Judit, Xénia
18 °C
31 °C

Fekete-fehér lesz az új metró

2009. 02. 09. 16:20
| Módosítva: 2009. 03. 30. 11:51

A BKV Fehér úti telephelyén bemutatták az első Budapestre érkezett metrószerelvényt, ami majd a felújított 2-es vonalon váltja az orosz kocsikat 2009 második felében.

Demszky Gábor főpolgármester a bemutatón elmondta, hogy hétfőn kezdődött az első új Alstom metrókocsi tesztje Budapesten. Az év végéig további 21 darab, egyenként 5 kocsiból álló szerelvény érkezik még a kettes metró vonalára, 15 darab, egyenként 4 kocsiból álló szerelvény pedig ezt követően a 4-es metró vonalára.

Az új szerelvény egyterű, légkondicionált, száz méter hosszú és ezer utas fér el benne. Az Alstom kocsik még nem kaptak végleges típusengedélyt Magyarországon, de a BKV arra számít, hogy nyárra meglesz ez a hatósági bizonyítvány is. A kocsik fekete-fehér színűek lesznek.

Az Alstom és a BKV 2006 május 30-án írta alá a metrókocsik szállítására vonatkozó szerződést. A 22 darab, 2-es vonalra érkező járműért 139 millió eurót fizet a BKV. Az összeg első negyedét a szerződés szerint a kötés napját követő 30 napon belül, a második negyedét pedig 12 hónapon belül fizette ki a közlekedési cég.

Szilágyi Károly, a BKV szóvivője elmondta, hogy a kocsik feléért még nem fizettek. A hátralevő 50 százalékból 40 százaléknyit akkor egyenlítenek ki, amikor meglesz az ideiglenes üzemeltetési bizonyítvány, a legutolsó 10 százalékot pedig akkor, amikor a végleges üzemeltetési bizonyítványt is megkapja a szerelvény.

A szerződést követő napon 282 forint volt egy euró, azaz, ha most kellene kifizetni a 40 százalékot, akkor az árfolyamkülönbség miatt 550 millió forinttal kerülnének többe a kocsik.

A bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a korábbi problémák egy részét megoldották. Mint azt korábban megírtuk, ilyen probléma volt a jármű orrában menekülőlépcső szerkezete, ezt most duplán lenyíló formában beépítik a vészkijárat ajtajába.

A kötbérigényekről is folyik a tárgyalás a BKV és az Alstom között. A BKV azért fizettetne a francia céggel, mert a 2-es vonalra már több mint fél éve meg kellett volna érkezni a kocsiknak, az Alstom pedig a 4-es metró csúszása miatt kötbérezne. Mint elhangzott, közelednek az álláspontok.

Szelfi egy szarvassal, futóverseny tütüben

Igazán extrém hetet tudhat maga mögött az Év Utazója. (x)

Ausztria nyáron

Kellemes környezet, feltöltődés, kirándulás, wellness várja! 4 616 Ft / fő / éjtől