Budapest az olimpiáról: se visszavonás, se népszavazás

Mi lesz veled, budapesti olimpia?

Vége
untitled shoot-6186
Német Tamás
Tenczer Gábor
2017.02.22. 12:34

Összefoglaló

Múlt pénteken aMomentum mozgalomtöbb mint266 ezer aláírást adott lea 2024-es budapesti olimpiáról szóló helyi népszavazás érdekében. A budapesti olimpia ötlete a fővárosban népszerűtlenné vált,a kormány valószínűleg nem fog a választás előtti évben belemenni egy kétes kimenetelű népszavazásba. Az olimpiai pályázatot hivatalosan végüla Magyar Olimpiai Bizottság mondhatja le. Borkai Zsolt MOB-elnök keddennyilvánvalóvá tette, hogy ha Budapest vagy a kormány kiáll az olimpia mögül, akkor a történetnek vége van, de ők ezt maguktól nem fogják kezdeményezni. A Fővárosi Közgyűlés mai ülésénakár el is dőlhet, hogy Budapest továbbra is támogatja az olimpiai pályázatot vagy inkább kiáll mögüle.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem született végső döntés az olimpiáról. A fideszes többség leszavazta azt az ellenzéki javaslatot, hogy írják ki a népszavazást az olimpiáról. Előrehozott népszavazás tehát nem lesz. De nem döntöttek az olimpiai pályázat visszavonásáról sem. A fideszes többség azt a javaslatot fogadta el, ami szerint az ellenzék tehet mindenről, a főváros folytatja a tárgyalást a kormánnyal és a MOB-bal.

  • Fürjes Tarlós összefoglaló beszéde után elmondta, nagyon szereti ezt a várost, büszke rá, és nagyon szerette azt a munkát, amit az olimpiai pályázattal kapcsolatban végzett eddig. Megígérte, Budapest fejlődni fog. Ma este a Közgázon vitatkozik a Momentum vezetőivel, amire szívesen lát mindenkit. Az MSZP-s képviselőket is várja bármilyen vitára az olimpiával kapcsolatban:

    Ne futamodjanak meg!

    – mondta Fürjes nekik. Fürjes szerint az MSZP-s képviselők félelemből faroltak ki az olimpia mögül, mert azt gondolják, hogy a közvélemény most olyan, hogy nem éri meg továbbra is támogatni. 

  • Egynek nincs értelme, húzni a dolgot, mint a rétestésztát. 

      

    untitled shoot--9
    Fotó: Bődey János / Index
  • A fővárosi közgyűlés 2010 előtti határozatából idézett, amiben elfogadták, hogy a 2020-as olimpiai játékra pályázzanak. Kiemelte, hogy ezt aláírta Demszky mellett egy sor ellenzéki képviselő is (Horváth Csaba, Gy. Németh Erzsébet stb.), akik most is itt ülnek a városházán, de egy szóval senki nem említette a népszavazást. Senki, egyetlen képviselő nem mondta, hogy népszavazást kellene kiírni akkor.

    A főpolgármester ezután elkezdett Horváth Csabáról beszélni, aki Tarlós szerint azonnal kivonja magát a felelősség alól, ahogy felmerül, hogy gond van vagy volt azzal, amihez köze volt. Úgy tesz, mintha nem is lett volna Demszky helyettese, mondta Tarlósa, aki szerint a 4-es metró is Demszky agyszüleménye volt. Semmilyen szerződést nem vittek közgyűlés elé, majd másnap kiderül, semmiről nem tud, mondta Tarlós.

    Megint az derült ki, sem Demszky, sem Horváth nem felelős semmiért

    – mondta Tarlós, aki szerint ez azt jelenti, hogy az akkori ellenzék felelőssége minden. Ezzel az erővel a 2010 után történtekért pedig Horváth Csabáék a felelősek.

  • A főpolgármester záróbeszédében azt a kérdést tette fel először, hogy ha most nincs olyan gazdasági helyzetben az ország, hogy olimpiát rendezzen, akkor milyenben volt 2008–2009-ben. Lényegesen rosszabb helyzetben volt, válaszolt magának. Ehhez képest az akkori olimpiát nyilatkozatokban a jelenlegi ellenzéki garnitúra derékhada (Karácsony, Csárdi, Tokody képviselők nélkül) támogatta. Ezután a főpolgármester hosszasan idézte elődje, Demszky Gábor 2005 és 2009 között tett kijelentéseit, amik szerint az olimpia Budapesten vissza nem térő lehetőség, nagy közös álom, a leghatékonyabb országépítő gazdaságélénkítő projekt, nem kényszer, hanem óriási kiugrási lehetőség, amivel a város csak nyer, és javasolták az Országgyűlésnek az olimpiai törvénytervezet megtárgyalását.

  • A 266 ezer aláírás 4,95 százalékát ellenőrizte szerdáig a Fővárosi Választási Iroda (FVI) – derült ki a szervezet gyorsjelentéséből. Az ellenőrzött 12281 aláírásból 1420 volt érvénytelen, ez 11,57 százalék. Mindössze 16 azért, mert többször jelent meg az íveken, 722 azért, mert a személyes adatok nagymértékben eltértek, 641 azért, mert a választópolgárnak nem volt választójoga.

  • Kovács Péter fideszes képviselő szerint az ellenzéki képviselők nem bíznak magukban: arról beszélnek, hogy a Fidesz ellopja az olimpiát, miközben addig még két választás lesz. Ezek szerint meg sem fordul a fejükben, hogy győzhetnek a választáson.

    Székely Sándor (Szolidaritás) szerint nem az itt jelenlévő pártok, hanem az emberek nem akarják az olimpiát, és ezen kellene elgondolkodnia a kormánynak.

  • Karsay Ferenc fideszes képviselő, testnevelő tanár, edző arról beszélt, hogy néhány irodalmi képet szeretne megfogalmazni. Ady Endre Hortobágy poétája című verse jutott eszébe: nem érdemes nagyban gondolkodni, a környezet úgyis lehúz, mondta. De megemlítette Moldova Györgyöt is, tőle azokat a sorokat idézte, amiben az író azt írja, hogy bármilyen szép egy asztalteríték, ha a feltálalt ételekkel gond van.

    Idézzük fel Ady versének egy részletét, ami beugrott a fideszes képviselőnek a helyzetről:

    Alkonyatok és délibábok

    Megfogták százszor is a lelkét,

    De ha virág nőtt a szivében,

    A csorda-népek lelegelték.

  • Elvben nem lehet megrendezni egy olimpiát, vagy támogatják, vagy nem, oktatta az MSZP-t a XI. kerületi fideszes polgármester. Felhozta, hogy a párt a kezdet kezdetén támogatta a világversenyt, most pedig arcpirító és vérlázító módon civil köntösbe bújtatva ellenzi azt. Ezzel az egész magyar sporttársadalmat csapják arcul, közölte a képviselő.

  • Tokody Marcell jobbikos képviselő szerint a felelősség fontos kérdés: az MSZP egyértelműen felelős, kihátrált korábbi támogatói álláspontja mögül, de a kormánynak is van felelőssége. Azért mert ha lett volna társadalmi párbeszéd, rendes tájékoztatás, akkor életben lehetett volna tartani ezt az ügyet.

    Szerinte akik aláírták ezeket az íveket, nem sport- vagy olimpiaellenesek, hanem félnek a korrupciós kockázattól. Óriási lehetőség lett volna a városnak Tokody szerint, de ők már 2015-ben is azt mondták, meg kell kérdezni az embereket, széles társadalmi konszenzus kell egy ilyenhez. Ennek elmaradása a kormány felelőssége. 

  • A csepeli polgármester beszélt arról, hogy az olimpiával olyan fejlesztések lehettek volna Csepelen, amire olimpia nélkül évtizedekig kell majd várni. pIlyen például a Galvani híd vagy a HÉV gyorsvillamossá alakítása. Olimpia nélkül Csepelen szertefoszlik az az álom, hogy a kerület felcsatlakozzon Budapest élvonalába, szögezte le keserűen.

  • Karácsony Gergely szerint a kormánypárti képviselők megpróbálják rátolni a felelősséget azokra az ellenzéki képviselőkre, akik korábban támogatták az olimpiai pályázatot, és ezt kikéri magának. Mert, ha politikailag jól akart volna kijönni ebből, akkor eszébe sem jutott volna támogatni annak idején a pályázást, saját pártjából is leárulózták. Ahelyett, hogy megköszönnék, hogy adtak egy esélyt az olimpiai pályázatnak.

    Karácsony azt mondta, az ő álláspontja nem változott, de közben úgy kezdtünk el készülni az olimpiára, hogy még az előzetes tanulmányt sem akarták nyilvánosságra hozni, ezzel kapcsolatban is úgy mennek a dolgok, ahogy az elmúlt években minden pályázattal vagy beruházással kapcsolatban. 

  • A fideszes képviselő felszólalásában jól nekiment Horváth Csabának, aki szerinte úgy emleget korrupciót, hogy tagja volt annak a városvezetésnek, amelyik tobzódott korrupciós ügyekben. Már 2015-ben is demagóg módon fröcsögött, mondta, hozzátéve, hogy Horváth közönséges kirohanásai nem teszik lehetővé az érdemi vitát.

    Kocsis az olimpiára térve elmondta, hogy a probléma nem azzal a néhány fiatallal van, akik aláírást gyűjtöttek, vagy Csárdi képviselővel, aki mindig következetesen olimpiaellenes volt. A probléma a képviselő szerint főleg az MSZP-vel van (meg a médiával). Az MSZP-vel, mert sunyi módon elárulták, amit képviseltek, hazudtak. Elérték a mostani állapotot, hogy jelentősen csökkent az esélyünk az olimpiára.

  • Trippon Norbert MSZP-s képviselő szerint a zavaros tekintetű kormánypárti képviselő összefosta a bokáját néhány tiszta tekintetű fiataltól. Ezzel a Momentum Mozgalomra és az összeszedett 266 ezer aláírásra utalt. Majd belevágott:

    Önök az álmok gyilkosai

    – mondta Trippon, majd azzal folytatta, hogy sokaknak az az álma hogy egy normális országban normális életet élhessenek, hogy a gyerekük jövője a tehetségen múljon, hogy ki tudják fizetni a rezsit, ha beüt a mínusz tudjanak fűteni, hogy európai színvonalú egészségügyi szolgáltatást kapjanak. A kormány azonban ezt az álmot tiporja sáros csizmával minden egyes nap.

    Ha döntenem kell a két álom között, akkor ezt választom

    – mondta a szocialista képviselő a hosszú felsorolás után, és hozzátette, hogy "amit az olimpiára elköltöttek volna, költsék a hétköznapi emberekre, és egy élhetőbb országra"!

  • Az LMP fővárosi képviselője szerint a Fidesz az emberek feje fölött akar dönteni az olimpiáról. Az viszont, hogy az aláírási ívet negyedmillió budapesti írta alá, azt jelenti hogy az emberek bele akarnak szólni a döntésbe. Amíg nincs tisztességes oktatás, és nincs tisztességes egészségügy, addig egy luxussportesemény nem fog osztatlan támogatást élvezni, mondta Csárdi. A felelősség a Fideszé, tette hozzá. Tetszettek volna vitatkozni, érvelni korábban, akkor nem ez a helyzet lenne, szögezte le.

  • Az olimpiai ügyeivel foglalkozó Insidethegames.biz portál szólaltatta meg a háromszoros riói olimpiai bajnokot, aki azt mondta, szerinte minden magyar olimpikon arról álmodik, hogy Magyarországon, magyar szurkolók előtt indulhasson olimpián, és szerinte még van esély arra, hogy a pályázat eljusson a szeptemberi döntésig.

    A pályázat körül kialakult helyzetet egyébként politikai csatározásnak tartja.

  • Az MSZP-s képviselő megismételte a sajtótájékoztatóján elmondottakat: ők elvi szándékot támogatták, most is támogatják, de annyi a mutyi és korrupció, hogy senki nem garantálhatja, hogy ez az olimpia nem lesz a korrupció példája. Ráadásul ilyen lerohadt egészségügy mellett pláne nehéz kérdés, és ezt már 2015-ben is elmondták, sőt már akkor is népszavazást ajánlottak, kezdeményeztek. Amire Tarlós azt mondta, nem tudnának felelősen dönteni a budapestiek, nincs elég információjuk, most pedig Horváth szerint Tarlós úgy nyilatkozik, ő a népszavazást soha nem ellenezte.

  • Tizenkét képviselő nyomta meg rögtön a szólásra jelentkezés gombját Borkai Zsolt beszédét követően. Ilyen beszédkényszer nagyon ritkán fordul elő a fővárosi közgyűlésben. Parázs vita várható. (Vagy feszült.)

  • Győr város polgármestereként Győrbe hívott mindenkit, hogy nézzék meg, az ott megrendezett 2017. évi nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál mit ad egy városnak. A jó példákat szerinte a média soha nem említi, mindig csak a negatív példákat, például Athént. Majd indulatosan mondta, hogy önös érdekek vezérelték a most olimpia mögül kifarolókat. Fel tudunk állni a mostani sérülés után? - ez a kérdés, mondta Borkai. Nagy taps fogadta Borkai beszédét.

  • Fel tudjuk venni az egész világgal a versenyt egy területen: ez a sport, mondta a MOB elnöke. Akár nyerhetünk is. Sajnálja, hogy ez az álom szertefoszlani látszik. De hisz még benne, hogy ez az ország egyszer még olimpiát rendez, tette hozzá. Sportolóként most is az olimpia megrendezése mellett áll. Nem is tehet másként, mert az olyan lenne, mintha az orvos azt mondaná, hogy nem gyógyít vagy a tanár nem oktat, szögezte le Borkai.

  • Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, fantasztikus érzés volt 2015-ben, hogy volt egy ügy, amiben volt politikai összefogás, és nem hitte, hogy ma megint itt kell állnia és beszélnie úgy, hogy ez az összefogás megszűnt. Borkai szerint a sport háborús időben akár békét is teremthet, amikor az olimpián a legfelső dobogón magyar áll, akkor pedig együtt sírunk. Valóra válthattunk volna egy 120 éves álmot, a magyar nemzet felsorakozott emellett, de akik kihátrálnak a nemzeti konszenzusból lerombolják ezt, csak azért, mert fontosabbak a politikai érdekeik.

  • Az egyik internetes portál ugyanis itt van a közgyűlés ülésén (valószínűleg az Indexre gondolt a főpolgármester), és élő tudósításának minden posztja végére odaírja, hogy a helyzet nagyon feszült.

    A helyzet nagyon feszült.

  • A végleges álláspontját pedig akkor alakítja ki a főpolgármester, miután ma tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

  • A NOB tagjai naponta hívnak bennünket a világ minden tájáról, hogy ne hülyéskedjünk, szinte ránk szabták az új feltételeket, ki ne szálljunk, mondja Fürjes, aki szerint csak leégetnénk magunkat, ha ilyen széthúzással mennénk neki a versenynek, pályázásnak. Ha azok a képviselők, akik korábban támogatták, de most kiszálltak a korábbi teljes összefogásból itt most nem jelentik ki, hogy támogatják, akkor nem érdemes versenyezni. Hónapokat eltölteni pártvitákban, béna kacsaként a népszavazásig nem érdemes, bármilyen eredménye lenne a népszavazásnak, semmi esélyünk nem lenne, mondta Fürjes.

  • Az összefogás a legfontosabb feltétele az olimpiának, enélkül nincs olimpia, mondta az olimpiai biztos, egy korábbi felszólalását idézve: 

    Összefogás és egység nélkül nincs egység. Nincs esély. Egység nélkül nincs esély.

    Fürjes szerint népszavazást akkor kellett volna tartani, ha korábban nem lett volna meg az egység. Nem most, mert elgáncsoljuk magunkat. Utólag majd verhetjük a falba a fejünket, hogy megnyerhettük volna az olimpia rendezésének a jogát, vázolta fel a lehetséges jövőt Fürjes.

  • Fürjes Balázs szerint a fővárosi képviselők egyetértésben határoztak 2015-ben az olimpiai pályázásról. Határozottan lelkesen, kamerák előtt állt ki Horváth Csaba és Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus is, mondta. Majd idézni kezdett a szocialista politikusok 2015-ös nyilatkozataiból, amivel annak idején támogatták az olimpiát. Az összefogás Fürjes szerint példaértékű volt, csak két képviselő nem támogatta: Csárdi Antal (LMP) és Gy. Németh Erzsébet (DK). 

  • Az olimpiai pályázat is úgy, olyan egységben indult, mint a vizes vébé, mondta Fürjes Balázs. Óriási esélyünk volt. Soha ilyen közel nem állt közel hozzánk olimpia, mint most. Első közép-európai olimpia lett volna. Budapest lehetett volna az új Barcelona. Ott már nem tudnak mit kezdeni azzal a booommal, amit az olimpia indított el, közölte.

  • Fürjes Balázs kormánybiztos, olimpiai pályázat felelőse hosszan beszélt arról, hogy milyen hatalmas siker, hogy megrendezhetjük a vizes vb-t, és micsoda siker, hogy határidő előtt átadták a Duna parti beruházást. Arról most nem beszélt, hogy a költségek közel megnégyszereződtek. Inkább a magyar tehetséget, az adott szó betartását és az összefogást hangsúlyozta. 

  • Az olimpiai kormánybiztos elmondta, hogy Győrben lesz az olimpia. Idén. De nem a nagy, hanem az ifjúsági. Ehhez gratulált. Beszélt még a vizes vébéről is, milyen jól kihasználta Magyarország az adódó helyzetet.

  • Idéztem az MSZP-s Horváth Csaba sajtótájékoztatójából és felszólalásából, a főpolgármester úr annyira magára vette, hogy már azt vizionálja, én a szocialista politikus barátja vagyok. Úgy tűnik, mindenki nagyon feszült, pedig még el sem kezdődött az olimpiai vagy Rác fürdős vita.