Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Élő
FullSizeRender

A legfontosabbak

2015. szeptember 18., 11:39
Bezárnak a fővárosi tranzitzónák
2015. szeptember 17., 19:54
A szlovének már készülnek
2015. szeptember 17., 14:31
Teljes a káosz Tovarnikban
2015. szeptember 17., 13:03
500-1000 ember maradhatott Röszkénél
2015. szeptember 16., 16:15
Kövekkel is dobálják a rendőröket
2015. szeptember 16., 12:02
Háborognak a menekültek Horgosnál
2015. szeptember 15., 12:57
Hatályba is lépett a válsághelyzet
2015. szeptember 15., 11:27
Kihirdetik a válsághelyzetet
2015. szeptember 15., 00:55
Nyitva van a kapu Kelebiánál
2015. szeptember 15., 00:33
Beért a röszkei hosszú vonat
2010. szeptember 18., 21:33
Lefegyvereztünk 40 horvát rendőrt
2015.09.15. 19:01

Fontosabb részletek

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Helyszíni tudósítónkat kérdezgették a rendőrök a röszkei helyzetről a kelebiai határátkelőnél, mivel semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak arról, hogy mi zajlik arrafelé. Kelebiánál alig vannak rendőrök, és attól tartanak, hogy hamarosan elárasztják az átkelőt a menekültek, akik megunják a várakozást Horgosnál.

  • Olvasónk, Roland ma délután 17:40-kor lőtte az alábbi képeket ma délután, amelyeken a Bundespolizei egyik kisbusza látható a Hungária körúton. 

    A kisbusz valószínűleg a szerb határ felé tartott, mivel a német rendőrség már korábban is segített a szerbeknek a menekültáradat kezelésében a magyar határ mentén. 

  • Franciaország kizárja a szárazföldi katonai beavatkozást Szíriában, de támogatná a szomszédos államok koalícióját az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen az ország felszabadítására, közölte Manuel Valls miniszterelnök a francia légierő szíriai bevetéséről rendezett vitában a nemzetgyűlésben. Ugyanezt mondta már korábban Francois Hollande államfő is.

  • Hivatalában fogadta Heinz Fischer osztrák államfő Perényi János bécsi magyar nagykövetet, hogy bemutassa az aktuális menekültválsággal kapcsolatos osztrák álláspontot, adott ki közleményt az elnöki hivatal. Az osztrák belügyminisztériummal való egyeztetés alapján az államfő szorgalmazta a két ország biztonsági hatóságainak haladéktalan és rendszeres információcseréjét, amely „szükséges a jelenlegi probléma megoldásához". Fischer utalt a menekültválság kezelése terén Németországgal zajló együttműködésre, és úgy vélte, hogy a Magyarország és Ausztria közötti jó együttműködés, különösen a hatékonyabb információcsere mindkét fél érdekében áll. A nagykövet az államfő hatékonyabb információcserére vonatkozó javaslatára gyors választ ígért. (MTI)

  • Egész nap nyugalom volt a másik a Kelebia-Szabadka közötti vasúti határkapunál, amire nyolc rendőr vigyáz. Menekültek ma egyáltalán nem jártak arra.

  • Behívatta a román nagykövetség ügyvivőjét a Külügyminisztérium

    A külügynél rossz néven vették, hogy Victor Ponta román miniszterelnök korábban kijelentette:

    Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket.

    Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár szerint Ponta „magyarellenes hazudozással kívánja menteni a belpolitikai és megkérdőjelezett személyes erkölcsi tekintélyét”, ezért most behívatta a román külügyminisztérium ügyvivőjét egy kis fejmosásra. 

    A legújabb román-magyar diplomácia csatározás részleteit cikkünkben olvashatja

    (MTI)

  • Egyes híradások szerint 3-4000 ember torlódott fel a mobil kerítés szerbiai oldalán, de helyszíni tudósítónk szerint csak körülbelül ezren lehetnek ott.

  • „A tagország között a határellenőrzés újraindítása egy válsághelyzetekre fenntartott kivételes lehetőség, amelyet a schengeni határkódex szabályoz. Ausztria határainak jelenlegi helyzete a szabályok szerint is a válság kategóriába esik" , reagált az Európai Bizottság arra az osztrák bejelentésre, hogy éjféltől újra ellenőrzik a határt Hegyeshalomnál. A Bizottság ugyanakkor azt írta egy közleményben, hogy arra kell törekedni, hogy a lehető leghamarabb helyreálljon a szabad mozgás a schengeni tagállamok között.

  • A Légügyi Hatóság felhívja a repülő társadalom, valamint drónosok figyelmét arra, hogy a szerb-magyar határnál intenzív állami célú légiközlekedési tevékenységet folytatnak a föld felszínétől 1350 m magasságig. Súlyos jogkövetkezményekkel járhat, ha valaki nem tartja be a szabályokat, és a tiltás ellenére ott drónozik.

  • Több mint 50 ezer akna lehet 505 négyzetkilométeren Horvátországban, írja a Hvg.hu egy horvát aknamentesítő szervezet adataira hivatkozva. A legtöbb akna éppen ott van, ahol a menekültek várhatóan megpróbálnak majd átjutni Szerbiából Horvátországba a zöldhatáron.

    A kilencvenes évekbeli délszláv háború maradványaként még ma is nagyon sok aknagyanús terület van Horvátországban, bár a felszámolásuk folyamatosan zajlik. A legtöbb akna éppen a horvát-szerb határon lehet, éppen ezért a horvát hatóságok azt javasolják a menekülteknek, hogy a déli határszakasz felé menjenek.

    A helyi aknamentesítő szervezet 2014-ben 505 négyzetkilométer aknagyanús területet tartott nyilván, amelyen körülbelül 50 ezer akna lehet. Hétfőn egyébként Károlyvárosnál munkája közben életét vesztette egy aknamentesítő, egy másik pedig súlyosan megsérült. Az ország területén jelenleg 12 ezer tábla hívja fel a figyelmet az aknagyanús területekre.

  • cikkünk a témában:

    Orbánt védi az EP néppárti frakciójának vezetője

    Manfred Weber egyetért abban Orbánnal, hogy védeni kell az EU külső határait. Az egyik kezével adott a konzervatív politikusa, a másikkal viszont elvett: kritizálta a kelet-európai országokat, amiatt lassítják a kvótarendszer bevezetését. Továbbá emlékeztette a magyarokat, hogy a határőrizetnek igazodnia kell az „emberiesség mércéjéhez.”

    A CSU Európai Parlamenti képviselőjének teljes nyilatkozatáról itt írtunk.

  • Amennyiben a migrációs válság közepette a cseh-osztrák határ védelmére nem lesz elegendő a rendőrség ereje, a kormány kész a hadsereg bevetésére is, mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök Prágában, a képviselőház ülésén elhangzott beszédében. A kormányfő újból elutasította a kötelező menekültkvótákat. „Nem igaz, hogy ne lennénk szolidárisak. Ennek az ellenkezője igaz" – mondta. A cseh miniszterelnök szerint Európának a külső schengeni határok védelmének megerősítésére kell összpontosítania, és ott kell kiválasztani a migránsok közül, ki az igazi menekült és ki a gazdasági bevándorló. Szerinte a menekültkvótáknak csak akkor lenne értelme, ha működne a többi intézkedés. (MTI)

  • Elképesztően sok kamion vár Kelebiánál a szerb oldalon, valószínűleg azért torlódtak úgy fel, mert Röszkénél lezárták az utat. Személyautóval fél órát kellett csak sorban állni, de kamionnal valószínűleg órákat kell várakozni.

  • Az osztrák belügyminisztérium a nap során bejelentette, hogy fokozatosan bevezetik a határok megszigorítását. A friss bejelentés szerint a határellenőrzésre kedd éjféltől kerül sor, és a déli és keleti - tehát nem a németek által amúgy is ellenőrzött osztrák-bajor - határra összpontosít. A kormány hivatalos utasítást adott erre a rendőrségnek, és az Európai Bizottságot is hivatalosan tájékoztatta. A Bizottságnak írt levélben az szerepel, hogy a határellenőrzés bevezetése "elkerülhetetlen a harmadik országból érkezők nagy száma miatt, ami a közrend és a belső biztonság veszélyeztetéséhez vezethet". (Die Presse)

  • Levelet ír Orbán Viktor miniszterelnöknek Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, hogy megkaphassa és megvizsgálhassa a migrációs válság miatt módosított jogszabályok végső, hatályos szövegét. „Aggaszt a jogszabály-módosítások sorozata Magyarországon, amely a többi között lehetővé teszi, hogy a kormány a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet hirdethessen ki" – fogalmazott közleményében Jagland. A főtitkár emellett garanciákat vár a miniszterelnöktől arra, hogy Magyarország a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet idején is elkötelezett marad az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségei mellett. (MTI)

  • Olvasónk, Korpácsi Ádám felvétele az M5-ösön készült, Újhartyán előtt 5 km-rel.

    Így ömlött a gázolaj egy menekülteket szállító Ikarusból
  • A legtöbb menekült már az estére készülődik Horgosnál, levonultak az autópálya a sín közötti rétre és sátrat vertek. Úgy tűnik feladták, hogy még ma átjutnak Magyarországra. A hangulat ehhez képest jó, mindenkinek jutott hely, mindenkinek van sátra és pokrócai.

  • Javultak a menekültszállításban részt vevő BKV-s sofőrök munkakörülményei, már két rendőr utazik például minden busszal, van szervízkocsi Röszkén és tartalék járművezető is, mondta lapunknak Nemes Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője a BKV vezetésével tartott megbeszélés után. A BKV információi szerint százmillió forintot költött eddig a menekültek szállítására. A fővárosi közgyűlés szeptemberben havi 8,7 millió forintot határozott meg erre az évre a célra (ez négy busz és két sofőr költsége), ez a keret már rég kimerült. További részletek cikkünkben.

  • Ismét használhatják az utazók az ásotthalmi határátkelőhelyet - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedd délután honlapján. A határátkelő 19 óráig tart nyitva - írta a rendőrség, hozzátéve: az átkelő naponta 7 és 19 óra között van nyitva.

    Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd délután közölte: az M5-ös autópályán és a régi 5-ös úton lévő röszkei határátkelőn is szünetel a forgalom. Azt tanácsolta az utazóknak, hogy válasszák a tompai vagy a tiszaszigeti határátkelőhelyet, ez utóbbi 7-től 19 óráig vehető igénybe. (MTI)

  • Nem kell mindent elhinni a szerb szociális-és munkaügyi miniszternek Aleksandar Vulinnak sem. Vulin, amikor felhúzták a kerítést a magyar-szerb határon azt mondta, hogy erről az egészről csakis a magyarok tehetnek, a kerítésre nem a szerb hatóságok tehetetlensége miatt volt szükség, ők ugyanis minden szabályt betartottak. Ehhez képest még most is busszal szállítják Horgosra a menekülteket az ország többi részéből, aminek az lesz a következménye, hogy hamarosan még a mostaninál is nagyobb tömeg fog felhalmozódni a kerítés a mobil kerítés előtt.

  • Egészen drámai jelenet játszódott le éjfélkor horgosnál: amikor bezárult a határ éjfélkor, egy három éves kisfiúnak még sikerült átcsusszannia, de az anyukája egy csecsemővel a karján a szerb oldalon maradt. A jelenetnek a TASZ munkatársai a szemtanúi voltak és videóra is vették. A videót hamarosan nyilvánosságra hozzák.

  • A Spiegel megszerezte azt a parancsot, amit a határellenőrzésre kirendelt német rendőrök kaptak. A rendőrök feladata, hogy ellenőrizzék a közúton és a vonaton érkezőket. Fontos feladatuk az embercsempészek leleplezése is. A rendőröknek azonban olyan parancsa is van, hogy járjanak el a gazdasági bevándrolókkal, azaz a nyilvánvalóan nem háborús övezetből érkezőkkel szemben. Ez azonban szinte lehetetlen, osztotta meg a valós helyzetet egy rendőr a Spiegellel. "Mindenki szírnek mondja magát. Ezt csak annál nem fogadjuk el, aki a bőrszíne alapján jól látható módon Afrikából érkezett" - mondta a német rendőr. A rendőr szerint tehát a határellenőrzés beveztésével alig változott valami:

    A határok ugyanúgy átjárhatók, ahogy eddig. Ha tényleg lezárnánk őket, akkor meg olyan jelenetek lennének nálunk is, mint Magyarországon. 

  • A román külügyminisztérium szerint az Európai Unió két stratégiai partnerségben levő tagállama közé kerítést építeni "nem helyes lépés politikai szempontból, az európai szellemiség szerint".

    A minisztérium kedden honlapján közölte, hogy Magyarország külügyminisztériuma kevéssel a nyilvános bejelentés előtt tájékoztatta a román külügyminisztériumot a két ország határára tervezett kerítés építésének előkészületeiről. Azt is közölte, hogy Bogdan Aurescu külügyminiszter azonnal tájékoztatta a román döntéshozókat a helyzetről.

    Mint írtuk: Szijjártó Péter bejelentette, hogy egy szakaszon kerítés lesz a magyar-román határon is.

  • A Helsinki Bizottság áttekintette az új rendelkezéseket, véleményünket közzétette a Helsinkifigyelő blog

    A kormány három önálló büntető tényállást kodifikált (határzár tiltott átlépése, határzár megrongálása, valamint határzár építésének vagy karbantartásának megakadályozása), szigorította az embercsempészés büntetőjogi szabályait, könnyítette a kiutasítás feltételeit, továbbá speciális, gyorsító szabályokat vezetett be a büntetőeljárásban.

    A lényeg:

    1. A gyorsított eljárások alkalmazására valójában jogszerű lehetőség nincsen;
    2. A menekültek a jogellenes határátlépésért nem is büntethetők a nemzetközi jog alapján;
    3. A fiatalkorúak jogait semmibe veszi a szabályozás;
    4. Az iratok lefordításának a menekültek által értett nyelvre történő elmaradása nyilvánvalóan ellentétes minden hazai és nemzetközi követelménnyel.

    A részletes elemzés  itt olvasható.

  • Itt vannak az Index fotósainak a legjobb képei a mai kaotikus napról a szerb határról:

  • Szoros kapcsolatban voltunk a szerb hatóságokkal az elmúlt hónapokban. Az Európai Unió is arra kéri Szerbiát, hogy működjön együtt a helyzet kezelésében, mondja Kovács Zoltán arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha Szerbia nem akarja visszafogadni a magyarok által elutasított menekülteket. Az illegális határátlépés miatt letartóztatott embereket a magyar törvények és a nemzetközi egyezmények betartásával tartják őrizetben.

  • Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint Belgrád számára elfogadhatatlan, hogy más államok visszaküldjék Szerbiába a menekülteket, miközben további menedékkérők érkeznek az országba.

    "Szerbia nem kívánja tovább élezni a menekültválságot, tovább kíván tárgyalni a közös megoldásról, de azt elutasítja, hogy egyedüli áldozatává váljon a helyzetnek" - jelentette ki a politikus kedden Prágában, miután vendéglátójával, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel találkozott. A miniszter ezzel a magyar-szerb határ lezárására utalt.

    "Területünkön a válság idején 140 ezer migráns haladt át, és csak 550 ember kért menedéket Szerbiában" - mutatott rá Ivica Dacic. Közölte: a szerb lakosság lehetőségei szerint segítette a menekülteket, és nincs ok arra, hogy az ország a válság áldozata váljon.

  • Eddig 48-an kértek menekültstátuszt a röszkei tranzitzónában. 16 esetben született döntés: 13-at visszautasítottak, 3 esetben fellebbeztek, mondta Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. A tompai tranzitzóna üres.

  • Horgosnál többen elkezdtek inkább sátrakat verni, annyira lassú az ügyemenet a tranzitponton. A menekülteknek azt mondják, várják ki a sorukat, de közben nincs itt semmiféle menekülttábor vagy bármi kialakítva nekik, ahol várhatnának. Sokan a szalagkorlát és az autópálya közé kezdenek el sátrakat verni: durva látvány, ahogy egy nyolctagú család sátrának egyik fele lelóg a betonútra, a másik a padkára.

    Ráadásul elég kevés itt a növényzet és a fa, akik tudnak, azok alá húzódnak lepihenni. Közben próbálkoztak a menekültek közös szemétszedéssel is, csak éppen se szemeteszsákjaik nincsenek nagyon, se konténerek.

  • Idén 44 693 tizennyolc év alatti menekült nyújtott be menedékkérelmet Magyarországon, közülük mintegy 8600-an felnőtt hozzátartozó nélkül érkeztek, mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő Szegeden. Közülük 51 kiskorút részesített Magyarország nemzetközi védelemben. Őket nevelőszülőknél vagy gyermekintézményekben helyezték el. A gyermekek befogadására alkalmas kapacitásokat bővíteni akarja a kormány. A gyermekeket a balatonőszödi volt kormányüdülőben helyezik el, mondta Kovács Zoltán.