Jolán
-1 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Rendőrnek öltözve látogatta meg két gyerek az országos rendőr-főkapitányt a gyermekjogok világnapján. Az UNICEF Magyarország által szervezett Gyerekhang programsorozat keretében Papp Károly a Teve utcai irodájában fogadta a két gyereket. 

  A gyerekeket rendőrautóval vitték a következő helyszínre, a Minipoliszba, ahol Hajós András „rendőröst” játszott a gyerekekkel és a rendvédelemről beszélgetett velük. 

  A Minipoliszban az egyik gyerek elmesélte, hogy Papp Károly az irodájában a szolgálati fegyverét is megmutatta nekik, amit egy zárható szekrényből vett elő egy dobozban.

 • Belegondolni is hihetetlen, de 1947-ben ezen a napon házasodott össze a most 91 éves II. Erzsébet királynő és 96 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg. A monarchia évezredes történetében ilyen hosszú házasság még nem volt. A 70 évvel ezelőtti esküvőt a hatodikos Míra képzelte el a gyermekjogi világnap alkalmából:

  Az évfordulót egyébként zárt körben ünneplik meg, a windsori rezidencián vacsorán látják vendégül a legközelebbi családtagokat és barátokat. Nyilvános ünnepség - a nép nagy bánatára - nem lesz, de nem is lehetne, Fülöp herceg ugyanis már nyáron visszavonult a közszerepléstől.

  Engesztelésül vasárnap az udvar közzétett egy friss fotót a királynőről és férjéről:

 • Én egyébként imádom a matematikát, még ha ez a szerelem nem is mondható kölcsönösnek. (Egy időben nem teljesen érthető hóbortból fejből tudtam 500-ig a számok gyökeit, de mára ez az egyébként hasznosnak mérsékelten sem nevezhető tudás megkopott, mint Orbán Viktor őszibarackos hamvassága az elmúltnyolc utáni elmúlt hétben.) Viszont elég sok ismerősöm annyira sincs jóban a számok világával, mint egyszeri kormánylap a tényekkel. Nekik ajánlom ezt a csodálatos videót, ami tényleg MINDEN gondjukat megoldja – mármint azokat, amelyek szoros kapcsolatban állnak a szorzásnak nevezett művelettel.

  Persze amögött van egy abszolút tudományos magyarázat is, hogy az egyenesek (félegyenesek, szakaszok) metszéspontjainak száma miért is épp annyi, amennyinek lennie kell, hiszen ezek a pontok lényegében a szorzatokat jelzik, egyes helyiértékeken. De mindegy is, egyszerűen csak örüljünk annak, hogy három toll és egy lap (esetleg egy vonalzó) ekkora segítséget tud jelenteni.

  JAPANSZORZ.png
 • Karácsony előtti negyedik vasárnap kezdődik advent időszaka, amikor sokan beizzítják az adventi koszorút. Mivel idén december 24-e is vasárnap, ezért joggal gondolhatnánk, most most vasárnap, azaz november 26-án már meg is kell gyújtani az első gyertyát. Csakhogy ez koránt sincs így, mivel december 24-e nem karácsony, hanem karácsony előestéje, egyben idén advent negyedik vasárnapja is. Ezért az első vasárnap nem most, hanem majd csak jövő héten, december 3-án lesz.

  Miért lát ma gyerekrajzokat az Indexen? Mert gyereknap van!