Ezt találhatja a NAV az RTL-nél

2014.07.02. 17:29
Varga Mihály múlt héten megígérte, most ki is szállt az adóhatóság az RTL Klubhoz, hogy megvizsgálja a társaság gazdálkodását. A kormányzati politikusok korábban fiktív tranzakciókat, korrupciót emlegetettek egy 2012-es ügylettel kapcsolatban, az elérhető dokumentumok alapján azonban úgy tűnik, a hatályos jogszabályoknak megfelelt a cég, sőt elég valószínű, hogy akkor a kormány is rábólintott a manőverre. Ettől függetlenül persze még egyáltalán nem kizárt, hogy végül csak találnak valamit.

Vizsgálódni kezdett a NAV az RTL-Klubnál nem sokkal azután, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter erre utasította őket, szerda kora délután meg is jelentek a Nagytétényi úti RTL-székháznál.

Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója egy hete azzal kommentálta a hírt, hogy tárt karokkal várják a NAV-ot, és lassan külön irodát tartanak fent nekik, annyit járnak hozzájuk. Kolosi most az Index kérdésére csak annyit mondott, hogy a NAV képviselői átadták a megbízólevelüket, és elkezdődött a vizsgálat. 

Nyílt háború

Az már a reklámadó sávos meghatározásakor kiderült, hogy annak célkeresztjében elsősorban az RTL Klub áll, a kétkedőknek meg legkésőbb L. Simon László beadványa után, amelyben félreérthetetlenül utal is a csatornára. Közvetett módon beismerik, a sebtében elfogadott törvény átírására többek közt azért volt szükség, mert a nagy kapkodásban a TV2-vel együtt véletlenül az RTL terheit is csökkentették egy utolsó pillanatban beadott módosító javaslattal.

Ez volt az a bizottsági módosító, amelyben kimondták, a korábbi, elhatárolt veszteségekkel csökkenthető az adóalap, és alighanem észre sem vették, az RTL Klub hiába volt nyereséges, a kitétel egy korábbi ügylet miatt rá is vonatkozik.

A felismerést, hogy az adófizetést a kiszemelt legnagyobb alany is részben megússza, tettek követték. Első körben azonban nem került szóba a törvény módosítása, a kormány inkább kommunikációs fronton nyitott tüzet: korrupcióra, fiktív tranzakciókra utalgattak, amellyel az RTL Klub is kihúzza magát az adófizetés alól.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig bejelentette, ráküldi az adóhatóságot a csatornára. Vizsgálják meg, hogy milyen ügyletekkel érte el a társaság, hogy nem kell adót fizetnie. Eddig tiszta sor. De egy ilyen határozott kiállás és bejelentés után miért döntöttek mégis úgy, hogy nem várnak a NAV-ra, hanem mintegy elismerve a bénázást, inkább új törvényjavaslatot adnak be, amelyben elzárnak minden RTL előtt is megnyitott menekülőutat?

Részben nyilván azért, mert a vizsgálat sokáig elhúzódhat, másrészt pedig valószínűleg azért is, mert tudják, az adott ügyben nem olyan könnyű fogást találni a cégen. Pesze egyáltalán nem zárható ki, hogy egy sor más ügyben el tudják meszelni a csatornát, hiszen a NAV széleskörű vizsgálatot tart majd, de az eddig emlegetett tranzakciónál adótanácsadó forrásaink szerint nagyon úgy tűnik, hogy jogilag védve vannak.

Hogy lett negatív, ami pozitív

Miről van szó? Mint az az L. Simon László által beadott módosító indoklásában is szerepel: "egyes adózók olyan kreatív ügyleteket hajtottak végre, melyek fókuszában elsődlegesen vagy kizárólagosan a negatív társasági adóalap kreálása volt".

Ezzel egy 2012-es pénzügyi tranzakcióra utalhattak, amelyben az RTL értékesítette a nemrég vásárolt RTL Kábeltelevízió Kft.-t (IKO) és a Cable Chanels S.A.-t. A két társaságban meglévő részesedés értékesítése miatti árfolyamnyereség 29,4 milliárdos összege az adóalap-csökkentő tételek közé került, az egyéb módosító tételek hatása miatt 23,7 milliárd forint negatív adóalap keletkezett 2012-ben.

Az RTL az ominózus cégvásárlást egy 2012-es jogszabályi lehetőséget kihasználva bonyolította le. A történet lényege, hogy a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény akkor még hatályos verziója lehetővé tette, hogy egy megvásárolt, majd legalább 365 nappal később továbbadott vállalkozáson keletkező nyereséget valójában adóalap csökkentő tételként lehessen elszámolni.

Csavaros a dolog

Az RTL Klubot üzemeltető cég nyilvánosan hozzáférhető 2012-es mérlegének kiegészítő mellékletéből  kihámozható, hogy – teljesen jogszerűen – hogyan nyert milliárdokat a tévécsatorna.

A történet azzal indult, hogy az RTL Klub megvette az RTL Kábeltelevízió Kft.-t. A kifizetett vételár a dokumentumok alapján nagyjából 27 milliárd forint volt. Ez az összeg két részre bomlik, és a történet szempontjából ez egy kulcsfontosságú körülmény: a kábeltévé könyv szerinti értéke nagyjából 4 milliárd forint volt, papíron kimutatva ennyit ért a kábeltévé szolgáltató, és elméletileg nem is kellett volna a vevőnek többet fizetnie érte.

Az RTL Klub mégis úgy döntött, hogy 23 milliárd forinttal többet ad – ezt a többletet goodwillnek nevezzük. Ezzel az RTL elérte, hogy a kábeltévés cégben az úgynevezett bejelentett részesedése a valódi 27 milliárdos vételár helyett csupán a könyv szerinti értékkel egyenlő 4 milliárd forint legyen. A vásárlás után egy évvel és tizenegy nappal – tehát a törvényben megszabott egyéves tartási határidőt éppen csak meghaladva – az RTL Klub megvált a kábeles cégtől. A vevő az RTL német anyacége volt, ami 33 milliárdot fizetett a Kábeltelevízió Kft.-ért.

A képlet ezek alapján egyszerűnek tűnik: az RTL Klub üzemeltetője a 33 milliárdos eladási és a 27 milliárdos vételár különbözetét, 6 milliárd forint adózás előtti nyereséget tett zsebre az ügyleten, ami ugyebár adóköteles. A társasági adózásról szóló törvény azonban mindenféle kedvezményt ad, amikkel a cégek csökkenthetik az adóköteles nyereségüket.

És itt jön a csavar a történetben.

A 2012-ben hatályos társasági adójogszabály egyik paragrafusának egyik pontja (1996. évi LXXXI. törvény 7.§ (1) bekezdés dz pont) kimondta, hogy:

a bejelentett részesedés értékesítésének adóévi árfolyamnyeresége... az elszámolt bevételnek az elszámolt ráfordítást meghaladó része.

Ilyenek voltak a szabályok

Ebben az esetben a bejelentett részesedés és az azzal kapcsolatban elszámolt ráfordítás csupán a 4 milliárd forintos könyv szerinti érték volt, nem pedig a teljes, goodwillel együtt számolt 27 milliárdos vételár.

Mivel a jogszabály azt is kimondta, hogy az adóalap a ráfordítás és a bevétel különbözetével csökkenthető, tisztán kijön, hogy az RTL Klub egy egyébként nyereséges cégeladásnak köszönhetően a 4 milliárdos ráfordítása és a 33 milliárdos bevétele különbözetét, összesen 29 milliárd forintot adóalap csökkentő pufferként számolhatott el. Ezzel az értékesítésen megkeresett 6 milliárdos adózás előtti eredményét a cég le tudta nullázni.

Sőt, a maradék 23 milliárd forintnyi mínuszt elhatárolt veszteségként a későbbi évek nyereségének a terhére félretehette. Hangsúlyozzuk, hogy ami történt, az 2012-ben - úgy tűnik - megfelelt a hatályos jogszabályoknak. Az RTL csupán optimalizálta az adófizetési kötelezettségét romló üzleti környezetben, egy évről-évre meredeken csökkenő bevételeket termelő reklámpiacon.

Azóta már nem lehet ilyet

A jogalkotó célja a szabályozással egyébként az volt, hogy a Magyarországon megtelepedő vállalkozásoknak a nyereséges cégértékesítéseik után ne kelljen adót fizetniük, ugyanis a nemzetközi adóversenyben sok ország adott korábban ilyen kedvezményt a nála megtelepedő vállalatoknak. Az viszont a törvényalkotó szempontjából komoly hiba volt, hogy nem számolt azzal: egy adásvételi tranzakcióban magasra értékelt goodwillből lényegében elhatárolt veszteség lehet, amivel a szemfüles cégek hosszú évekre lenullázhatták az adófizetési kötelezettségüket. Lényegében úgy fest, hogy az RTL Klub is ezt tette.

Ugyanis, ha az eladáson megkeresett 6 milliárd forintot levonjuk a 29 milliárdos adóalap csökkentő tételből, akkor pontosan megkapjuk a 23 milliárd forintos goodwillt. Ez ugye azt jelenti, hogy a cégeknek 2012-ben megérte minél nagyobb goodwillel vásárolni, hiszen annál nagyobbra tudták felpumpálni az elhatárolt veszteségüket. Ezzel pedig a későbbi évek adókötelezettségét előre csökkenthették. És még egyszer: mindezt teljesen szabályosan.

A kormány egyébként rájött erre, és a 2012-es adócsomaggal kizárta ezt a lehetőséget. A mostani szabályok alapján az RTL már csak a 27 milliárdos teljes vételár és a 33 milliárdos eladási ár közötti 6 milliárdos különbözettel tudná csökkenteni az adóalapját.

Még papírjuk is lehet róla

Akármire is jut a hatóság, nagyon nagy meglepetés a kormányt várhatóan nem érheti, feltehetőleg ugyanis tudtukkal zajlott annak idején a most kifogásolt tranzakció is. Könyvvizsgáló forrásaink szerint a nagy nemzetközi cégeknél hasonló léptékű ügyletekben lényegében elképzelhetetlen, hogy ne kérnének előzetesen állásfoglalást a minisztériumtól. 

Erről megkérdeztük az RTL Klubot is, de azt mondták, nem szeretnék kommentálni a 2012-es tranzakcióról szóló híreket. 

Az RTL nagy nemzetközi cég, és úgy működik, mint a nagy nemzetközi cégek általában.

- mondták. Ha volt kormányzati jóváhagyás, az a kormány kommunikációs pozícióit várhatóan inkább gyengíti.