelmi miniszterrel, Hende Csabával kapcsolatban a kormányfő azt mondta a TV2-nek adott interjújában, hogy 

    van itt egy rossz magyar szokás (…). Ha egy magyarnak azt mondják, hogy a határidő 30 nap, akkor a harmincadik napon fog végezni.  De az a legkésőbbi időpont, de lehet három nap alatt is elintézni valamit a hivatalban, meg négy nap alatt is, azt senki nem tiltja meg. És amikor az életünkért futunk, amikor arról van szó, hogy valóban a magyarországi jogrendnek akarunk érvényt szerezni, akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha egyébként fizikailag lehetséges lenne korábban is. Ilyen értelemben a minisztert nem terheli felelősség, mert ő határidőre teljesítette volna a munkát, de én sokkal gyorsabb előrehaladást szerettem volna látni, és így aztán el kellett fogadnom a lemondását.

  • Este 10 órára ígérték, de hajnali kettőkor még nem indult el az a vonat, ami az éjfél előtt Magyarországra lépett menekülteket vinné el Hegyeshalomba. Megtippelni sem tudjuk, hányan fértek fel, és azt sem, hogy hányan maradtak le róla, mivel még akkor is érkeztek buszok a röszkei állomásra, amikor a határátkelő már régen le volt zárva.

  • Folyamatosan szállnak fel a vonatra - de ahogy most kinéz, nem fog mindenki felférni, hiába 16 szerelvényből áll.

    Újabb menekültekkel teli buszok érkeztek a röszkei vasúthoz