Nem engedték be a Népszabadság fotósát az NMHH székházába

2010.12.16. 15:58 Módosítva: 2010.12.17. 00:13
A médiahatóság épületébe akart bejutni a napilap riportere, ahol a hatóság éppen nemzetközi újságíró-szervezetek képviselőivel tárgyalt. A hatóság szerint nem volt sajtónyilvános az esemény. A Népszabadságot már másodszorra nem engedi a kormányzat közelébe, amióta nem közölték Szalai Annamária helyreigazítását.

Nem engedték dolgozni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság épületében a Népszabadság fotósát. A Népszabadság szerkesztőségének – neve elhallgatását kérő – tagja szerint a hatóság épületének biztonsági őrei elkobozták a fotóriporter fényképezőgépét is, amit csak akkor adtak vissza, amikor távozott, de ezt a fotóssal együtt a helyszínen tartózkodó újságíró később cáfolta.

Az NMHH épületében az új médiatörvény miatt vizsgálódó nemzetlözi újságíró-szervezetek találkoztak a médiahatóság képviselőivel, köztük Szalai Annamáriával, az NMHH elnökével is. A Stop.hu információi szerint a delegáció saját stábját sem engedték dolgozni az épületben.

A Nemzetközi Sajtóintézet és a Dél- és Kelet-Európai Médiaszervezet azért küldött közös delegációt Magyarországra, mert aggasztónak tartják a magyar sajtószabadságra nézve a készülő médiatörvényt. A delegációi szerdán a hazai közszolgálati, illetve kereskedelmi médiák vezetőivel tárgyalt, ma pedig állami tisztviselőkkel találkoztak.

Az NMHH csütörtök este sajtóközleményt adott ki az ügyben, melyben azt írták, hogy csütörtökre nem hirdettek meg sajtóeseményt. "A hatóságnál a mai napon több delegáció is járt, akik vagy nem akartak felvételeket készíteni a látogatásról, vagy e szándékukról előre értesítették a hatóságot" – áll az NMHH közleményében. Az NMHH szerint vendégeik nem jelezték előre, hogy felvételeket készítenek a találkozóról, így a delegáció tagjai maguk kérték az őket kísérő újságírókat, hogy a közeli gyorsétteremben várják meg a megbeszélés végét. "A konzultációt mindkét fél sikeresnek értékelte, ahogy a delegáció egyik tagja fogalmazott: bíznak abban, hogy az új médiatörvény pozitív elemei a gyakorlatban is mihamarabb érvényre jutnak" – olvasható az NMHH-közleményben.

Büntetik?

Nem először akadályozta a kormányzat vagy a kormányzathoz közel álló hivatal a Népszabadság munkáját a héten. A Stop.hu szerint a kormányzati kommunikációs központ megüzente a napilap londoni tudósítójának, hogy meg se próbáljon bejutni Orbán Viktor és David Cameron brit miniszterelnök londoni találkozójára, mivel a magyar miniszterelnök csak a Hír tévének és a Tv2-nek nyilatkozik. Azt üzenték, hogy az MTI jelen lesz az eseményen, vegyék át a távirati iroda hírügynökségi tudósítását.

Mindez azután történt, hogy a Népszabadság hétfőn cikket közölt „A helyreigazításnak nincs helye” címmel, amiben Szalai Annamária helyreigazítási kérelmét utasították el mondván, az NMHH elnökének nincs igaza, amikor a napilap pénteki cikkére reagálva többek közt azt kifogásolta, hogy ő nem főnöke a közszolgálati médiának, hiszen csak a médiák vezetőit és azok helyetteseit nevezheti ki. A hétfői cikk után egyébként az NMHH visszavonta az amúgy is formailag hibás helyreigazítást, mivel véleményük szerint a helyreigazításhoz hisztérikus a közhangulat.