2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Még több adó, még több állam

Ez történt az év 44. hetében a gazdaságban

2010.11.14. 15:01
Az ÁSZ és a Költségvetési Tanács is kritizálta a költségvetés tervezetét, az MNB-t már inkább meg sem kérdezték. 2012 után is maradnak a különadók, januártól jöhet a gázáremelés. Írország uniós segítséget kérhet a kilábaláshoz, véget ért a G20.

Tovább ütötték a héten a költségvetést. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a tervezetből hiányoznak bizonyos számítások, összegzések a Költségvetési Tanács a konzisztenciát hiányolta.

A költségvetési pálya fenntarthatóságáról a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) is lett volna véleménye - szerintük a tervezet néhány pontja túlságosan optimista - a kormány azonban erre idén nem volt kíváncsi. A szokásokkal és a törvényekkel szakítva kihagyta a jegybankot a költségvetési egyeztetés folyamatából.

Miután a jegybak elnöke ezt szóvá tette, Szijjártó Péter úgy reagált: Simor András csak azért kritizál, mert fizetésének csökkentése miatt megharagudott a kormányra.

Járai Zsigmondot nevezhetik ki jövő héten az MNB felügyelőbizottságának (fb) elnökévé. Ez már csak azért is érdekes, mert a jegybank volt elnöke, a héten tőzsdére lépett CIG Pannónia alapítója, korábban kárhoztatta az fb-elnök kinevezési módját, és még a bizottság szükségességét is megkérdőjelezte.

A héten azonban nem ez volt az egyetlen meglepetés. Szerdán kiderült, hogy a kormány korábbi ígéreteivel ellentétben nem szűnnek meg a különadók 2012 után sem. A bankadó az idei és jövő évi 187 milliárd forintról 2012-ben megfeleződik, és tovább is él, 2013-ban és 2014-ben is.

A pár hete bevezetett három újabb, válságadónak nevezett különadónál is hasonló a forgatókönyv: 2011-12-ben évi 160-165 milliárdos teher 2013-ra megfeleződik, majd 2014-ben is ennyire számít a kormány.

Ez kedvezőtlenül érintheti a kiskereskedelmet, a GfK Piackutató Intézet legfrissebb felmérése szerint a napi fogyasztási cikkek forgalma jelenleg is stagnál. Az Országos Kereskedelmi Szövetség úgy véli, ha megmaradnak a különadók, az áremelkedést semmilyen törvény nem tudja majd megakadályozni. Az adók hatására pedig átalakulhatnak az erőviszonyok.

Magyar tulajdonú hipermarketeket kell létrehozni, akár több bolt társulásával is, a mai versenyhelyzet is ezt indokolja - mondta Demján Sándor. A magyar tulajdonban álló vállalkozások fontosságáról beszélt a rendezvényen Orbán Viktor is.

A tulajdon pedig nem elég, ha magyar, a biztos az, ha állami. Az utóbbi hetekben a magánszektor elég rosszul muzsikált. Csődvédelmet kért a Cerbona, és az Electro World dunakeszi áruháza is bezárt. Alighanem jól megy a bolt ezzel szemben a Magyar Postánál és a MÁV-nál: előbbiben 188, utóbbiban 965-1386 autót készültek vásárolni közbeszerzés nélkül. Ezt kifogásoló keddi cikkünk után három nappal a fejlesztési miniszter végül felfüggesztette az autóbeszerzéseket.

A miniszterelnök vasárnapi kijelentését, miszerint januártól már nem tudják befagyasztva tartani az energiaárakat, Bencsik János és Völner Pál államtitkárok is megerősítették, utóbbi szerint legfeljebb egyszámjegyű növekedésre lehet számítani.

A hét külföldi gazdasági híreit az ír adóssághelyzet dominálta. A pénzügyminisztérium ugyan tagadja, hogy hivatalosan az EU-hoz fordult volna segítségért, de a Reuters értesülései szerint tárgyalásokat folytatnak az adóság-átütemezést megakadályozó program létrehozásáról.

A minisztériumi cáfolatnak és a kínai tőzsde esésének köszönhetően a fejlett nyugat-európai piacok 1-2 százalékot veszítettek az értékükből pénteken, gyengült az euró is a dollárhoz képest, a budapesti tőzsdére csak minimálisan hatott.

  43. heti záró 44. heti záró
BUX 23 205 22 126
OTP 5 800 5 294
Mol 20 450 19 800
Richter 46 800 44 950
Magyar Telekom 595 598

Befejeződött a G20 tanácskozása Szöülban. A világ húsz legnagyobb gazdaságú államának vezetői semmilyen meglepetéssel nem rukkolt elő, megmaradtak annyiban, hogy nem támadják egymást élesen.

Kijött a héten a harmadik negyedéves GDP-adat. A bruttó hazai termék éves bázison az idén a harmadik negyedévben 1,6 százalékkal nőtt, ez jobb, mint amire az elemzők számítottak.