A T.Ö.K.É.L.E.T.E.S. főtt tojás titka (Bónusz pucolós videóval!)
Valószínűleg abban egyetértünk, hogy tojást főzni a világ legegyszerűbb dolga. Felteszi őket az ember főni valamennyi vízben, oszt' 10-15 perc múlva kész. Valamiért sokaknak mégis saját, bejáratott módszerük van.
A neten keringő elkészítési módok közül én is rengeteget kipróbáltam, és most megosztom a módszert a T.Ö.K.É.L.E.T.E.S. főtt tojáshoz:
Mossuk meg a tojásokat. Hogy miért? Gondoljunk bele, hogy honnan pottyantak a világra, azt hiszem ez elég magyarázat.- Tegyük őket óvatosan egy megfelelő méretű lábosba. Ha túl nagy az edény, túl sok vizet kell melegítenünk hozzá, ha túl kicsi, egymás tetején férnek csak el, ami megint nem szerencsés.
- Öntsük fel annyi HIDEG vízzel, hogy ellepje a tojásokat, és legyen még rajta 1-2 centi. (Én meg is sózom)
- Fedél nélkül tegyük fel főni.
- Ha felforrt, zárjuk el a gázt/húzzuk le a főzőlapról és fedjük le a fedővel.
Indítsuk az órát!
- 1-2 perc - folyós sárga, 3-4 perc - puha sárga
- 5-6 perc - közepes sárga
- 6 perc fölött kemény sárga az eredmény.
Ha lejárt az idő, jeges, de legalábbis hideg vízben hűtük ki, folyó hidegvíz alatt pucolni is egyszerű.
Miért jobb ez a módszer, mint a többi?
A tojásfehérje lesz más állagú. Szemben a hagyományos módszerrel kapott gumiszerű állaggal, az így főtt fehérje omlós lesz, nyelvünkkel szét tudjuk nyomni a szájpadlásunkon. Próbálja ki, megéri!
És ha tudni szeretné, hogyan lehet könnyedén megpucolni a tojást, nézze meg ezt a videónkat!