Összefoglaló

Percről percre Orbán: Az EU-val és egy pénzügyi spekulánssal van vitánk

Magyarországról vitáztak az Európai Parlamentben
Az ülés előtt jelentették be, hogy kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a CEU miatt
Az ülésen Orbán Viktor azt mondta: az EU-val és egy pénzügyi spekulánssal van a vita, de nem akarják átírni az EU szabályait
Szerinte a CEU létét nem veszélyezteti semmi, Magyarország a kerítéssel a svédeket és németeket védi, az EU pénz pedig nem könyöradomány
Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke keményen beolvasott Orbánnak, és ízekre szedte a nemzeti konzultáció kérdéseit
Az Európai Néppárt elnöke és több képviselője is bírálta, de nem várható, hogy a Fideszt kizárják
Az euroszkeptikus Nigel Farage meghívta Orbánt a brexitklubba, Orbán azt válaszolta: az EU a szabadság földje és ott is akarnak maradni
A szerdai EP-vita után készítendő állásfoglalásról május 1-jén szavaznak a képviselők
Orbán szerint a Bizottságnak jogi, technikai aggályai vannak, amikre választ fognak adni
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Európai Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök azt állította, hogy a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff a diákoknak és tanároknak egy levélben azt írta: nem aggódik a Budapesten működő CEU bezárása miatt. Ez hamis állítás, írja közleményében a CEU. Az idézett levélben a rektor azt írta, hogy az egyetem a legnehezebb körülmények között is működni fog. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a CEU magyarországi léte ne lenne veszélyben.

    A miniszterelnök azt is állította, hogy a törvénymódosítás privilégiumokat semmisít meg és a jogokat egyenlő módon újraosztja az egyetemek között. Ez is hamis állítás. A CEU keményen megdolgozott az akkreditációjáért, a diplomák kiadásának joga nem privilégium. Az állítólagosan a magyar egyetemek javát szolgáló törvénymódosítást tiltakozás fogadta a magyar felsőoktatási szektor szinte minden részében. Ennek az az oka, hogy a törvénymódosítás és elfogadásának módja a magyar felsőoktatás és a tanszabadság iránti tiszteletlenséget mutat, olvasható a közleményben.

  • Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a Magyarországról szóló vitát úgy értékelte szerda este, hogy világossá vált: nincs támogatója az Európai Parlamentben annak, ami Magyarországon az elmúlt hónapokban történt. Csak a brit kilépésért és az Európai Unió lebontásáért küzdő Nigel Farage és a szélsőjobbal biztatta Orbán Viktort. Magyarország végleg elszigetelődött, mondta, amit szerinte az is mutat, hogy Manfred Weber, a Fidesz európai parlamenti frakciójának vezetője is kijelentette: az oktatás szabadságának korlátozásával Orbán Viktor átlépett egy határt.

    Manfred Weber a vitán mégiscsak megvédte Orbán Viktort, és korábban is hozzátette, hogy „a magyar miniszterelnök ugyan kipuhatolja a határokat, de eddig végül mindig hű maradt a szerződésekhez”.

    Niedermüller szerint előremutató jel, hogy az Európai Bizottság bejelentette: akármelyik magyar jogszabályban találnak olyan elemet, ami ellentmond az uniós normáknak, jogi eszközökhöz fognak nyúlni, hogy korrekciót kérjenek. Ugyanakkor azt is elismerte a Demokratikus Koalíció képviselője, hogy valószínűleg Orbán Viktor ugyanazt fogja tenni, amit eddig is: ahol muszáj, ott egy-két lépést hátrálni fog, de nem fog változtatni a politikáján.

  • Orbán Viktor elmesélte, hogy a rendszerváltás után a liberális internacionálénak volt tagja a Fidesz, de ahogy szélesedett a párt bázisa, ahogy egyre többen csatlakoztak hozzá, egyre több nemzeti érzelmű tagja is lett. Amikor összedőlt a konzervatív politikai oldal Magyarországon, nem tehettek többé úgy, mintha liberális párt lennének, a liberális múltjuk ellenére sem.

  • Ha nem az Európai Parlamentben történik, akkor szórakoztatónak is gondolhatnánk, hogy lekommunistázzák az embert, mondta Orbán Viktor. Minden európai demokratikus normának megfelelt az egész pályáján, mert amikor vesztett, akkor elfogadta a választási vereséget, amikor nyert, akkor kormányt alakított. Hozzátette, hogy van egy antikommunista legendájuk is. Másképpen történt volna a magyar politikai rendszer megváltoztatása, hogyha nem vesznek részt a mozgalomban olyan politikusok, mint Szájer József vagy Deutsch Tamás.

  • Támogatná-e Le Pent? - kérdezte a Le Monde újságírója Orbánt, mert szerinte sok hasonlóság fedezhető fel a politikájukban. Orbán kitérő választ adott.

    • "A francia elnökjelöltek között az én sztárom François Fillon volt, akit föltétel nélkül támogattam, de elvérzett".
    • "Egy szót sem vagyok hajlandó elhinni a róla szóló vádakból, mert egy talpig becsületes ember".
    • "Együtt dolgoztunk, voltak vele vitáink és van vele egy levelezésem is, ami a modernkori férfibarátság egyik alapvető dokumentuma."
  • Az új magyar szabályozásnál sokkal szigorúbb és kizáróbb felsőoktatási szabályozások is vannak az Európai Unióban, mondta Orbán Viktor. Elolvasta az alapvető jogi megállapításokat mindegyik uniós ország oktatási törvényeiről, és ez alapján nyugodtan állíthatja, hogy meg fogják tudni védeni az új magyar törvényt Frans Timmermans bizottsági alelnökkel szemben. Van olyan európai uniós ország, ahol nem is működhet külföldi egyetem, mondta.

  • "A volt kormányfőnek nem jogi természetű, hanem más jellegű segítségre van szüksége" – mondta Orbán arra a kérdésre, hogy kész-e beperelni Gyurcsány Ferencet.

    A volt szocialista kormányfő  szerint Oroszország információkkal rendelkezik a Fideszhez és a kormányfőhöz köthető törvénytelen pénzmozgásokról – ha ezért az állításaiért Orbán nem kezd pert, akkor az az állítás elismerése volna, állította Gyurcsány.

  • "Utasítottam a belügyminisztériumot, hogy járjon utána az ügynek, bár nem vertük nagy dobra" – mondta Orbán a Magomed-ügy kapcsán. A kormányfő szerint nem fordulhat elő, hogy akár magyar magyart, "de az meg pláne nem" fordulhat elő, hogy külföldi magyart fenyegessen meg, akár keletről, akár nyugatról jött az illető. "Meg fogunk védeni minden magyar embert a fenyegetésekkel szemben.

    "Nehezen vágtam vele a civilszervezetek megszabályozásába, tudtam hogy az történik, ami fog" – Orbán elmondása szerint egy ok miatt vállalta a konfliktust: a migráció miatt. "Hogy fog kinézni az etnikai összetétele Magyarországnak, kik fognak itt élni" ezek a kérdések Orbán szerint. Márpedig bizonyos szervezetek "egyértelműen a magyar kormány és az emberek által támogatott migránspolitika ellen voltak, ezért "dőlt ki a liszt". Ez olyan kérdés, amivel "nem lehet játszani."

    "A következő 8-14 évben folyamatos veszélyben élünk. nem tudjuk, mi lesz Törökországban, mi lesz Nyugat-Európában. Az átláthatóság a minimum, azoknál, akikről tudjuk, hogy le akarják bontani a kerítést, be akarják engedni migránsokat."

  • A nemzeti konzultációs kérdőívünk valóban azt állítja, hogy az EU azt akarja ránk kényszeríteni, hogy mi illegális migránsokat is beengedjünk, ismeri el Orbán, de ez szerinte meg is felel a valóságnak. Aki beadja a kérelmét a magyar határon, és igent mondanak neki, az onnantól nem illegális migráns már. "Ha nemet mondunk, be kell engednünk, a bírósághoz fordulhat, de akkor még nem dőlt el, hogy az a menekült legális vagy illegális". Ezek a menekültek azonban az eljárás ideje alatt elmentek Ausztriába vagy Németországba. Azért hoztuk létre a tranzitzónákat, amit most az EU vitat. A la carte menekült nincs, magyarázza a kormányfő. Egy menekültet a föltétel nélküli bebocsátás joga csak az első biztonságos országba illet meg, de aki Magyarországig elér, az már 5-6 biztonságos országon átjött.

  • Megkérdeztük Orbán Viktort, miért nem találkozik Soros Györggyel a vita rendezésére. A kormányfő egyetlen mondatban válaszolt: 

    "Találkoztam 2010-ben Soros Györggyel, később is ajánlottam találkozót, de azok nem jöttek létre." 

  • "Biztos, hogy Soros György fényt kapott, ahogyan ezt a Budapesti szlengben mondják. Ez jó hír, akármit csinál. A lényeg, hogy amit csinál, az láthatóvá vált, mert akkor meg tudjuk fogalmazni és ki tudjuk alakítani a hozzá fűződő viszonyunkat" – mondta Orbán, aki szerint ebből adódóan nem elfedni kell a tényeket, hanem feltárni. "Amikor a mi pártunk alapítványunk pénzt kap a németek alapítványától, azt nem szégyelljük. Aki elfogadja a pénzt azt vállalja, ne szégyellje. Az nagy baj lenne, ha ezért megszégyenítenék." 

    "Ha valaki pénzt kap egy hedge fundos spekulánstól, az ne szégyellje. Tudnunk kell, hogyan festenek a politikát befolyásoló erők" – mondta Orbán, aki szerint nagy fába vágta a fejszéjét azzal, hogy ennek láthatóvá tételén dolgozik. 

    "Nem véletlen, hogy egy hasonló transzparencia törvény valahol az EU asztalán itt van, még ha az orosz pénzekről is beszélnek inkább. De Orbán szerint a lényeg ugyanaz: érzik az EU-ban is, hogy vannak olyan véleményformáló erők, amelyek bizonyos, ismeretlen pénzforrások nélkül nem működhetnének."

  • "Igen, gratuláltam Erdogannak" - válaszolja egy kérdésre Orbán. Szerinte ahelyett, hogy Törökországban az EU demokráciát követel és kéréseket, kérdéseket fogalmaz meg, sokkal fontosabb a stabilitás. Ha nem lesz stabil az ország, mindannyian bajba kerülünk, ez az elsődleges szempont, mondja Orbán.

  • "Az állam és az egyház elválasztandó, ettől lesz szabad és színes az életünk." Orbán szerint azonban az a kultúra, amely a laicizációt nem fogadja el, mert az nem fog tudni keveredni az európai kultúrával. Az ebből a kultúrából származó "migránsok nem integrálódnak, ebből nem lesz egy minőségileg jobb dolog."

    "Aki beengedi a migránsokat, annak azzal kell számolnia, hogy gyerekei és unokái egy más világban fognak élni."

    "Nem mondom, hogy ez rossz vagy jó. Csak ne akarják ránk kényszeríteni. Ha választók ezt elfogadják ott, akkor tegyék. De ne kényszerítsék ránk. Még azt sem mondom, hogy nekünk van igazunk. De jogunk van úgy látni a jövőt, ahogyan a mi gondolatainkból következik. Néhány évtized múlva meglátjuk, kinek van igaza."

  • Tervezi-e népszavazás kiírását Magyarországon az uniós tagságról, miután az euroszkeptikus Nigel Farage meghívta a brexitklubba, kérdezi egy riporter Orbánt. Orbán azt válaszolja: „Rendes ember minden meghívást megköszön.Megköszönöm Farage úrnak is a meghívást, de el kell utasítanom. Mi egy kontinensen élünk és ide tartozunk. Irracionális az elszigetelődés politikája, ez itt a szabadság földje. Alig vártuk, hogy ide érjünk, a magyar emberek több mint 70 százaléka azt gondolja, hogy az EU-tagság helyes állapot. Ez egy történelmileg kijelölt hely számunkra, de itt nem lehetünk néma gyerekek. Van víziónk egy jövőről és részt akarunk venni a demokratikus vitákban.

  • "Jogi eljárásokat lezártuk, úgy tűnik, sok képviselő ebben tájékozatlan volt" – mondta Orbán, sorolva a korább, ám mostanra lezárt  vitákat:

    • A magyar alkotmány,
    • az MNB függetlensége,
    • az igazságszolgáltatás,
    • a bírók nyugdíjazása,
    • az egyházi törvény,
    • a média törvény,
    • az atomenergia kérdésében.

    "Mindet megegyezéssel vagy bírói döntéssel lezártuk, ezek mögöttük vannak, nem fair úgy csinálni, mintha nyitott kérdésekkel lennénk teli. Egyetlen egy komoly nyitott kérdése nincs Magyarországnak az Európai Bizottsággal" – mondta Orbán.

  • Magyarország végig megy a jogi úton a CEU-ügyben, hogy az igazát bizonyítsa, vagy ezt felülbírálja az a politikai szempont, hogy Magyarország mindenképpen kitart az álláspontja mellett, szólt a kérdés. Orbán szerint egy olyan méretű ország, mint Magyarország sohasem fogadhatja el, hogy egy kérdésben ne jogi alapon védjük meg magunkat, mert politikai alapon veszíthetünk. Ezért ragaszkodunk a jogi megoldásokhoz és jogi kérdésként szeretnénk végigvinni. A CEU-ügyben egyre kevésbé van szó az akadémiai élet szabadságáról, a fókusz a szabadságjogokról a szolgáltatások szabad áramlása felé mozdult el, azaz üzleti irányába, értékelte Orbán a helyzetet.

  • "Egy dolog, hogy a teremben hányan hisszük el, hogy Soros György egy filantróp. De egy dolgot senki sem vitathat, ami mindennek a kiindulópontja: kiemelkedő, nemzetközi pénzügyi spekulánsról beszélünk, akik miatt milliók szegényedtek el, hogy neki profitja legyen. De még ezt sem tenném szóvá, csak a tényt akarom rögzíteni: abból tesz szert pénzre, hogy milliókat tesz tönkre."

    Ez Orbán szerint akkor is igaz, ha a pénz egy részét filantróp célokra használja. "Érdemes elgondolkodni, hogy jól van-e, hogy az EU vezetői kinyitották ajtójukat a szóban forgó üzletember előtt."

  • Az Európai Néppárt egy nagy család, sokféle véleményt és irányzatot egyesít, mondja Orbán arra a kérdésre, nem tart-e az Európai Néppártból való kizárástól. A kormányfő úgy látja, ez természetes állapot. Szívesen vállalja a vitákat, amelyeket néha élvez is. "Nem számítok arra, hogy az Európai Néppárt elfogadja azt a kommunista ajánlatot, hogy meg kell nevezni azokat a demokratikus pártokat, amelyek eltérnek az irányvonaltól és a végén marad egy párt és egy vélemény, ahogy történt Magyarországon és más kommunista országokban". Orbán szerint ennek egyedül az európai szocialisták örülnének.

  • "Az igazi kérdés a menekültkérdés, ebben állunk ellentétben Soros birodalmával, az NGO-kkal és az Európai Bizottsággal" – mondta Orbán a sajtótájékoztatón.

    Az EU demográfiai válságban van, ismerte el Orbán – van, aki szerint erre válasz a migráció. „De az ilyenfajta kihívásokat, a munkaerővel kapcsolatos kérdéseket másképp kell megválaszolni, saját erőforrásainkra építve. Ezért költi a költségvetés a forrásokat családtámogató intézkedésekre” – mondta Orbán, aki szerint az egyetemek kérdése, az NGO-k helyzete, a demokrácia helyzete a migráció fő kérdéséhez mellékesen kapcsolódik.

  • Elkezdődött a sajtótájékoztató, az asztalnál Orbán mellett ott ül Trócsányi László igazságügyi miniszter és Rogán Antal, a kormányfő kabinetfőnöke is. Orbán szerint a vita önmagában is érték, ez a nyílt vita az alapja az Európai Uniónak. A vitában szerinte először a régi fajta vádaskodást hallhattuk Magyarországról, utána aktuálisabb kérdések következtek. Orbán szerint jól el tudta mondani a magyar álláspontot, és a Bizottság álláspontját is értik. Az Európai Bizottságnak szerinte technikai jellegű aggályai vannak a CEU-ügyben a szolgáltatások szabadságával kapcsolatban. A Bizottság szerinte olyan levelet ír majd, hogy szerintük a magyar kormány miben értelmezi félre a az uniós irányelveket. 30 nap alatt meg fogják válaszolni a kérdéseket. 

  • – mint a parlamenti vita. Elkezdődött Orbán Viktor sajtótájékoztatója, itt, ellentétben az EP üléstermével nem csak a helyek egyharmadát foglalták el az érdeklődők.

  • Maradjanak velünk, hamarosan kezdődik Orbán Viktor sajtótájékoztatója.

  • Guy Verhofstadt beszéde az Európai Parlamentben
  • A szerdai EP-vita után készítendő állásfoglalásról május 1-jén szavaznak a képviselők, miután megszavazták, hogy lesz ilyen állásfoglalás, bár voltak képviselők, akik ezt feleslegesnek tartották volna.

  • Tökéletesen tiszteletben tartjuk a különböző elképzeléseket a jövőről, mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke. Mindenkinek joga van hozzá, hogy saját véleménye legyen. De ahhoz nem, hogy megválogassa a tényeket is. A nemzeti konzultációs kérdőívre az Európai Bizottság elküldi a saját válaszait, amelyek a tényeket tartalmazzák, mert a magyaroknak joguk van hozzá, hogy lássák őket.

    Nem fogjuk ezt a problémát megoldani pusztán jogi lépésekkel, tette hozzá. Arról, hogy milyen irányba vezessük az Európai Uniót, csak úgy tudunk megegyezni, ha sokat beszélgetünk.

  • Orbán reagál arra is, hogy a vitában többen utaltak a Magyarország által kapott több mint 5 milliárd eurós támogatásokról. Orbán: "Amit Magyarország az EU-tól kap, az nem könyöradomány". Az Eu minden egyes tagja jól jár ezzel, mondja, az is keres rajta, aki adja, a nettó befizetők is haszonélvezői a kohéziós politikának.

  • Orbán Viktor arról beszélt, hogy eddigi képviselői pályája során 16 évig dolgozott ellenzékben, és csak most kezdi a 12. évét kormányon. És azon kevés európai vezető közé tartozik, aki miután vesztett, nem ült be jól fizető igazgatótanácsokba. 

    Hanem lopott!

    – jött rá azonnal egy éles válasz a közönségből, magyarul.

  • "Nem lehet autoriter az a kormány, amelyik 16 évet vállalt ellenzékben és küzdöttünk, hogy visszaszerezzük a választók bizalmát. A politikában maradtunk, nem jól fizető cégvezetésbe ültünk be, nem tartottunk jó pénzért beszédeket" – monda Orbán.

    "Sok mindent gondolok Soros Györgyről, de azt nem. hogy azt gondolná, hogy az ösztöndíjjal egész életére megvásárolta volna valaki véleményét" – hárította el magától Orbán ügyesen a Soros-ösztöndíjas múlttal kapcsolatos érveket.

    Ha a liberálisok nem nyernek vagy nem részük a hatalomnak, az nem demokrácia, ebből elegünk van. Orbán ironizálva azt mondja illiberális demokrácia az, amikor nem a liberálisok nyernek.

  • Orbán megismétli migránsügyben Magyarország álláspontját:  

    • az illegális bevándorlást meg kell állítani
    • a különválogatást az EU-n kívül kell elvégezni
    • ott kell segíteni, ahol baj van.

    Ki nem hajtja végre az áthelyezéseket? - tette fel a kérdést Orbán, és meg is válaszolja: 10 százaléknál kevesebb embert helyeztek át eddig másik országba, Ha megbukott a kötelező kvótára épülő politika, akkor azt el kell ismerni. 

  • Azok, akik az Európai Néppártban próbálnak ellentéteket és feszültséget szítani a Fidesz miatt, azt jól ismerem, ez egy régi kommunista taktika, föl akarják szalámizni a frakciót, mondja Orbán.