Világsztárral bokszol Kótai

2004.11.19. 13:39
December tizennyolcadikán a nagyváltósúlyú Kótai Mihály és a pehelysúlyú Nagy "Csonttörő" János kockára teszi világbajnoki címét. Kótai a WBF világbajnokaként egy korábbi világbajnokkal, a 41 éves Vince Phillips ellen mérkőzik, míg Csonttörő újból az argentin Chacónnal meccsel a WBO kisvilágbajnoki címéért. Előbbi Nyíregyházán, utóbbi Győrben.
Pénteken bejelentették, hogy az amerikai Vince Phillips lesz a következő ellenfele a Boksz Világalapítvány (WBF) nagyváltósúlyú világbajnokának, Kótai Mihálynak.

Phillips Cjut is legyőzte

A profibox.hu internetes szaklap tájékoztatása szerint a "Cool" becenévre hallgató floridai bunyós nagyszerű karriert mondhat magáénak, évekig volt az IBF (Nemzetközi Boksz Föderáció) világbajnoka kisváltósúlyban. A normál alapállású, 171 cm magas Phillips profi pályafutása alatt ötvenöt mérkőzésen lépett ringbe, 46-szor győztesen (ebből 33 K.O.), nyolc alkalommal pedig vesztesen hagyta el a küzdőteret, egyszer döntetlenül végződött az összecsapása. A nyolc vereségből az utóbbi öt évben jegyzett ötöt.

Vince Phillips '97-ben - még kisváltósúlyban - aratta két legnagyobb győzelmét, amikor legyőzte az orosz származású Kosztya Cjut, aki azóta is a súlycsoport világbajnoka, és a múlt héten győztesen tért vissza sérülése és hosszabb kihagyása után. Cjunak ez az egyetlen veresége pályafutása alatt, a találkozó a tizedik menetben technikai KO-val ért véget.

Negyvenéves elmúlt már Phillips

Phillips abban az esztendőben Micky Wardot is felülmúlta. A Ring Magazin három ízben is - 2001-ben és a rá következő években - Ward meccsét választotta az év legnagyobb összecsapásának.

A 28 esztendős Kótai (30-1-0, 15 K.O.) leendő ellenfele már betöltötte a 41. életévét is, de még így is megnehezítheti a magyar világbajnok dolgát, aki profi pályafutása alatt még sohasem találkozott ennyire komoly riválissal. Az összecsapást december 18-án, Nyíregyházán rendezik.

Kótai legutóbb szeptember 11-én, a Kisstadionban a guayanai Danny Daltont győzte le egyhangú pontozással, és megvédte világbajnoki övét.

A nézettségi verseny is előtérben

Ugyanezen a napon Győrben teszi kockára a WBO és a WBA kisvilágbajnoki övét Nagy "Csonttörő" János. Ellenfele a tavalyi botrányosan - egy mélyütés után - befejeződött meccs után ismét Julio Pablo Chacón lesz, aki a hétvégén lett latin-amerikai bajnok. Chacón visszavágást ígér, míg sikere esetén Nagynak egyre komolyabb az esélye, hogy világbajnokkal találkozhasson.

A két bokszgálát két különböző kereskedelmi csatorna közvetíti, Kótai alighanem ennek köszönheti, hogy élete legnehezebb meccsét vívhatja, hiszen a nézettség érdekében a két konkurens adó mindent elkövet.