Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Élő
FullSizeRender

A legfontosabbak

2015. szeptember 18., 11:39
Bezárnak a fővárosi tranzitzónák
2015. szeptember 17., 19:54
A szlovének már készülnek
2015. szeptember 17., 14:31
Teljes a káosz Tovarnikban
2015. szeptember 17., 13:03
500-1000 ember maradhatott Röszkénél
2015. szeptember 16., 16:15
Kövekkel is dobálják a rendőröket
2015. szeptember 16., 12:02
Háborognak a menekültek Horgosnál
2015. szeptember 15., 12:57
Hatályba is lépett a válsághelyzet
2015. szeptember 15., 11:27
Kihirdetik a válsághelyzetet
2015. szeptember 15., 00:55
Nyitva van a kapu Kelebiánál
2015. szeptember 15., 00:33
Beért a röszkei hosszú vonat
2010. szeptember 18., 21:33
Lefegyvereztünk 40 horvát rendőrt
2015.09.15. 14:23

Fontosabb részletek

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A német kancellár szerint a menekülteket kibocsátó országokat kell támogatni. Létre kell hozni az uniós hotspotokat a menekültek fogadására, csak így lehet kvóták szerint szétosztani a menekülteket Európában.

  • Humanitárius megoldást kellett találni a helyzetre a múlt héten, amikor Ausztriából beengedtük a menekülteket, mondta Berlinben Angela Merkel német kancellár. Látni kellett azonban, hogy egyre többen érkeznek. Azért vezették be vasárnap este a határellenőrzést, hogy az érkezőket regisztrálni lehessen, ez ugyanis már nem volt megoldható, és biztonsági okokból szükség volt erre.

  • Az MSZP szerint a kormány a saját maga idézte elő azt a helyzetet, hogy a tömeges bevándorlás miatt válsághelyzetet kellett kihirdetnie. Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese azt mondta, ha  Orbán Viktor miniszterelnök nem tudja kezelni ezt a problémát, akkor

    fel kellene ballagnia a Sándor-palotába, és le kellene mondania. (MTI)

  • Elküldték a rendőrök szerb és a magyar határ között dolgozó újságírókat. Arra hivatkoztak, hogy az újságíróknak nincs belépési engedélyük, noha korábban a magyar rendőrök beengedték őket a két határ közé.

    Elzavarták sajtó munkatársait a szerb-magyar határról
  • A német rendőrség cáfolta, hogy figyelmeztető lövéseket adtak volna le Freilassingnál a német–osztrák határon, miután menekültek egy csoportja kiugrott egy teherautóból, és át akart futni a határon. Az esetről a német RTL számolt be. A német rendőrség ezt közölte: "Információink szerint sem korábban, sem most nem voltak lövések a határon".

  • A DK-s képviselők délelőtt a szerb–magyar határra mentek, Röszkén a magyar oldalon tájékozódtak, aztán átsétáltak Szerbiába. Aztán nem jutottak vissza. Gyurcsány Ferenc az előbb posztolta a Facebookon, hogy nem jut vissza Magyarországra.  

    Lezárták a szerb-magyar határokat, egyelőre Szerbiában ragadtunk Molnár Csabával és Oláh Lajossal.

    Posted by Gyurcsány Ferenc on 2015. szeptember 15.
  • Az ideiglenesen felhúzott határnál 5-600 ember lehet, a többiek visszaindultak a sínek irányába, illetve árnyékot keresve szétszóródtak. Az éhségsztrájk eközben még mindig tart, körbementem köztük, és valóban nem ettek és nem ittak. Ez azért is durva, mert nagyon sok gyerek és jó pár terhes nő van itt. Rendkívül tűz a nap, száraz, pállott meleg van. Volt egy nagyobb kántálás, követelték a határ kinyitását, majd elfáradtak és a több száz ember leült az úton.

    Fekszenek, alszanak, láthatóan borzasztóan kimerültek.

    A szerb oldalra is átsétáltam az előbb, ahol nem nagyon készülnek a hatóságok, láthatóan ők is arra számítanak, hogy ezek az emberek nem akarnak feléjük visszaindulni. Nagyjából 40-50 rendőr nézelődik ott, de nincsenek se katonák, se rohamrendőrök, nem izgatják magukat.

    A szerb miniszter továbbra is itt van, és különböző stáboknak ad interjúkat.

  • cikkünk a témában:

    ORFK: Elkülönítve kell őrizni a menekülteket

    A főkapitányság nem készült menekültrohamra, csak 370 helyet készített elő a határsértők fogva tartására.

  • A Bild riportere szerint Ausztriában sem a bécsi, sem a salzburgi pályaudvaron nincs jele annak, hogy a menekülteket regisztrálnák.   Freilassingban, az osztrák–német határon azonban német rendőrök szállnak fel a vonatokra. Akiknek van  útlevelük, azok továbbutazhatnak Münchenbe.  Azokat a menekülteket, akiknek nincsenek papírjaik, leszállítják. Buszokba ültetik őket, és a vám épületéhez szállítják. Itt ujjlenyomatot vesznek tőlük, felveszik az adataikat, majd a német hadsereg egyik kaszárnyájába szállítják őket. (Bild)

  • Orbán Viktor miniszterelnök jogos kérdéseket vet fel az Európai Unió külső határainak védelméről, akinek pedig vannak a magyar megoldásnál jobb javaslatai, terjessze elő azokat - mondta keddi berlini tájékoztatóján Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője.

    De a bajor konzervatív CSU politikusa azért nem teljesen ugyanúgy látja a dolgokat, mint Orbán. Weber szerint ugyanis az európai menekültválságban a menekültek tagállamok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer kialakítása utáni, második legfontosabb ügy a külső határok biztosítása, az EU-ba belépés rendezett keretek közé terelése. Orbán viszont mereven elutasítja a kvóta rendszert, és a külső határok védelmét hangsúlyozza első helyen mindig.

    Manfred Weber azt is mondta, hogy határok biztosítása során az "emberiesség mércéjéhez" kell igazodni. "Ez azt jelenti, hogy Európa humanitárius követelményeinek megfelelően kell bánni az emberekkel, menekültekkel" - mondta. (MTI)

  • A tranzit bejáratánál kb. 100-120-an várnak a regisztrációra, hogy beadják a menedékkérelmet, amiről már megírtuk, hogy úgyis el fogják utasítani, és azt is, hogy két bangladesi már erre a sorsa jutott az elmúlt percekben. A regisztráció ettől függetlenül folyamatosan halad a tranzitban, de félóránként mindössze egy-két embert regisztrálnak, vagyis iszonyatosan lassúak.

  • Máris kijött két bangladesi férfi a tranzitból, ők az elsők közt vannak, akiknek rögtön el is utasították a menedékkérelmét. Kaptak egy papírt, amin kizárólag magyarul van szöveg. Az indoklás szerint biztonságos harmadik országból, Szerbiából jöttek. Szintlén magyarul az is rajta van a papíron, hogy a döntés ellen hét napon belül lehet fellebbezni a Szegedi Ítélőszéken.

    Most az egy dolog, hogy erre hét napjuk van, de hogyan fognak fellebbezni Szerbiából?

    Ráadásul megmutatták a végzésüket is, amit a helsinkis jogászokkal együtt megnéztük, és az áll rajta: egy évre kitiltották őket a schengeni övezetből.

    Amikor kifelé jövet a bangladesiek, nem értve, hogy mi van a papíron, kérdezték a rendőröktől, hogy ez a dokumentum jó lesz-e akkor Magyarorszgára, a rendőrök csóválták a fejüket, és azt mondták nekik, hogy

    Croatia, Croatia,

    tehát hogy menjenek Horvátországba. Csakhogy a schengeni kitiltás miatt oda sem mehetnek.

    További érdekesség, hogy odabent megtörtént az ujjlenyomatadás is, tehát a bangladesiek bekerültek az európai rendszerbe, sőt aláírást is kellett adniuk. Tolmácsot legalább kaptak közben, és állításuk szerint volt bent bíró is. Nagyon lassan, három óra alatt zavarták le az eljárást.

  • Hétfőn csaknem hatezren töltötték az éjszakát Bécsben, ahol ideiglenes szálláshelyekkel készültek fel az emberek fogadására. Vasárnap még ötezer, szombaton pedig háromezer volt ugyanez a szám. Hétfőn az osztrák fővárosban 150 menedékkérelmet nyújtottak be, ez a szám alig valamivel volt több, mint az előző napokban. A hatóságok kedden több ezer embert várnak, akik Burgenlandból az osztrák fővárosba érkeznek majd buszokkal és különvonatokkal. 

    A salzburgi pályaudvar közelében kialakított szükségszálláson 600-an éjszakáztak, akik már kedd reggel javarészt tovább is utaztak Németország irányába. A rendőrség tájékoztatása szerint kedden délelőtt nyugodt volt a helyzet a pályaudvaron. (MTI)

  • Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó több technikai részletet is elárult arról, mi történik a határra érkező menekültekkel.

    • A Szerbia felől érkezők két tranzitzónában - Röszkén és Tompán - nyújthatják be menedékkérelmüket. Itt regisztrálják személyes adatait, ujjlenyomatokat és arcképfelvételt készítenek, melyet rögzítenek az uniós adatbázisba. A tranzitban tartózkodók ellátásáról a magyar állam gondoskodik.
    • Amennyiben a menedékkérők ügyében 24 órán belül nem születik döntés a tranzitban kialakított szálláshelyekre kerülnek. A kérelmüket legkésőbb nyolc napon belül elbírálják a hatóságok, az érintettek két napon belül bírósági felülvizsgálatot kérhetnek. 
    • Elutasító döntés esetén a menekültet visszaküldik Szerbiába, ez azonban nem tekinthető kitoloncolásnak, hiszen a kérelmező a tranzitban jogilag nem lépett magyar területre - mondta Bakondi György. A migráns a tranzitban nincs őrizetben, azt bármikor elhagyhatja.
    • A kísérő nélkül érkező kiskorúak gyermek és ifjúsági szakintézménybe kerülnek. A különleges ellátást igénylő személyeket - időseket, betegeket, kisgyermekes családokat - befogadó állomásokra szállítják, ügyükben a korábban megszokott eljárásban döntenek.
  • A rendőrök az újságírókkal vitatkoznak, mert előbbiek arra hivatkozva, hogy lezárták a határt, el akarnak küldeni minket.

    hagyják el a határ területét ,különben szabálysértést követnek el!

    - így fenyegetik most a sajtót.

  • Elmagyarázom.

    1. Fizikailag úgy, hogy a kerítés előtt terület Szerbia felé még Magyarországhoz tartozik,
    2. jogilag pedig úgy, hogy Magyarország sorozatosan el fogja utasítani a menedékkérelmeket, arra hivatkozva, hogy Szerbia biztonságos ország,
    3. a szerb miniszter viszont nemrég arról beszélt: azokkal törődni, akiket visszafordítanak a magyarok, már nem az ő felelősségük, és egyébként is már magyar területen vannak (lásd egyes pont).
  • A rendőrség ezen kívül most pontosabban megmondta azt is, miért zárták le a röszkei átkelőt 12 óra 10 perckor:

    szerb oldalon feltehetően egy külföldiekből álló csoport tagjai elzárták a járműforgalom számára biztosított ki- és befelé irányuló forgalmi sávokat.

    A rendőrség szerint azért kellett mechanikusan is lezárni az átkelőt, mert a legális közúti forgalom zavartalansága jelenleg nem biztosítható.

    A rendőrség az autósokat arra kéri, hogy a tompai határállomást használják. Arra is külön figyelmeztetnek mindenkit, hogy ne akadályozzák a rendőri intézkedéseket, és tegyenek eleget a rendőrök felszólításainak.

  • Rendőrök őrzik a lezárt határt Horgosnál
  • A magyar igazságügy-miniszter az in.gr görög lapnak nyilatkozva elmondta: ha nem Európán kívül kezelik, akkor csak újabb számokról lehet vitatkozni a kvótarendszer kapcsán. Trócsányi László szerint így az egyik legfontosabb feladat az, hogy megerősítsék az Európai Unió határvédelmi szervezetét, a Frontexet.

    „Ez nem az Egyesült Államok” – utalt a tárcavezető arra, hogy az EU több, saját közigazgatással és hagyománnyal bíró országból áll, ami miatt minden államnak saját véleménye van a menekülthelyzetről. Szerinte nehezebb központilag döntéseket hozni, de azt tartja, hogy olyan döntésre van szükség, amelyet az Európai Unió összes népe elfogad.

    A menekültek kvótarendszerben való elosztását Trócsányi felszínes megoldásnak nevezte. A Juncker-tervet leginkább a visegrádi országok, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország utasítja el. Az igazságügyi miniszter szerint a terv egyáltalán nem veszi számításba a vándorlás okait és csak számokban gondolkodik. (MTI)

  • Röszkénél egy mobil határzárral zárták le a határt. A Szerbiában ragadt migránsok elégedetlenek.

    Feszült a helyzet a szerb-magyar határon
  • Kedd déltől életbe lépett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet, a dokumentum megjelent a Magyar Közlönyben.

    A rendelkezés Bács-Kiskun és Csongrád megyére érvényes, legfeljebb március 15-éig. De hosszabbítható többször is.

    • A rendelet az idegenrendészetért és menekültügyért is felelős belügyminiszter feladatául szabja, hogy haladéktalanul gondoskodjon a rendelet és a válsághelyzettel összefüggő jogszabályi rendelkezések tartalmáról való tájékoztatásról. 
    • A tájékoztatást a közszolgálati műsorszolgáltatók, valamint – lehetőség szerint  a körzeti, helyi műsorszolgáltatók és legalább egy országos napilap közreműködésével, a lehető legrövidebb időn belül közzé kell tenni.
    • Az országos rendőr-főkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője a válsághelyzet elrendelését követően legalább 15 naponként közösen tájékoztatja az idegenrendészetért és menekültügyért felelős minisztert a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról.
  • A rendőrök a kerítés túloldaláról arab tolmács segítségével hangosbeszélőn valamit bemondanak a menekülteknek, akiknek ez láthatóan nagyon nem tetszik, elégedetlenséget vált ki belőlük. Sok rendőr van, de jóval több menekült, viszont úgy tudjuk, már érkezik egy erősítés készenlétisekből.

  • A magyar-szerb határzár miatt arra számítanak a horvát hatóságok, hogy sokan indulnak majd az ország felé Szerbia felől. A délszláv háború után azonban sok éles akna lehet még a határon, ezért a Tovarniknál lévő határátkelőt javasolják a menekülteknek a horvát hatóságok. A rendőrök és a határőrök majd mindenkit ideirányítanak – számolt be a horvát Nora TV.

  • Az Európai Bizottság szóvivője arról tájékoztatta a sajtót, hogy a kedden életbe lépett törvénymódosításokat már elemzik Brüsszelben. Az EU végrehajtó-ellenőrző testülete felvilágosítást kért a magyar hatóságoktól a törvény tartalmával kapcsolatban, és arról is, hogy hogyan fogják azt végrehajtani. Véleményt nem fogalmaznak meg addig, amíg le nem folytatták a párbeszédet a magyar hatóságokkal.

    A belügyi-bevándorlásügyi biztos Dimitrisz Avramopulosz csütörtökön Budapestre utazik, hogy személyesen tárgyaljon a magyar kormánnyal.

  • A magyar kormány a probléma, mondta a határ horgosi oldalán felbukkanó szerb munkaügyi és szociális miniszter. Aleksandar Vulin elmondta, hogy velük a magyar kormány egyáltalán nem egyeztetett, ők nem tudták, hogy ekkora menekülttömeg reked a két határszakasz között.

  • Megjelent a Police.hu-n az ORFK közleménye a röszkei és az ásotthalmi határátkelő működésének felfüggesztéséről. Azt írják, hogy az országos rendőrfőkapitány döntésekor a határforgalom szüneteltetésének az volt az oka, hogy

    a szerb területen kialakult helyzet miatt a határátlépés feltételei jelenleg nem biztosíthatók.

    A magyar rendőrség értesítette a szerb rendőrséget. Azt ígérik, hogy „a határátlépés feltételeinek újbóli fennállása esetén visszaáll az eredeti határátlépési rend”.

  • A 26 éves R. Zsolt és a 42 éves B. Rozália négy szír állampolgárt akart Szegedről Budapestre vinni, de Gyálon megállították őket a dabasi rendőrök. Hétszáz eurót kértek utasaiktól, akik Finnországba szerettek volna eljutni. (Police.hu)

  • Rohamrendőrökkel néznek farkasszemet a menekültek Horgosnál
  • A menekültek, lassan sok ezren beszorulnak a határnál a magyar és a szerb fennhatóságú területek közé a senki földjére, elkeserednek, nagy csoportba verődnek, és kezdik elveszíteni a türelmüket. És egyre többen jönnek.

  • Eddig csak 100-150-en tüntettek a határátkelő előtti úton, ez a tömeg egyre duzzad, ráadásul hirtelen a sínek felől elkezdtek özönleni a menekültek, már vagy 1500-an vannak itt. A magyar rendőröket ez láthatóan felkészületlenül érte, az útnál lévő kerítésre tesznek szögesdrótot, kiabálnak egymásnak, hogy „drótot tegyél bele”.

    A Horgoson feltorlódott menekültáradat ért most ide, a határátkelő lezárása pedig átalakult éhségsztrájkká. 200-300-an a tranzitban kapott ételt bedobálták közepére, és papírokra írva mutatják a feliratot, hogy

    no food no water until open border,

    fiatalok, nők, kisgyerekek egyaránt tartják a gyorsan összehozott transzparenseket.