Janics Natasa csatát nyert

2007.10.25. 14:19
A pekingi olimpiai eredményesség érdekében dolgozta ki a válogatási elveket a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ), így a kapitány és egy bizottság beleszólhat a négyesek összetételébe. A világbajnoki címvédő védettséget élveznek a rendszerben.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöksége elfogadta a 2008-as olimpiai felkészülési tervet és válogatási elveket, amelyet Angyal Zoltán szövetségi kapitány dolgozott ki. Az elnökség az érintett edzőket kötelezi az egyes csapatok részletes felkészülési tervének benyújtására, és azok végrehajtását folyamatosan ellenőrizni fogja.

A beleszólás joga

A válogatási elvek sarkalatos pontja, hogy kizárólag a világbajnoki címvédő egységek élveznek védettséget, vagyis részükre a szegedi Világkupán, mely egyben válogató verseny, befejeződik a válogatás, ha az adott számban az első két hely valamelyikén végeznek (és amennyiben a másik magyar egység előtt zárnak).

A négyesek kapcsán az a határozat született, hogy mind a női, mind a férfi kajak szakágban válogatóverseny dönt az olimpiai csapat kialakításáról. Az egységek szerkezetében az eredményes olimpiai szereplés érdekében a szövetségi kapitány változtatással élhet az érintett edzőkkel, illetve a Baráth Etele elnök, Kadler Gusztáv általános alelnök, Vaskuti István szakmai alelnök és Schmidt Gábor főtitkár alkotta, az olimpiai felkészülés folyamatát ellenőrző szakmai testülettel konzultálva. Ez utóbbi testület folyamatosan konzultál, és rendszeresen beszámol az MKKSZ elnökségének az olimpiai felkészülés menetéről. A fenti kiegészítésekkel a szövetség elnökségi a 2008-as felkészülési programot egy tartózkodással elfogadta.

Így előfordulhat: az egyesre készülő Janics Natasa a négyes tagja lehet, amennyiben a kapitány és a testület úgy gondolja, hogy a formája alapján segítséget nyújthat a sikeresebb szerepléshez, nem utolsósorban az aranyérem megszerzéséhez. Janics különválása után előbb menedzsere, a hazai elnökség tagja, Csonka Gábor jelentette ki, luxus őt nélkülözni, és úgy látszik, ezt a véleményt osztja az egész elnökség.

A premizálás a következő ülésen derül ki

A határozat a gyakorlatban egyidejűleg azt is jelenti: a női szakág irányítója, Fábiánné Rozsnyói Katalin nézete jelenleg háttérbe szorult, mert ő előzetesen azt szorgalmazta, hogy a négyesek válogatója után már a győztes egység készüljön az olimpiára.

Az MKKSZ az olimpiai felkészülésben érintett versenyzőkkel, edzőkkel és segítői stábbal egyaránt szerződésben szabályozza a felek jogait, kötelezettségeit és a sikeres szereplés esetén járó javadalmazásukat.

Az MKKSZ következő elnökségi ülésén fogadja el az olimpiai premizálási rendszert, illetve tér vissza a középtávú szakmai koncepció kialakítására.