A Frigyláda írója kapta a Star Wars 8-9-et

2012.11.21. 15:02 Módosítva: 2012.11.26. 15:10

Bombaként robbant a Hollywood Repoter legújabb Lucasfilm-híre: a Star Wars-saga VIII. és IX. epizódjának forgatókönyvét Lawrence Kasdan és Simon Kinberg fogják megírni, akik egyúttal az új trilógia producerei is lesznek. A pezsgőbontós geek népünnepély abszolút indokolt: Kasdan A Birodalom visszavág és a Jedi visszatér sztoriját is társíróként jegyzi, Indiana Jones pedig Spielberg és Lucas mellett harmadrészben az ő gyermeke. Simon Kinberg sem kezdő: ő írta a 2006-os X-Men 3 és 2009-es Sherlock Holmes sztoriját.

A két forgatókönyvíró egyúttal az új trilógia társproducerei is lesznek. Kinberg egyébként jelenleg a Foxnak írja az X-Men-előzményfilm folytatását, de produceri teendőket is ellát a Disney új Hamupipőke-projektjében, ami azt jelenti, hogy a Lucasfilmet 4,05 milliárd dollárért megvásároló Walt Disney Company a veterán Star Wars-készítők mellett a saját embereit is ráállította a Csillagok háborúja franchise-re (a VII. rész írója például a Toy Story 3 geggyárosa, az Oscar-díjas Michael Arndt lett).

Spielberg, Tarantino és J.J. Abrams sem vállalják

Az új Star Wars-trilógia lehetséges rendezőjéről vagy rendezőiről továbbra sem tudni semmit. Legutóbb épp Brad Bird jelezte a Twitteren, hogy a 2015-re, 2017-re és 2019-re beígért fénykardozásokból köszöni, nem kér, helyette leforgat inkább egy másik grandiózus sci-fit George Clooney-val, 1952 címmel. Egy másik Disney-közeli rendező, a Bosszúállókért az egekbe magasztalt Joss Whedon ugyancsak azt mondta, nem vállalja a Star Wars 7-et a Bosszúállók 2 forgatása miatt.

Indiana Jones Chewbacca
Fotó: Facebook / Tumblr

Korábban a 300 és a Watchmen rendezéséért egekbe magasztalt, a Sucker Punch miatt viszont földbe döngölt Zack Snyder is bejelentette: egyáltalán nem érdekli a hetedik Star Wars-film. Ugyanerre a döntésre jutott Quentin Tarantino is, Lucas régi pályatársa, Steven Spielberg pedig így nyilatkozott a Lincoln díszbemutatóján "Nem és nem. Ez nem az én műfajom, ez a barátom Georga műfaja". Egy ideig a Star Treket feltámasztó J.J. Abrams és az X-Men előzményfmet rendező Matthew Vaughn is esélyesek voltak a rendezői székre, de nemrég azt közölték, hogy nem vállalják Csillagok háborúja-folytatást.

Önként jelentkezett viszont a Disney egyik legjobban kaszáló, új franchise-áért, a Vasember-filmeért felelős Jon Favreau, akit érdekelne a munka, mivel gyerekkora óta imádja a Star Warst. Marvel-vonalon az Amerika kapitány rendezője Joe Johnston is bejelentkezett: ő már tavaly is egy önálló Boba Fett-mozifilmről álmodozott. A rendező nagy előnye, hogy ősrégi Lucasfilm-alkalmazott: ILM-es dizájnereként kezdte a karrierjét, dolgozott a Csillagok háborúján, a Birodalom visszavágon és a Jedi visszatéren is, rajzolt többek között Yodát, ewokokat, Millenium Falcont, X- és Y-szárnyú vadászgépeket, birodalmi lépegetőt, csillagrombolót és ő találta ki a közkedvelt csillagközi fejvadász, Boba Fett mandalori páncélját is. Emellett a Lucasfilm új társelnökét, Kathleen Kennedyt is régóta ismeri: együtt forgatták a Jurassic Park 3-at és az Indy-filmeket (a Frigyláda speciális effektjeiért Oscar-díjat is kapott).