Cozma apja szerint halált érdemeltek volna a gyilkosok

2011.06.23. 08:29 Módosítva: 2011.06.23. 12:35
Legkorábban harminc év múlva szabadulhat a Marian Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottja a bíróság elsőfokú ítélete szerint. Bűnpártolásért is súlyos börtönbüntetéseket szabott ki a Németh Balázs vezette tanács. Marian Cozma apja szerint semmiféle ítélet nem képes igazságot szolgáltatni.

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt csütörtökön első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz évi fegyházbüntetést kapott.

Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy az első- és a másodrendű vádlott az életfogytig tartó büntetéséből a legkorábban harminc év múlva bocsátható szabadlábra.

Rosszul lett három vádlott

Az ítélet szerint Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek öt évet, az utóbbinak négy évet kell börtönben töltenie. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt négy év, a férfit két év nyolc hónap börtönre ítélte.

Raffael Sándor, Németh Győző, és Sztojka Iván vádlottak hallgatják az ítélethirdetést a Veszprém Megyei Bíróság tárgyalótermében (Fotó: Nagy Lajos)
Raffael Sándor, Németh Győző, és Sztojka Iván vádlottak hallgatják az ítélethirdetést a Veszprém Megyei Bíróság tárgyalótermében (Fotó: Nagy Lajos)

A bíróság a vádlottakat több évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet indoklása alatt három vádlott is rosszul lett. Először Sztojka Ivánt kellett kivezetni a tárgyalóteremből, később rosszullétét jelezte Pál Gábor negyedrendű és Bihari Csaba ötödrendű vádlott is. Őket is kivezették a teremből, a bíró pedig szünetet rendelt el.

A szünet után, az indoklás közben Sztojka Iván közbeszólt, jelezve: szerinte a cselekmény nem úgy történt, ahogyan az elhangzott. Ekkor a bíró figyelmeztette, hogy neki most nincs megszólalási lehetősége. Néhány perc múlva ismét közbeszólt, erre a bíró közölte, hogy azonnal, véglegesen vezessék ki a vádlottat a tárgyalóteremből.

Raffael bocsánatot kért

Raffael Sándor szerdán az utolsó szó jogán azt mondta: a legnagyobb bűnnek azt tartja, ha egy ember elveszi egy másik életét. Neki azonban halálfélelme volt, csak védekezett, de embert ölni nem akart – hangsúlyozta, majd bocsánatot kért a Cozma-családtól. Kijelentette: Marian Cozma leszúrásáért egyedül ő a bűnös, viszont semmiképpen sem lehet bűnrészes a Zsarko Sesumnak és Ivan Pesicsnek okozott sérülésekért.

Németh Győző az utolsó szó jogán egy harminckét oldalas iratot olvasott fel, végül ő is bocsánatot kért a Cozma-családtól, Ivan Pesicsnek pedig – akit ő szúrt vesén – felajánlotta az egyik veséjét.

Sztojka Iván szerdán is elvesztette a fejét, obszcén szavakat kiabált az ügyésznőnek, kivezettették. Sztojka viselkedése miatt május 27-én kiüríttették a termet, akkor a hozzátartozói is hangoskodtak.

Cozma apja szerint halált érdemeltek volna

Marian Cozma apja, Petre Cozma az ítélethirdetés napján arról beszélt a román médiának, a Realitatea hírtelevíziónak és a Mediafax hírügynökségnek, hogy mindig is bízott a magyar igazságszolgáltatásban, de szerinte semmiféle ítélet nem lenne képes igazságot szolgáltatni fia meggyilkolásáért. "Kezdettől fogva mondtam, hogy bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és örülök annak, hogy nem kellett csalódnom" – mondta Petre Cozma.

"A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem, mivel én sohasem fogom viszontlátni a gyerekemet. A helyes ítélet a halál lett volna a halálokozásért cserébe" – fogalmazott, elismerve ugyanakkor, hogy ennél többet nem lehetett várni az igazságszolgáltatástól. Petre Cozma reméli, hogy ha a bűnösök fellebbeznek, nem fognak enyhébb büntetést kapni, és a mostani ítélet jogerőssé válik.

Több száz tanút hallgattak meg

A Cozma-ügyben az emberölés miatt indult büntetőper szeptember óta tart – a csoportosan elkövetett garázdaság ügyében még ősszel is folytatódik a tárgyalás –, és az eltelt kilenc hónap alatt a bíróság több száz tanút és 25-30 szakértőt hallgatott meg.

Az emberölési per iratanyaga hatvankilenc kötet, 17 ezer oldal. Az eddigi perköltség meghaladja a 73 millió forintot.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. Segítségére siető sporttársait, a szerb Zsarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicset életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.