Az MSZP alapítványának kell a Népszabadság

2012.08.27. 20:52
Augusztus közepén még a szocialista politikusból fideszes médiaszemélyiséggé váló Csintalan Sándor vette volna meg a Népszabadságot, most az MSZP pártalapítványa bejelentette, hogy megvenné a napilapot a Ringier-től. És nem is alkudoznak.

Az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány célja az, hogy megvásárolja a Népszabadság többségi tulajdonrészét a svájci Ringier AG kiadótól - jelentette be Kránitz László, az alapítvány vezetője hétfő este..

Tájékoztatása szerint az alapítvány korrektnek ítélte azt az ajánlatot, amelyet a Ringier tett a napilap többségi - 70,7 százalékos - tulajdonrészének eladására. Az ajánlat részleteiről nem adott felvilágosítást, de annyit megjegyzett, hogy rendkívül távol állnak a valóságtól azok a sajtóinformációk, amelyek szerint az alapítvány, amely jelenleg csak kisebbségi tulajdonosa a Népszabadságnak akár egy euróért megvehetné a lap többségi tulajdonrészét.

El kell adniuk

A Ringiernek sajtóinformációk szerint azért kell megválnia a Népszabadságtól, mert az NMHH megvétózta az Axel-Springerrel való egyesülést. A két lapkiadó egész Kelet-Európában egyesítette cégeit, de Magyarországon ez nem tetszett a versenyhatóságoknak. Az egyesülés megvétózása óta folyamatosan tartanak a háttértárgyalások az NMHH és az érintett cégek között: miközben a Ringier tavaly még ki akarta vásárolni a Szabad Sajtó Alapítványt a Népszabadságból, nyár elejére kiderült, hogy az egyesülés legfontosabb feltétele a Népszabadság eladása.

Augusztus 17-én Csintalan Sándor egykori szocialista politikusjelentette be, hogy egy közelebbről meg nem nevezett befektetői kör segítségével megvenné a napilapot. A bejelentés azért volt meglepő, mert Csintalan évek óta egyértelműen a jobboldalhoz kötődött, már 2005 óta műsort vezetett a felvásárlás lehetőségét megszellőztető Magyar Nemzettel megegyező tulajdonosi körrel rendelkező HírTv-ben, 2007-ben belépett a Fideszbe is, 2011-ben pedig a szintén kormánypárti Lánchíd Rádióhoz igazolt. Vagyis nem teljesen világos, hogy mégis miért akarna baloldali lapot vásárolni. A zavart tovább fokozza, hogy Csintalan az Index kérdésre azt állította, a Fidesz tagjaként is fontos számára a baloldaliság, és továbbra is baloldali lapként képzelné el a Népszabadságot.

Már akkor is azt írtuk, hogy iparági pletykák szerint a Fidesz környékéről érkező ajánlat csak fenyegetés, mivel a jobboldali körök szeretnék, ha a Ringier eladná a Népszabadságot, és az ajánlat csak a hezitáló MSZP-nek szól: ha nem állapodtok meg a Ringier-vel, akad még vevő a Népszabadságra. Ezt a teóriát erősíti a mostani bejelentés is, amelyben az MSZP pártalapítványa nyilvánosan is jelezte, hogy hajlandó megadni a Ringier által kért árat. Így most valószínű, hogy a lapot végül a kisebbségi tulajdonos, a 26 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Szabad Sajtó Alapítvány kapja meg.

Mivel a szervezet az MSZP pártalapítványa, így egyáltalán nem tűnik légből kapott pletykának, hogy a felvásárlás után a Népszabadságot összeolvasztanák a pénzügyi gondokkal küszködő Népszavával.

A Népszabadság amúgy a nagy leépítések miatt tavaly nyereséges évet tudott zárni, bár bevételei a kormányváltás óta drasztikusan csökkennek, és a lap olvasottsága is minden évben körülbelül 10 százalékkal esik. Várhatóan jelentős átalakításokra lenne szükség ahhoz, hogy a jelenleg már kevesebb mint 57 ezer példányban fogyó napilap idén és akár középtávon is nyereséges tudjon maradni. A lap példányszámának zuhanását jól jelzi, hogy tavaly a második negyedévben még 64 ezer darabot adtak el belőle. Éppen ezért nem valószínű, hogy pusztán befektetési szempontokat mérlegelve bárki is ajánlatot tenne a lapra.