A Magyar Televízió leszámol a vidékiekkel

2009.12.03. 15:21
A szerdán bejelentett csoportos létszámleépítés kizárólag a vidéki stúdiók munkatársait érinti, a székházban dolgozók mindössze 2 százalékát tudja nélkülözni az MTV. Az elküldött dolgozók várhatóan nagyrészt műsorkészítők lesznek, hogy látványos legyen a költségvetési elvonás negatív hatása.

Az MTV kérdésünkre hivatalosan is elismerte, a tegnap bejelentett százhatvan fős csoportos leépítés kizárólag a vidéki stúdiók munkatársait jelenti, az intézmény a leépítést már írásban be is jelentette az érintett regionális munkaügyi központoknak. Másfél hete Medveczky Balázs megbízott ügyvezető alelnök még azt mondta, a Magyar Televízió jelenlegi műszaki felszereltsége mellett az intézmény mindössze százhatvan embertől tud megválni anélkül, hogy az adásmenetet és a kötelező közszolgálati műsorok minőségét veszélyeztetnék.

A mostani csoportos leépítés során azonban egyetlen, a budapesti székházban dolgozó munkatársat sem küld el az MTV vezetése, ami arra utalhat, hogy mind az 1500 emberre feltétlenül szüksége van az intézménynek. (Az országos kereskedelmi csatornák, a Tv2 és az RTL Klub a legfontosabb, a csatornához köthető beszállítókkal együtt is mindössze 400-450 embert foglalkoztatnak.)

Információnk szerint a százhatvan fős csoportos létszámleépítéssel még nem értek véget a kirúgások, de a budapesti munkatársak közül jóval kevesebb embert akarnak elküldeni. Úgy tudjuk, a részlegeknek és a szakszervezeteknek 40 fős leépítést jelentettek be, és ezeket a dolgozókat nem is egyszerre küldenék el. Harminc naponta kevesebb mint harminc embernek mondhatnak fel, ha az intézmény vezetői nem akarják, hogy a kirúgások csoportos létszámleépítésnek számítsanak. (Ez meghosszabbítaná a folyamatot, és az intézmény vezetőinek folyamatosan egyeztetniük kéne az üzemi tanáccsal.)

Az Index információi szerint a részlegek közt már megkezdődött a huzavona, hogy mely területeket érintse a leépítés. Erre utal az is, hogy ma megalakult az MTV dolgozóinak sztrájkbizottsága, amelyet egy hete jelentett be a köztévé dolgozóinak mintegy harmadát képviselő három szakszervezet: a Magyar Televízió Gyártásvezetői Szakszervezete, a Televíziós Dolgozók Szakszervezete és a Televíziós Műsorkészítők Érdekvédelmi Szövetsége.

Úgy tudjuk, ellentét van a szakszervezet által is képviselt, főleg a műsorkészítést végző részlegek és a háttérrészlegek között. Az eredeti tervek szerint ugyanis a leépítés leginkább a műsorkészítőket érintené, a jogi osztályt, a bérszámfejtést és az egyéb háttérrészlegeket nem.

Látványos halál

Az elkövetkező hetekben fog megállapodni az MTV vezetősége az érintett részlegekkel, de nevük elhallgatását kérő informátoraink szerint a hírműsorok szerkesztőségét, illetve a vallási és kisebbségi műsorok szerkesztőségeit érinthetik leginkább a kirúgások.

Feltételezhetően Medveczky Balázs alelnök meg akarja mutatni, hogy milyen bajba kerül az intézmény a közel tízmilliárdos költségvetési elvonás következtében, ezért olyan helyeken spórol, amelyek hamar feltűnnek a politikának és a nézőknek is.

Úgy tűnik, az alelnök már elérte a célját, hiszen a vidéki stúdiók bezárása ellen önkormányzati összefogást sürget Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester, fideszes országgyűlési képviselő, az elvonások miatt pedig ma tiltakozott nyolc egyház, amelyek csak most értesültek arról, hogy az MTV nehéz anyagi helyzetére hivatkozva jövőre jelentősen csökkenteni akarja a vallási- és kisebbségi programok műsoridejét.