Tihamér, Annamária
19 °C
33 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nézzék meg ezeket a csillogó szemű gyerekeket! Június 15-én kitört a nyári szünet, de ők most is iskolába járnak. Sőt, egyetemre. A Műegyetem Gyerekegyetem című nyári programjára alig lehet beférni. Két turnusban 300-300 résztvevőnek tartanak előadásokat az egyetem oktatói és kutatói. Még ha a matek, a fizika vagy a kémia nem is tartozik a legnépszerűbb tárgyak közé, a BME láthatóan mindent elkövet, hogy a természettudományokat közelebb hozza a diákokhoz. És mindezt nem unalmas előadásokkal teszik: a gyerekek áramköröket és hidakat építenek, ördöglakatot, hologramot készíthetnek, intelligens anyagokkal kísérleteznek és robotot is programoznak. A nyári gyerekegyetemen mindenki kap egy projektfeladatot, és a végén diplomaosztó ünnepséget is tartanak. Ma még a 2-5. osztályosok vannak soron, a jövő héten mehetnek egyetemre a 6-8. osztályosok.

  DSC 2548-1024x678
  Fotó: gyerekegyetem.bme.hu
 • A gyönyörű természeti jelenség nem csak a Földön, a Naprendszer legnagyobb bolygóján, Jupiteren is megfigyelhető.

  tk3s swns jupiter aurora 01
 • Áthallásos szerelmes dalok, önmarcangoló brit nemzeti balladák és konzervatív-ellenes indulók a hetvenes évekből – ha valaki még jobban el akar merülni a Brexit utáni depresszióban, tessék:

  További javaslatok a dallista bővítésére jöhetnek emailben!

 • A Kínai Kommunista Párt csinált egy friss, fiatalos, dinamikus, trendi rapszámot, hogy a fogalmatlan külföldieknek elmagyarázza, hogy Kína egy szuper hely. A dal pont olyan lett, amilyennek az ember egy diktatúrából jövő állampárti rapszámot elképzel.

  "Mindenki tudja, hogy Kína egy fejlődő ország
  Nagy a népesség és ezzel nagy a bosszúság,
  a II. Világháború majdnem tönkrecsapta.
  Mármint érted, a háború mindig para"

  - szabad fordításban nagyjából így hangzik az egyik első rész. De a majdnem 4 perces számban minden fontosabb téma előkerül:

  • "A környezetszennyezés tényleg durva, de Londonban és Los Angelesben is ilyen volt 60 évvel ezelőtt."
  • "A fiatalok lelkesek és barátságosak."
  • "A vörös sárkány nem gonosz, hanem egy békés hely, szép a táj és fontosak a kulturális örökségek."
  • "Kifejezetten fájdalmas az ország problémáiról beszélni, a fertőzött tejpor sok gyermeket megbetegedített és ott voltak még a lejárt szavatosságú oltások is, de ezekkel már megbírkóztak rég, egy ideje csak az amerikai pénzemberek szítják a feszültségeket."
  • "A politikusokról néha kellemetlen beszélni, mert korruptak meg szexképeket készítenek és prostituáltakhoz járnak. Ez szégyen az országra és a népre nézve."
  • "A mobiltelefonos fizetésnek hála már szinte mindenhol lehet elektronikusan fizetni, sőt az orvosnál is lehet időpontot foglalni mobilról. Nem kell sorban állni és ingyenes az egészségügy."
  • "A rendőrség kedvesen bánik az állampolgárokkal, de leszámol az ellenségeivel."

  Ráadásul az egészet tradicionálisnak látszó szecsuáni arcfestésben és hátracsapott fullcapben adják elő.

  (BBC, Time)