Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Üres címlappal tiltakozik a Narancs és az ÉS

2010.12.01. 10:58 Módosítva: 2010.12.01. 20:21
A Népszava azt ígéri, hogy pénteki lapszámában csatlakozik majd a hetilapok akciójához, amit az új médiatörvényben vázolt sajtóbíróság felállítása elleni tiltakozásul indítottak.

Üres címlappal tiltakozik a média törvényjavaslat ellen az Élet és Irodalom (ÉS), valamint a Magyar Narancs - írja a Népszava.

A napilap szerdai számában az olvasható: "A hetilapok akciójával egyetért a Népszava is, ennek pénteki lapszámunkban nyoma is lesz".

narancs

A 168 Óra címlapját Szalai Annamária portréja és a „Kedves médiahatalom!” szalagcím foglalja majd el - tájékoztatta a lapot Mester Ákos főszerkesztő.

Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője szerint a tervezet újságíró-, nyilvánosság- és szakmaellenes, célja pedig a sajtó kontrolltevékenységének kiiktatása. A főszerkesztő a lapnak azt nyilatkozta: "ez a kormány szeret fenyegetni – csak így értelmezhető az egész kiterjesztett jogkörű médiahatóság létrehozása, tevékenysége, a kialakuló szabályozás”.

Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője elfogadhatatlannak nevezte a sajtóbíróság létrehozását.

Bojtár szerint a  média ilyen jellegű tiltakozása nem öncélú, hiszen a sajtószabadság van veszélyben. A javaslatban szereplő, a hetilapokra kiróható, 10 milliós összegű bírságot komoly fenyegetésnek nevezte, de kiemelte, hogy még rosszabb az a tervezett szankció, hogy egy adott sajtóorgánum megszüntethető nyilvántartási számának visszavonásával. Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a tervezet a médiahatóság kizárólagos jogkörébe helyez minden kontrollt.

Menczer Erzsébet, a kritikával illetett javaslat egyik benyújtója a tervezett üres címlapokkal kapcsolatban azt mondta az MTI beszámolója szerint: sajtószabadság van, így "mindenki azt csinál, amit akar". Ha az adott orgánumot a vevők megveszik, az - mint mondta - "akár 40 üres lapot is tartalmazhat".