A Centrumra írták ki a józsefvárosi parkolótendert

2009.11.11. 15:14 Módosítva: 2009.11.11. 15:16

A Budapest Józsefváros Önkormányzata által kiírt parkolási közbeszerzési eljárást jogsértőnek minősítette a közbeszerzési döntőbizottság, az önkormányzatot kétmillió forint, míg a felhívást ellenjegyző ügyvédet százezer forint bírsággal sújtotta, mivel az alkalmassági feltétel egyik pontját lényegében a Centrum Parkoló Kft.-re szabták, és így kizárták a versenyből a többi lehetséges ajánlattevőt.

A Közbeszerzések Tanácsa honlapján olvasható határozat szerint a közbeszerzési döntőbizottság ezért az alkalmassági feltétel egyik pontját, valamint az azt követő döntéseket megsemmisítette.

2700 + 1000 parkolóhely

Az önkormányzat idén augusztus 9-én indított egyszerű közbeszerzést a kerületi parkolóhelyek üzemeltetésére. A nyertes 10 évig üzemeltethette volna a több mint 2700 parkolóhelyet, amelyek száma a közeljövőben ezerrel fog növekedni.

A Közbeszerzések Tanácsa elnöke augusztus 9-én kezdeményezett jogorvoslati eljárást. Jogsértőnek tartotta azt a feltételt, amely szerint csak az a cég tehet ajánlatot, amelynek a megelőző 3 évben legalább 600 millió forint forgalma volt önkormányzati parkolóhelyek üzemeltetéséből.

A miskolci parkoló üzemeltető cég, a Régió Park Miskolc Kft. is a döntőbizottsághoz fordult, mivel szerinte a Centrum Parkoló Kft.-re szabták a tendert. Például a hét minden napján 24 órában működő, meglévő ügyfélszolgálat az egyik követelmény, és ilyet csak ez a cég üzemeltet. Hasonlóan csak ez a cég látja el elektronikus aláírással a tilosban parkoló kocsikról gyűjtött információkat.

Folyamatos ügyfélszolgálat volt a feltétel

Az ajánlattételi határidőre, augusztus 24-re csak a C-Parkolás Konzorcium nyújtott be ajánlatot. Ennek vezetője a Centrum Parkoló Kft., a tagjai pedig a C-Service Hungary Kft., a C-Ware Kft., és az E-Kontroll Kft. Az ajánlatkérő azonban az eljárást a döntőbizottság döntéséig felfüggesztette.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a Közbeszerzési Tanács elnökének kifogását elutasította. A miskolci parkoló cég által felhozott jogsértések közül pedig a folyamatos ügyfélszolgálat meglétét fogadta el. Ilyet ugyan is csak a Centrum Parkoló Kft. üzemeltet Magyarországon, így más nem is indulhatott a tenderen.