Elkezdett igazán kapkodni a kormány

Ez történt a gazdaságban az év 50. hetében

2014.12.14. 16:01
Rengeteg tervet dobott be a kormány, ezek egy része közepesen hatásos kommunikációs trükknek tűnik, de rengeteg mindenkit érintő komoly változás is valószínűleg jönni fog. Sajnos úgy tűnik, hogy ezek már annyira nem végiggondoltak, ki is mondták, hogy nem az állam feladata megtippelni a hatásaikat. Csúcsra járatják Tesco elleni háborút, fizethetünk az M0-son és megpróbálják átvenni a maradék magánnyugdíj-pénztári tagok befizetéseit. Paks úgy tűnik, hogy szupertitkosan fog megépülni, és eladunk majd valami nagyon nagy dolgot jövőre.

Az előző évekből megtanulhattuk, hogy a kormány szeret gyorsan döntéseket hozni, hogy aztán az érintettekkel utólag egyeztetve felmérje az okozott hatásokat, de mostanában megint igazi szabályozási viharba kerültünk.

Muszáj megszabni a témákat

Az internetadót némi utólagos szerencsétlenkedéssel, de talán sikerült elengedni, de jött még bőven ötlet mellé. Ezek egy része a költségvetési lyukak pillanatnyi befoltozására kell. A másik részük pedig bevallottan arra, hogy a kormány visszaszerezze a kommunikációs kezdeményező pozícióját, és inkább ezekről beszéljen az ország, mint az intézményesült kormányzati korrupció vádjáról.

Ezért mondjuk a gyerekek és újságírók drogtesztjét valószínűleg nem is kell komolyan venni, viszont a kötelező vasárnapi zárva tartás bármennyire is értelmetlennek tűnik, a kapcsolódó szankciókkal együtt már komolyan átalakíthatja a kiskereskedelem piacát. Pontosabban tovább tart a kormány háborúja a Tesco és társai ellen.

   49. heti záró 50. heti záró
BUX 17 751 17 318
OTP 4080 4080
Mol 12 180 11 530
Richter 3780 3765
Magyar Telekom 354 348

Ezzel kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy a kormány lemondott a döntés-előkészítő számolgatásokról, Kovács Zoltán kormányszóvivő kerek-perec kimondta, hogy az ilyesmit nem tartják már feladatuknak, és 

majd az érintettek kiszámolják,

hogy mit is okoznak az új törvényeink. Persze szinte minden héten akadnak egyébként is olyan szabályozási húzások, ahol csak a motiváció világos. És ha már számolgatások, az is kiderült, hogy összejött Matolcsy ígért 7 százalékos növekedése, csak nem úgy, ahogy gondolná.

Nagyon kell a pénz

Arra viszont mindenképp muszáj volt kitalálni valamit, hogy ha nem csökkentjük a kiadásainkat, akkor milyen adóemelésekkel miatt nem száll el a költségvetés.  Nos, az lett vége, hogy mindenhonnan csipeget többet-kevesebbet az állam. Emellett találtak még olyan nyereséges ágazatot, ami eddig nem kapott még különadót, úgyhogy most kap – ez a dohányipar, persze úgy, hogy Lázár barátjának cégének alig kell fizetnie.

Kell a pénz, úgyhogy a megmaradt magánnyugdíjpénztárak 200 milliárdja is átvándorolhat az államhoz októbertől. De a legnagyobb felzúdulást alighanem a fizetős elősztráda terve váltotta ki, bár a kormány kommunikációs államtitkára szerint az évi ötezer forintos matricát még mindenki nyugodtan ki tud gazdálkodni ilyesmiért.

Még bukhatunk is százmilliárdot

Az aszfaltügyünk még nincs lezárva az unióval, és könnyen elképzelhető, hogy jövőre közel százmilliárdnyi pénzt kell büntetésből visszafizetni. Az útépítéseknél trükköztünk ugyanis, csak olyan cég pályázhatott nálunk, akinek van az útépítés helyének 50 kilométeres közelében saját aszfaltkeverő üzeme. Ezzel pedig erősen korlátoztuk a lehetséges versenyt.

És még így is beírtak 170 milliárdnyi, egyelőre titkos bevételt, nehogy a "piaci szereplők magatartását befolyásolják". Annyit lehet tudni erről egyelőre, hogy valamiféle nagyobb állami vagyont eladunk valakiknek.

Szinte háttérbe szorult a héten, de nem szabad elmenni amellett, hogy gyorsan aláírtuk a paksi szerződéseket az oroszokkal. Elég nagy titokban intéződik a modern Magyarország legnagyobb korrupciós lehetősége, amikor néha megszólal valami illetékes, olyanokat mondanak, hogy "kellő megtérülési ráta" lesz majd, vagy hogy nem szabad összehasonlítani más épülő erőművek költségeivel.

Egyre nagyobb bajban az oroszok

Közben Oroszországnak nagyon hamar ki kell találnia valamit, ha nem akarnak belátható időn belül becsődölni, mert többek közt hathatós amerikai és szaúdi segítséggel tovább esik az olajár.  Zuhan a rubel árfolyama, nő az államadósság, egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy 1998 után megint bedobják a kulcsot.

Mi egyébként a diplomáciában minden adandó alkalommal továbbra is látványosan pacsizunk Putyinékkal, és néha ők is velünk. A bolgárok közben még rugóznának a Déli Áramlaton, ha lehet.

Hét hír a hétről

  • Hétfőn megbénítják majd az országot a szakszervezetek, nagyjából egész nap félpályás útlezárásokat tartanak majd Gaskóék. Az új adócsomaggal a munkavállalókat tovább terhelő kormányzati intézkedések húzták ki a gyufát náluk, különösen a béren kívüli juttatások terhelése és korkedvezményes nyugdíj eltörlése.
  • Defláció van Magyarországon még mindig.
  • Mészáros Lőrinc arra lett figyelmes, hogy elfelejtett egymilliárdot beírni a vagyonnyilatkozatába.
  • Nálunk járt a világ egyik leghíresebb közgazdásza, mesélt a szegénységgel kapcsolatos kutatásairól
  • Ha beragadna a szabadsága, akkor cikkünkből megnézheti a lehetőségeit
  • Még többet fog mindegyikünk fizetni havonta azért, hogy ne kelljen bezárni az elavult Vértesi Erőművet.
  • Az NGM az új csodafegyverét is olyan hamar bevezetni, ahogy az az e-útdíjat vagy az online pénztárgépeket. A szereplők szerint ugyanolyan bénázás is lesz a vége, aminek a végén ők járhatnak pórul.