Nyomozócsoport alakult BKV-s ügyekre

2009.09.24. 10:17

Információink szerint külön nyomozócsoport állt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a BKV-val kapcsolatos végkielégítési ügyek és tanácsadói szerződések vizsgálatára.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője elmondta, hogy megérkezett a rendőrségre a fővárosi Fidesz-frakció feljelentése az ügyészségtől.

A feljelentésben a már eddig is megismert ügyek, így a SODA Reklám Kft (luxusmetró, libegőnépszrűsítési tanulmányai), a Kornusz Kft. (válságkommunikáció) és a GPS Capital Kft. (lobbistratégia kidolgozása) ügyei mellett a feljelentés nyomán az FFVD Bt. ügyét csatolták a nyomozáshoz. Korábbi hírek szerint a bt a gyereknapi mosolyellenőr-akció megszervezésére kapott 11 millió forintot 2007-ben.

A BRFK csatolta a nyomozás aktáihoz Horváth Éva, Hagyó Miklós volt szóvivőjének ügyét is, aki a BKV-tól is kapott fizetést. A nyomozócsoport két két szálon gyűjti az információkat: hűtlen kezelés gyanújával Szilágyiné Szalai Eleonóra, a BKV korábbi humánpolitikai igazgatója és a kapcsolódó végkielétési ügyekben nyomoznak, és ugyanígy hűtlen kezelés gyanújával vizsgálják a 2003 és 2009 között kötött tanácsadói szerződéseket.

A rendőrség a fent említett tanácsadói szerződések mellett 61 cég száz szerződését és teljes dokumentációját kérte be a BKV-tól, ám az anyag még nem érkezett meg a BRFK-ra. A BKV-nál ugyanis még gyűjtik a nagy mennyiségű dokumentumot.

A BRFK áprilisban indított nyomozást cikkünk alapján a BKV hét, közöttük kettő offshore céggel kötött tanácsadói szerződésével kapcsolatban. Ezekkel, a fent említett négy céggel és a hamarosan megérkező 61 cég tanulmányával együtt összesen 72 cég mintegy 120 szerződését kell átnézniük a rendőröknek.