Még nem volt körözés, de R. Sándort már elfogták az osztrákok?

2009.02.17. 17:48 Módosítva: 2009.02.18. 10:51
Az osztrák rendőrök előbb állították meg Ausztriában a Cozma-gyilkossággal gyanúsított R. Sándor autóját, mint hogy kiadták ellene a körözést, legalábbis ez derül ki az ORFK által kedden közölt adatokból. A Körözésirányító Rendszer szerint ugyanis R. ellen február 8-án 21.43-kor adták ki az európai elfogatóparancsot, a rendőrség korábbi közleménye szerint viszont ezen a napon már 20.50-kor feltartóztatták Ausztriában R. Sándor autóját.

Bencze József országos rendőrfőkapitány kedden bocsánatot kért a veszprémi bíróságtól. Mint a rendőrség honlapján megjelent: a veszprémi rendőrség nem pontosan tájékoztatta a Marian Cozma meggyilkolásával kapcsolatba hozott személyek ellen kiadott körözésről. Bencze József korábban azt állította: a körözés kiadása késett, mert "a veszprémi városi bíróság bíráját a rendőrség órákon át nem tudta elérni", a döntéshez nem találtak bírót. Bencze korábbi állítása szerint ezért február 8-án, vasárnap csak öt óra körül sikerült kiadni a körözést.

A Veszprém Megyei Bíróság cáfolta Bencze állításait, és azt közölte az ügyeletes bíró telefonján egyetlen nem fogadott hívás nem volt, de nem hívták a rendőrségről a megyei és városi bíróság éjjel-nappal működő porta- és telefon-szolgálatát sem, illetve olyan bírósági vezetőket sem, akiknek a mobilszáma megvan a rendőrségnek. A bíróság közleménye szerint a bíró a legelső jelzést arról, hogy európai elfogatóparancs kiadása szükséges, "az ügyeletes ügyésztől kapta február 8-án, 19 óra 20 perckor"

A félreértések miatt a rendőrségen belső vizsgálatot rendeltek el a körözés kiadásának körülményeiről. Bencze József keddi közleményében pontos adatokat közölt arról, mikor adták ki a körözést R. Sándor, Sztojka Iván és N. Győző ellen. Ezek az időpontok azonban még zavarosabbá teszik a történések rekonstruálását.

Zavaros időpontok

A rendőrségi belső vizsgálat eredménye szerint a HERMON Körözésirányító Rendszer adatai szerint R. Sándor ellen február 8-án 19.13-kor, Sz. Iván ellen 19.37-kor, N. Győző ellen pedig 23.52-kor adtak ki országos körözést. Az európai elfogatóparancsot R. Sándor ellen 21.43-kor, Sz. Iván ellen 21.48-kor, míg N. Győző ellen február 9-én 00.33-kor adták ki.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság másnap, február 9-én azonban azt közölte: az osztrák rendőrség vasárnap este, 20.50-kor az A2-es autópálya 133-as kilométerénél nemzetközi elfogató parancs alapján már elfogta R. Sándort. A Bencze József által kedden ismertetett adatok alapján ebben az időpontban azonban még az európai elfogatóparancsot nem adták ki, így nem tudható, mi alapján állították meg az osztrákok ebben az időben R. Sándor autóját.

Lett még egy gyanúsított

Az Indexnek február 8-án este 22.36-kor (az Index cikke ebben az időpontban frissült az új információval) a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy a Cozma elleni támadás egyik gyanúsítottját tartóztatták fel az osztrák rendőrök. A szóvivő azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a két gyanúsított közül melyiket fogták el.

Ebben az időben még semmit nem lehetett tudni az R. Sándorral együtt utazó N. Győzőről. Ellene - Bencze József mostani közlése szerint - csak 23.52-kor adtak ki országos körözést és 00.33-kor európai elfogatóparancsot. A rendőrség magyarázata szerint vasárnap éjszaka őt is sikerült azonosítani a támadás feltételezett elkövetőjeként, így ő lett a harmadik gyanúsított.

Az időbeli ellentmondásokról megkérdeztük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot. Ott kérdésünkre azt hangsúlyozták: a körözött személyeket példásan gyorsan sikerült elfogni, és az ügy szempontjából ez a lényeges. Váradi Piroska szóvivő azt ígérte, tájékozódik az ügyben és megpróbálják tisztázni az időbeli félreértéseket.

Érdekesen alakul az ügyben a gyanúsítottak száma is. Kezdetben két embert köröztek, R. Sándort és Sz. Ivánt, majd gyanúsítottá lépett elő az R-rel egy autóban ülő N. Győző is.

Három fő vagy több

Derzsi Péter, a Veszprém megyei rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője az Infó rádiónak február 9-én hétfőn azt mondta: nagy valószínűséggel Raffael volt a „szúró ember". Elmondta azt is, hogy nem volt szerepe a szórakozóhelyen lévő 27 fős társaság többi részének az emberölésben. "Most már biztosan lehet állítani, hogy ez a három fő gyakorlatilag kiszakadva a társaság többi részéből önhatalmúlag követte el a kötekedést is, az agressziót is, a többiek nem nagyon láthatták, és nem nagyon tudhatták ezt. Bár őket ismerjük és ismertek előttünk, ezekért a bűncselekményekért nem lehet felelősségre vonni őket" - mondta Derzsi a rádiónak.

Sz. Iván február 13-án csütörtökön este feladta magát a rendőrségen. Állítása szerint azért jelentkezett a rendőrségen, mert nem volt köze Marian Cozma meggyilkolásához és tisztázni akarta magát.

Újabb fordult az ügyben, hogy február 16-án hétfőn az eset egy negyedik gyanúsítottját, P. Gábort vették őrizetbe csoportos garázdaság gyanújával. A rendőrség közlése szerint ez annak tudható be, hogy a nyomozók folyamatosan elemzik a veszprémi bárban készült biztonsági kamerás felvételeket, és ezek, illetve az adatgyűjtés és a tanúkihallgatások során beszerzett információk alapján terelődött P. Gáborra a gyanú.

Míg tehát a rendőrség korábban azt állította, hogy a veszprémi szórakozóhelyen megjelent csoportból kiválva hárman követték el a bűncselekményt, újabban arról beszélnek, hogy további gyanúsítások is várhatók.