Nincs pénz a Sciennet virtuális számláin

2010.04.21. 07:44
Lapértesülés szerint 2008 szeptembere és 2009 novembere között összesen 8,43 milliárd forint érkezett a Sciennet-hálózat számlájára, amiből a tagok nagy valószínűséggel egy fillért sem fognak látni.

Nemigen folytathatja működését a Sciennet törzsvásárlói hálózat, a tagok többmilliárdos befizetései ugyanis eltűntek a virtuális számlákról, írja szerdai számában a Népszabadság. A Budai Központi Kerületi Bíróság kedden csak lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el kedden a Sciennet-ügyben adócsalással gyanúsított Leinemann Zsolttal szemben, noha az ügyész előzetes letartóztatásra tett indítványt. A BKKB döntése nem jogerős, az ügyész azonnal megfellebbezte azt, azonban a bírói határozat azonnali hatályú, így Leinemann szabadon távozhatott otthonába.

A lap birtokába került kimutatás szerint a több 400 ezer fős Sciennet-hálózat tagjai az elmúlt években több mint 5,7 milliárd forintot fizettek be a ScienNet számlájára foglaló, illetve előre utalás címén, és több mint 2,5 milliárdért vásároltak ScienNet-utalványokat. 2008 szeptembere és 2009 novembere között összesen 8,43 milliárd forint érkezett a számlára, ebből 6,9 milliárdot fizettek ki különböző címen, amelyek között több, a pénzügyőrség szerint erősen vitatható tétel is szerepel.

A lap szerint 3,6 milliárdot fizettek ki például magánszemélyeknek jutalék címén, ebből 2,1 milliárd forintot a Sciennet 112 vezető instruktora vett fel - ők a hárommillió forint feletti jövedelmű, vezető tagjai a hálózatnak, náluk feltehetőleg APEH-vizsgálat is indul. A Népszabadság információi szerint amíg működött a cég szervere, a tagság interneten nyomon követhette egyéni számlájának változásait, de az egyéni virtuális számlákon a gyakorlatban nem volt pénz.

A Washingtonban bejegyzett cég magyarországi tevékenysége miatt adócsalás és sikkasztás miatt folyik eljárás. A vám- és pénzügyőrség 2009. november 20-án rendelt el nyomozást a Sciennet törzsvásárlói rendszerével kapcsolatosan. A társaság képviselőjét, Leinemann Zsoltot a bíróság november 27-én helyezte előzetes letartóztatásba több százmillió forintos adócsalás gyanújával.

Leinemann Zsolt független képviselőjelöltként indult az országgyűlési képviselő-választáson, megillette a mentelmi jog, így március 30-án szabadlábra került. Leinemann azonban végül nem szerzett mandátumot Hajdú-Bihar megye 2-es számú választókerületében, így mentelmi joga megszűnt, a vám- és pénzügyőrség azonnal újraindította a nyomozást, és a bíróság újra tárgyalta az ügyészség ismételt előzetes letartóztatási indítványát.

A piramisjátékhoz hasonló Sciennet törzsvásárlói csoport lényege az volt, hogy a hálózatba belépő kereskedők tízszázalékos kedvezményt adtak a többi tagnak. A jutalék egy részét a Sciennet magánál tartotta, a többit pedig szétosztotta a tagok között. Minél többet vásárolt valaki a Sciennet-partnereknél, annál több jutalékhoz és más speciális joghoz jutott, azonban nemcsak vásárlással, hanem foglaló fizetéssel, avagy előre utalással is növelhette jutalékát és gyarapíthatta egyéb jogait - sokan így fektették be megtakarításaikat, és tették pénzzé ingó és ingatlan vagyontárgyaikat, hogy beléphessenek a sokat ígérő rendszerbe.