25 éve nyitják fel a szemünket

2016.10.18. 08:29
25 éves a a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj. Ebből az alkalomból a budapesti Robert Capa Centerben október 18. és január 8. között lehet megnézni 25 díjazott fotós munkáit.

A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat 1991-ben hozták létre. Az állami támogatás célja, hogy „segítse az önálló művészeti tevékenységet folytató, tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához”. A Capa Center kiállításán az ösztöndíjprogram eredményeit nézhetjük meg: a képeket, amiket ösztöndíjas korukban készítettek a ma már nevesnek számító fotósok. 

És ahogyan az lenni szokott: ennyi év távlatából derült ki, hogy a dokumentációval igencsak el voltak maradva, ugyanis az ösztöndíj feltétele a képek fizikai bemutatása volt, a digitális rendszerezés elmaradt. A mostani kiállítás egyben az évforduló alkalmából létrejött archívum is, az ösztöndíjasok teljes névsorával, és egy kétnyelvű, online adatbázissal, ami a kiállítás után is kutatható marad, és ahol egyben lehet szemlélni a díjban részesült fotósokat – még pályakezdő korukból. Az ösztöndíj negyedszázados története során több mint száz fotós kapta meg az ösztöndíjat egy, kettő vagy akár három évre. 

A Capa Center három termében csak egy-egy szelet mutatkozik meg. Akik 25 évvel ezelőtt még pályakezdőnek számítottak, ma már megkerülhetetlen figurái a magyar fotózásnak, ők a 1991–2001 teremben láthatók; a 2001–2010-es időszak ösztöndíjasai is mára már befutott fotósok; szintén külön teremben állították ki őket, a 2010 utáni alkotóknál viszont jelen idejű a pályakezdés, ezért ők is külön termet kaptak – írják a  kiállítás összefoglalójában a kurátorok, Gellér Judit és Zsámboki Miklós.