- Kultúr
- Degusztátor
- Podcast
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- pierre kóstolgat
- podcast
- suli
- étterem
- gasztronómia
- oktatás
Pierre végre elárulja, milyen szempontok alapján kóstolgat
No, ez a pillanat is eljött. Pierre vallomást tesz. Hogy miről? Arról, hogyan és milyen szempontok alapján kóstolgat.
Ez azért nem semmi, mert ez most szinte már közszolgálati tevékenység tőle, ingyen online iskola. De valahol szükséges is, hiszen – ahogyan Zsidai Roy is mondta, amikor nálunk járt, hogy – az étterem nem a táplálkozásról szól, vagyis a gasztronómia világában vannak olyan titkok és rejtélyek, amelyeket mások már megtaláltak, megfejtettek, vagyis inkább azoktól tanuljunk, akik tudják is, miről beszélnek.
Alapszabályként álljon itt az, hogy ehhez azért el is kell járni az éttermekbe, bisztrókba, oda kell állni a sütöde mellé kihelyezett asztalokhoz.
Pierre a kelkáposzta-főzelék fasírttal példáján magyarázza azt, hogy
- mi a lényege,
- mi az ízlés szerepe,
- mi az elvárás,
- miért fontos, ha az alapanyagok ne főjenek szét,
- s hogy az enteriőr vajon meghatározza-e az ízeket.
A gasztronómiai oktatás nem hosszú, de érdemes kitartóan figyelni, mert nem csupán konyhai trükkökről, jegyzetfüzetbe illő szempontrendszerről van szó, de még marketingről is, amely a modern konyha egyik legfontosabb területe.
Merthogy az éttermek olyanok, mint a versenyautók, nem mindegy, melyik hogyan indul, nem mindegy, melyik hogyan halad, ahogyan az sem, hová tart.
De a lényeg úgyis az, hogy mi kerül a tányérra. Ehhez nem kell feltétlenül csillagokat látni, sem keresni, de ha az éttermet kulináris színházként fogjuk fel, akkor olyan kulturális térbe jutunk, amelyben szabályok és tradíciók határozzák meg az élmény minden pillanatát.
Ha valaki lemaradt volna az előző heti műsorról, amelyben Pierre arról mesél, hogyan és miért került börtönbe a Mézes Mackó megálmodója, az kattintson ide.
Pierre gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM
Rovataink a Facebookon