Hosszú Katinkáék történelmet írhatnak

Az olimpia hetedik napja

Index
2016.08.13. 01:13

Összefoglaló

Márton Anita súlylökésben döntős
A magyar pólósok nagyon megverték Japánt
  • Hajnalban három magyar úszódöntő lesz, három magyar éremesélyessel: Kapás, Hosszú, Cseh
  • új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • Pekingben nyert egyesben, most párosban, Marc López oldalán nyerheti a másodikat. A spanyolok ellenfele a román Florin Mergea, Horia Tecau páros. Az első szett a spanyoloké 6:2-vel.

    • Cseremiszinov indított a nagy feltámadást, végül Ahmathuzin 10-3-as győzelme szerezte meg nekik az olimpiai aranyat, 45-41-re nyertek. Franciaországé az ezüst, Amerikáé a bronz.

    • Oké, nem szorongatják az amerikaiakat, és sok hibával játszanak, de a második negyedben már sokkal inkább emlékeztetett kosárlabdára, amit csináltak. Jobban mentek a triplák, többször szépen passzolták ki az amerikaiakat, és bejöttek tíz pont alá is.

      A félidőben 50-41. 

    • A második helyen kiemelt német Angelique Kerber az amerikai Madison Keyst, míg a világranglista 34. helyén álló Puerto Ricó-i Monica Puig a cseh Kvitovát győzte le, így ők döntőznek majd szombaton.

      Kerber (német, 2.)-Keys (amerikai, 7.) 6:3, 7:5

      Puig (Puerto Ricó-i)-Kvitova (cseh, 11.) 6:4, 1:6, 6:3

    • A szerbek ellen egy negyed után 27-15-re vezetnek, bár eddig nem nagyon erőltették meg magukat. Volt ennél nagyobb különbség is a két csapat között, a szerbek már a negyed elején kénytelenek voltak kétszer is időt kérni. 

    • Az amerikai úszó biztosra ígérte, hogy ő még ott lesz a tokiói olimpián, de szerinte a 22-szeres olimpiai bajnok Michael Phelps is indul még négy év múlva.

    • A pályakerékpárosok négyezer méteres csapat üldözéses versenyét Nagy-Britannia nyerte az ausztrálok előtt, akik háromezer méterig vezettek. A britek azonban jobban bírták a végén, és az elődöntőben hajtott világcsúcsukat is megjavították, 3:50.255 az új rekord. A harmadik helyen a dánok végeztek.

    • Nisikori Kej továbbjutásával kialakult az elődöntő mezőnye, Rafael Nadal Juan Martín Del Potróval játszik majd, Andy Murray pedig Nisikorival találkozik.

      A japán három szettben verte Monfilst (7:6, (7-4), 4:6, 7:6 (8-6).

    • A szörfös Cholnoky Sára 23., míg Gádorfalvi Áron 25. helyen végzett a riói olimpia vitorlásversenyein.

      A hatodik olimpiáján induló Gádorfalvi pénteken a 27., a 24. és a 23. helyen ért célba a 36 fős mezőnyben. Az olimpiai újonc Cholnoky egyszer 25. lett, kétszer pedig limitidőn túl haladt át a célvonalon, így 27. helyre rangsorolták.

      Laser Radialban a 18 éves Érdi Mária ismét a mezőny első felében vitorlázott, 11., majd 18. lett, ezzel a 16. összesítésben nyolc futam után. Vadnai Benjamin a 32. helyen áll, pénteken 30. és 39. helyen futott be.

      Laser Radialban és Laser Standardben szombat lesz az utolsó előtti nap, a tíz futam után hétfőn rendezik az éremversenyt. A harmadik helyen álló finn dingis Berecz Zsomborra szombaton szintén két futam vár. (MTI)

    • Idén egyre többen használnak vízalatti robotkamerákat az úszószámok fényképezésére, és a CNN csinált is egy szép képes anyagot arról, hogy pontosan hogyan is működik a dolog.

    • A nőknél megismétlődött a londoni döntő, Norvégia találkozott Montenegróval, és ismét a skandinávok győztek, nem is kicsit. Ezzel a montenegróiak ki is estek, nulla ponttal állnak, már nem juthatnak tovább.

      Norvégia-Montenegró 28-19 (16-11)

      A csoport állása: 1. Norvégia 6 pont (113-94), 2. Brazília 6 (109-94), 3. Spanyolország 4 (99-94), 4. Angola 4 (94-102), 5. Románia 4 (81-91), 6. Montenegró 0. (MTI)

    • Az amerikai futballválogatott kapusa nem volt valami nagyvonalú, amikor csapata kieséséről kérdezték, azt mondta: ők bátran játszottak, többet támadtak, de a svédek, akiktől kikaptak, egy gyáva banda, mert csak kontrázni próbáltak.

      Nem a legjobb csapat nyert ma, ebben egész biztos vagyok -

      mondta Solo, akinek vagy nagyon savanyú a szőlő, vagy csak kevés focit néz, és lemaradt arról, hogy mostanában a kontra az új támadás, vagy mindkettő.

      A kapus, akit egyébként korábban sem kerültek el a botrányok, már a meccsen is tett egy érdekes lépést: a továbbjutás sorsa ugyanis 11-esekkel dőlt el, és ő azzal próbálta megzavarni az utolsó svéd rúgót, hogy kesztyűt cserélt a büntető előtt. Nem jött be, a svéd berúgta, az amerikaiak, akik egyébként a torna esélyesei voltak, kiestek.

    • A kínai nők a csapat sprint elődöntőjében 31,928 másodpercet hajtottak. Először került csapat 32 másodperc alá.

      A döntőben ez nem sikerült nekik, de a 32,107 is elég volt a győzelemhez. A második az oroszok lettek, a bronzmeccset a németek nyerték az ausztrálok előtt.

    • Olyannyira, hogy a szervezők ki akarják tiltani a fenébe agresszív és bunkó magatartása miatt.

      A probléma röviden az, hogy Vidzsaj Goel méretes kíséretével folyamatosan be akar jutni egy csomó olyan helyre, ahova a bandája több tagjának nincs felhatalmazása bemenni. Az ilyen esetekben pedig jellemzően elkezdenek bunkó módra viselkedni, és lökdösődni a szervezőkkel - írta a UPI.

      A miniszter szerint ők mindent szabályszerűen csináltak, valami félreértés lehet. A szervezők szerint nem, és a következő ilyen eset után kitiltják Goelt és bandáját.

    • A vívás az egyik legjobban fotózható sportág, talán azért is, mert a sötét háttér a végletekig leegyszerűsíti a látványt a két főszereplőre, akiken emiatt minden apró részlet fontos hangsúlyt kap. Meg aztán, nem is a legnépszerűbb látványsportok egyike, így minden fotós igyekszik a kötelező képek mellé valami kreatív ötlettel is feldobni a munkát. Lésd: Alexander Hassenstein álomszerű képei Imre Géza döntőjéről.

      Ez a mai galéria viszont más miatt érdekes: Amerika és Oroszország csapott össze a férfi párbajtőr negyeddöntőjében, és az amerikai fotós sajtó nem győzi kiemelni az itt készült képeket.

      Érthető: a két vívó maszkján ott virítanak a zászlóik, a mozdulatokba pedig olyan könnyű lenne az aktuális világpolitikát belelátni, hogy ez bárkinek sikerülhet is. Nézzék meg a galériát!

      Az összecsapást egyébként Oroszország nyerte.

    • Ugyanis még péntek este is szállingóznak a levelesládámba a válogatott, bár nem túl kreatív gyalázkodások, amiért képes voltam két napja Kádár János kedvenc klubjaként hivatkozni az ő kedvenc klubjukra!

      Srácok, ti is tudjátok: az egész ország rendkívül büszke a Vasasra, hiszen mind az öt riói magyar aranyat Vasas-sportoló szerezte. Örüljetek ti is inkább, hajrá Vasas, hajrá Pasarét!

      Viszont saját érdeketekben remélem, hogy meccsre nem szoktatok járni, nem tudom, kibírnátok-e, ha meghallanátok, hogy a fradisták meg az újpestiek miket mondanak rólatok!

    • A +78 kilós súlycsoportban Emilie Andeol nyert a nőknél, a férfiaknál pedig Teddy Riner megvédte címét a +100 kilósok versenyében, japán ellenfelet győzött le.

      Riner dominanciája a sportban egészen elképesztő, legutóbb 2010 szeptemberében kapott ki, azóta 115 győzelmet aratott. Nemcsak kétszeres olimpiai bajnok, nyolcszor nyert vébét is.

    • Kleber Da Silva Ramos a múlt heti férfi mezőnyversenyben indult, de nem ért célba. A július 31-én leadott mintájával bukott meg.

    • Legalábbis ennyit regisztráltak a CrossFire nevű mobilapplikáción, amit az Amnesty International jogvédő szervezet hozott létre a riói erőszak nyomonkövetése végett. 

      Ezekből négy lövöldözés rendőrségi akciók során történt. A tűzharcokban összesen tíz ember vesztette életét - írja a Fusion.

      Júliusban 756 lövöldözés és 51 halálesetet jelentettek a brazil városból. Ezek többsége azonban a szegénynegyedekben, a favellákban összpontosul. A városnak azok a részei, ahol az olimpiai számok zajlanak, jóval biztonságosabbak.

      A tűzharcokat egy térképre is feltették, itt meg lehet nézni, hogy melyik területeit érdemes elkerülni Riónak.

    • A hírek szerint már az edzéseken megvolt a brit pályakerékpárosoknak 4000 méteren a világcsúcs, és most élesben is bizonyított az Edward Clany, Steven Burke, Owain Doull, Bradley Wiggins összeállítású csapat. 3:50.570 az új rekord.

    • 2016-ot írunk, nyilván mindenki tisztában van vele, hogy minden a pénzről szól, az olimpia pedig csak azért van, hogy a sportszergyártók marketingelhessék termékeiket. 

      Eddig a legnagyobb sportcég, a hivatalos olimpiai szponzor Nike nem megy valami jól, a játékok megnyitója óta mindössze 1 százalékot emelkedett részvényárfolyama, szemben a rivális Adidas 5,9 százalékos pluszával. A német gyártó részvényei rekordmagasban vannak, miután az utóbbi időben elég jól megy nekik a biznisz.

      A 250 olimpikont szponzoráló Under Armour is jól teljesített, 2,3 százalékos pluszban van a játékok kezdete óta. 

      De a legnagyobb emelkedést az amerikai csapat öltöztetője, a Ralph Lauren könyvelhette el az olimpiához kapcsolódó ruhamárkák közül, a cég részvényárfolyama 12 százalékkal ugrott meg.

    • Ma két futamot rendeztek a női lézereseknek, Érdi Mária a hetedikben a 11. helyen futott be, a nyolcadikban is a mezőny első felében volt, a 18. lett. Összetettben a 16. helyen áll.

      A férfiaknál Vadnai Benjámin 30. és 38. helyeket szerzet, összetettben a 32. helyen áll.

    • Mégpedig férfi íjászatban, Ku Bongcshan hozta el az aranyat a francia Jean-Charles Valladont elől. 

      Dél-Korea egyébként hülyére nyeri magát íjászatban, négy aranyuk van csak ebből. 

    • A spanyol teniszező a negyeddöntőben három szettben lépte le brazil ellenfelét, Thomaz Belluccit, 2-6, 6-4, 6-2-re.

      A nap korábbi mérkőzésén a brit Andy Murray is bejutott már a legjobb négy közé.

    • Súlyemelésben, a nők 75 kilós súlycsoportjában nyert Rim Dzsongszim, 121+153=274 kilóval.

      Rim négy éve még a 69 kilós kategóriában nyert, és még mindig csak 23 éves.

      A második egy belarusz, Darja Naumava lett 258 kilóval, a harmadik pedig, megtörve a kvázikommunista diktatúrák teljes dominanciáját, a spanyol Lidia Valentin 257 kilóval.

    • A kanadai Rosannagh MacLennan megvédte címét gumiasztalon (trampolin).

      A 27 éves MacLennan a sportág történetének első olyan versenyzője lett, aki egymást követő két olimpán győzni tudott. (MTI)

      1 .Rosannagh MacLennan (Kanada) 56,465 pont

      2. Bryony Page (Nagy-Britannia) 56,040

      3. Li Tan (Kína) 55,885

    • Életveszélyes sérüléseket szenvedett egy pénteki autóbalesetben Stefan Henze, a német szlalom kajak-kenu válogatott edzője.

      A Német Olimpiai Bizottság (DOSB) tájékoztatása szerint az athéni olimpia ezüstérmese az olimpiai faluba tartott kollégájával, Christian Kädinggel, amikor az őket szállító taxi balesetet szenvedett.

      Henze súlyos koponyasérülést szenvedett, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, de az állapota életveszélyes. Käding könnyebben sérült, és már kiengedték a kórházból. (MTI)

    • Kettős olasz sikert hozott a sportlövők női skeet száma. Az aranyérmet Diana Bacosi szerezte meg, mivel a döntő csatában 15-14-re jobbnak bizonyult Chiara Cainerónál. A címvédőként indult amerikai Kimberly Rhode ezúttal harmadikként zárt.

      1 .Diana Bacosi (Olaszország)

      2. Chiara Cainero (Olaszország)

      3. Kimberly Rhode (Egyesült Államok)

    • Napok óta megy róla a háborgás a nemzetközi média egyik, mondjuk úgy, hogy az Indexhez közelebb álló felén, hogy elképesztően ciki az a szexizmus, ami elárasztja az olimpiai közvetítéseket, és 2016-ban már nagyon nem oké (nem mintha előtte oké lett volna persze), hogy a sportolónők csak férjük és külsejük miatt érdekesek.

      De ez nagyon nem zavarta Gundel Takács Gábort abban, hogy rátegyen egy szép nagy lapáttal, és olyat barátnőzzön az úszó előfutamok felkonferálásában, hogy a fal adja a másikat.

      Valtteri Bottas barátnője is ott lesz

      Ugyanis úgy vezette fel a dolgot, hogy - képzeljék el! - mindjárt látható lesz Valtteri Bottas finn Forma-1 versenyző barátnője is! Hihetetlen! 

    • Remélhetőleg inkább csak a Google szúrta el, nem arról van szó, hogy idáig fajult Hosszú és a Magyar Úszó Szövetség viszálya. 

      unnamed.png

      Mindenesetre a 100 méteres női hátúszás résztvevői között valamiért Katinka képe szerepel Mie Nielsen neve fölött a Google-nél.