
- Kultúr
- Degusztátor
- Pierre kóstolgat!
- tihany
- balaton
- sho
- csopak
- petrányi borterasz
- kacsamáj
- halászlé
- gasztronómia
- pierre kóstolgat
- kritika
A Balatonnál, Csopakon, mezítlábas kis étteremben ér véget a nyár
További Degusztátor cikkek
-
„Miért a lángos számít drágának? Ez nem fair a Balatonnal szemben”
- Hatalmas dobásra készül a Gundel Keleti Andreával
- Pierre olyan trehány húst kapott, hogy még a pincér is megkóstolta, ehető-e
- Zebegényben magasabban van az étterem, mint a minőség, de az irány jó
- A rajongók kikövetelték maguknak a hosszabbítást
Beszámolnék még további balatoni kulináris kalandokról. Nem tekinthető mindenre kiterjedő áttekintésnek, mert az igazat megvallva vaktában választottam, éppen amerre jártam. Bár nem tanácsos előkészítetlenül nekivágni, mivel a magukat igényesebb éttermek közé soroló vendéglátók mintha megegyeztek volna abban, hogy a hét első napjain nem fogadnak vendéget, mert gyaníthatóan az augusztusi főszezon forgalma sem népesítené be a hét minden napján a vendéglőket.
Nincsenek pontos adataim, de úgy tűnt, hogy a hét eleji napokon is nagy volt a nyüzsgés, mégis mintha a vendéglátók elbátortalanodtak volna, és biztonsági nyitvatartás szerint üzemeltek. Persze, van egy másik lehetséges magyarázat is, hogy személyzethiánnyal küszködnek a vendéglősök, nem tudom, melyik igaz, lehet, mind a kettő.
Kiálltak a halászlé becsületéért
Tihanyban, fentebb a magaslaton, a Felsőkopaszhegyi úton, az Echo Residence részeként, parádés elhelyezkedésű buja kertben, hangulatlámpás, fehér abroszos mediterrán étterem rejtőzik – némiképp hiányos panorámával az esti víztükörre. Egy, az átkosban odabiggyesztett tájidegen épület miatt, de a SHO Tihany Restaurant & fine csárda hősies küzdelemmel feledtetni tudja ezt a szó szerint rajtuk kívül álló, látványt becsmérlő anomáliát. Így is marad tóra nyíló tájkép, de aki háttal ül, az sem jár rosszul, kiváltképp az, aki, mondjuk, hosszas tanakodás után úgy dönt, hogy megpróbálja értelmezni a „fine csárda” meghatározást – mint én, ugye, aki nyilván nem hagyhatom szó nélkül.

Végül is a legegyszerűbb magyarázattal beérem: talán nem sértő a csárdákra nézve, ha azt mondom, hogy azok enyhén szólva is nyersebb, rusztikusabb kivitelű, és a nagy étvágyúak számára készült, a paraszti konyhát kissé alulértelmezett, gyakran műmájer fogásokkal operálnak, bocs. Milyen a bonyolult, ha ez az egyszerű... De a fine ezt az egészet felemeli, ténylegesen kifinomult szférába helyezi, és ez nem vicc. Ennek ékes bizonyítéka az itt elfogyasztott fonyódi petyeknek titulált balatoni halászlé, belsőségekkel.
Peckesen kiálltak a balatoni halászlé becsületéért, éppen itt volt az ideje.
A halászlé előzetese is telitalálat: pontyikra és -tej rántva, pácolt lilahagymával, citromos majonézzel. Van ebben valami régiesen megbízható, de ugyanakkor a könnyedsége, valamint a savas kísérő – különösen a hagyma – a korszerű finom kategóriába sorolja. The SHO must go on.
Petrányi Borterasz a mennyországban
Van, hogy a fővárosi csillagvárományosok egyike-másika a változatosság kedvéért feladja őrhelyét, ahogy ezt megtette Mede Ádám, a Laurel séfje, és hogy szélesebb körben is kamatoztathassa tudását, balatoni vendéglők kínálatát, ízprofilját alakítgatja. Nevezetesen a csopaki Petrányi Pincészet hegyoldalba telepített, kivételes panorámájú éttermének ételeit kreálja, a kifogástalan minőség mellett minden körülmények között kitartó elkötelezett konyhai csapatot épített, amely a Mede-féle kompromisszummentességet a napi gyakorlatban alkalmazza.

Ha ide feljössz, a hegybe, nem hiszel a szemednek, egyfelől a lélekszorongató panoráma, tényleg összeszorul a szíved a látványra, és ennek a természeti jelenségnek megfelelő minőségű minden egyéb, az épített környezethez tartozó objektum is.
A Petrányi-borászat, mert ők a vendéglő alapítói, üzemeltetői, példamutató gondossággal, kifinomult ízléssel költöztek a szőlőtőkék övezte dombos magaslatra. Bepillantva a mozgatható széles üvegtáblák keretezte hosszan elnyúló helyiségbe, a ropogós fehér abroszokkal terített asztalok bármelyikéhez ülve a szőlőssel határolt távolból felcsillanó víztükörre látni. Nem hivalkodó, otthonosan használja a természeti adottságokat, mintha mindig is itt lett volna. Van története, ezt tükrözi a visszafogott stílusú bútorzat, a tisztaság, rendezettség. Ehhez társul a családias stílusú, bor- és ételértő személyzet, amely tényleg szereti a vendéget. Tudom, furcsa, de így van. Van gazdája a helynek.
Nagykanállal illik enni
Kacsamáj, rozmaringos kajszibarack és pirított kalács. A máj „torchon” módon készült, vagyis egyszerűbben szólva konyharuhába hengergetve gőzölik, majd kihűtik, és korong formájúra szeletelik. A lényeg, hogy ez egy kímélő, a máj tényleges ízét őrző eljárás, ami krémes állaggal párosul. Rozmaringos kajszi, önmagáért beszél, a késő nyár búcsúzó ízei, némi nosztalgikus visszatekintéssel, amúgy klasszikus fogás, főleg ott, ahol ropogós rozékkal bódíthatja magát a hőségtől pihegő vándor.
Kapros bárányleves, kovászolt zöldbab. Egy vers sora is lehetne. Hát ez aztán tömény jószág, egytálételként is helytáll. Azt mondanám, hogy itt, a szőlős hegyoldalban, ahol látszik a dolgos munkás keze nyoma, egy ilyen laktató-rusztikus levest nagykanállal illik enni, idevaló kreáció, a kovászolt bab frissíti, a kapor zöldbe borítja.
Jó a konyha észjárása.
Persze, ha már belekóstoltam a bárányba, csak azért is újabb báránnyal folytatom: báránypörkölt, rozmaringos burgonyával. Nem magyarázkodom, ebből is látszik, hogy nem a szakmai kötelesség hozott ide, hanem hagyom magam elcsábítani. A bárány tudniillik a gyengém, bármilyen formában. Meg a pörkölt is. Jó konyha, nem cifrázza túl, nem akar átpenderülni a kisujjeltartós oldalra, legyen az a pörkölt szaftos, olvadjon a bárány, sült legyen a krumpli, ropogjon, igyanak is a vendégek, ha feljöttek a hegybe. Ennyi.



Éppen csak elkaptuk a naplementét a csopaki kikötőben. De visszfénye még ott lebegett előttünk. Sose gondoltam volna, hogy éppen Csopakon bukkanhatok rá egy ilyen buja növényzetű búvóhelyre. Homokos parti kiszögellés, trópusinak tűnő növényzettel, vízcsobogással, mezítlábas kis étterem, színes koktélokkal, füstölgő burgerekkel, meg tenger gyümölcseivel, de azért mégis csopaki a Code Zero. Kukoricakrémleves chimichuri. Egy forró nap utáni alkony méltó bevezetője, krémes, kissé pikáns, koktélmelléki indító. A kecskesajtsaláta, mentával cukkinivel, földimogyoróval a felvilágosult kulináris igényeket kielégítő, amúgy nagyon finom kis szösszenet.
A tintahal roston bárhol helytállna, el is meresztettem a szemem, hogy igazi jó érzéssel, szakértelemmel készült cuppanós, szaftos fogás ez itt.
Nekem itt, ezzel a susogó füzekkel tarkított vízparti estével fejeződött be a balatoni nyár. Sose rosszabbat.
Ezzel a könyvvel menők lehetünk minden társaságban
Az evéshez mindenki ért, de van, akire érdemes hallgatni.
(Az Index Könyvek gondozásában megjelent Vajda Pierre Pierre kóstolgat – és hiszed vagy sem, elégedett című könyve itt megvásárolható.)
Pierre gasztroesztéta. A leírtak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Ha lemaradt volna az előző heti Pierre-cikkről, itt elolvashatja.
A marokkóiak bárányszemet etettek velünk, ez állítólag a bizalom jele
Perzselt báránycsülök a Hold utcában.

Ehhez a cikkhez ajánljuk
- Kultúr
Példátlan összefogás, Alföldi Róbert ikonikus jelmeze is kalapács alá kerül
Társadalmunk legégetőbb problémáinak enyhítésén dolgoznak.
március 24., 17:59
- Kultúr
Kiderült, mikor mutatják be Christopher Nolan Odüsszeiáját
Az Oscar-díjas rendező legújabb eposza igazi sztárparádét vonultat fel.
március 24., 18:45
- Kultúr
Leugrott az újpesti hídról, így lett kaszkadőr a Hunyadi legendás fenegyereke
A szakma nagy öregje állítja, Emmy-díjra esélyes a TV2-n most futó széria.
március 24., 18:40
- Mindeközben
Egymásba szeretett a Megasztár énekesnője és a Hogyan tudnék élni nélküled? színésze
tegnap, 19:22
- Kultúr
Feltámadt a virtuális térben a 120 éves Rejtő Jenő
Készül az animációs Rejtő-film.
tegnap, 16:39
- Kultúr
Lipcsében mutatják be négy magyar író új köteteit
Hamarosan megnyílik a lipcsei könyvvásár.
március 25., 09:03
- Kultúr
Ebben a korszakban az emberek még tudtak hinni a csodákban
Tisztelgés Harry Houdini és kortársa, Nikola Tesla előtt.
március 25., 06:03
- Kultúr
A Kamaszokból is ismert Erin Doherty az Indexnek: Felszabadító, amikor ennyire domináns nőt játszhatok
A britek újdonsült sorozatsztárjával beszélgettünk.
március 25., 05:48
- Mindeközben
Előkerült egy férfi, aki jobban hasonlít a Harry Potter sztárjára, Rupert Grintre, mint maga Rupert Grint
tegnap, 17:48
- Kultúr
A szerelemvonaton nincs fék, ismét rekordot döntött a Hogyan tudnék élni nélküled?
Megváltották a 750 ezredik jegyet a filmre.
március 24., 15:29
- Kultúr
A hetvenes években nem tudtuk, mi a szabadság, de jó volt álmodozni róla – Petőcz András íróval beszélgettünk
Az író a Könyvmustra legújabb részében az Allen Ginsberggel való találkozásáról mesél.
március 24., 18:00
- Kultúr
Súlyos vádak kaptak szárnyra a Netflix népszerű sorozata körül
Jelentősen felbolygatta a közbeszédet a Kamaszok.
március 24., 20:59
- Címlapon
Robbanás Moszkvában: lángokban Vlagyimir Putyin limuzinja
Az orosz titkosszolgálat főhadiszállásánál történt az incidens.
tegnap, 17:11
- Kultúr
Egész életében az apjával küzdött, aki végül belátta, fiának igaza volt
Philip Zimbardóra emlékezünk.
március 23., 06:42
- Kultúr
Bejelentették a Sziget Fesztivál újabb fellépőit
FKA Twigs, Little Simz és az Empire of the Sun is köztük van.
március 25., 10:12
- Címlapon
Az őrült ladás, a temetős robbantósok és az al-Kaida – merényletkísérletek, amiket túlélt Vlagyimir Putyin
Számtalanszor megpróbálták már likvidálni az orosz elnököt.
tegnap, 21:08
- Mindeközben
Emilión nevet a TikTok népe, aki hagyta, hogy a lánya megszépítse, minden az énekes arcára van írva
tegnap, 14:37
- Kultúr
Bíróság elé áll Gerard Depardieu
Továbbra is tagadja a vele kapcsolatos vádakat a színész.
március 23., 07:05
- Kultúr
Egy fesztivál, amely a szörnyű körülmények között élő gyerekeken is segíteni akar
Új esélyt adnának nekik az élethez.
március 25., 09:50
- Kultúr
Dr. Csernus Imre: Menjenek a p*csába!
Megérintette a halál szele, mégsem változtatott az életvitelén.
március 24., 12:01
- Mindeközben
Kiara Lord után egy másik versenyző is a Farm VIP feladását fontolgatja: „Lehet, hogy én is hazamegyek”
tegnap, 13:01
- Kultúr
Ijesztő trend terjed a tinédzser fiúk körében
Tragédiához vezethet a kamaszok online hergelése.
március 25., 10:17
- Kultúr
Továbbgyűrűzik a vita a tudóstársadalomban, megszólalt a főigazgató
Még mindig nem került pont a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat átalakulásáról szóló ügy végére.
március 24., 12:13
- Mindeközben
Matt Damon nagy szakállal, Zendaya fehér ruhában látható az Odüsszeia forgatási fotóin
tegnap, 09:43
- Kultúr
Oscar-díjas színésszel debütál a Gyilkos a házban következő évada
Egyelőre még titkosak az új karakter- és cselekményrészletek.
március 24., 12:36
- Kultúr
Pierre olyan trehány húst kapott, hogy még a pincér is megkóstolta, ehető-e
Rendhagyó beszámoló, név nélkül...
március 24., 06:22
- Kultúr
Mostantól magyarul is elérhető a szólásszabadság kézikönyve
A könyv négy évvel ezelőtti megjelenésekor éppen heves viták dúltak a szólásszabadság jogáról.
március 24., 10:53
- Kultúr
Új korszak kezdődött a Disney-nél, ingoványos talajra léptek
A vezérigazgató szerint óvintézkedéseket tesznek a felelősségteljes működésért.
március 24., 05:49
- Címlapon
Százmilliós luxusautótól búcsúzhat Putyin flottája, mutatjuk, mit veszíthetett Oroszország vezetése
Rolls-Royce-külső, hibrid hajtás, éjjellátó rendszer – ilyen az orosz csúcslimuzin.
tegnap, 19:58
- Mindeközben
Besurranó tolvaj lett egy kutyából, mire rájött a sintér, mit akar, bolondot csinált mindenkiből
tegnap, 08:02
- Kultúr
A fiú cowboykalap formájú fejjel született, nincsen könnyű élete
A Tubi tudja, hogyan kell megfeszíteni a húrt.
március 24., 06:00
- Kultúr
Új dalokkal készül Vincze Lilla
Az énekesnő áprilisban tenne emlékezetessé egy mérföldkövet.
március 23., 08:51
- Mindeközben
Sydney Sweeney csobbant egyet a medencében, és ezzel robbantotta is a lájkbombát
március 28., 22:00
- Címlapon
Bill Gates szerint ez a három szakma éli túl a mesterséges intelligenciát
Szerinte teljesen átalakulhat a gazdaság.
tegnap, 15:37
- Mindeközben
Varga Viktor durva videóval jelentkezett be Baliról: „Halálközeli élményünk volt az óceán közepén”
március 28., 21:22
Rovataink a Facebookon