Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

A körrekord közelében az új Ferrari-motor

2005.08.11. 10:22
Szerdán is remekül futott a Ferrari új motorja, amelyet Marc Gené tesztpilóta próbált ki egy nappal korábban. A spanyol versenyző már csak bő három másodperccel maradt el Michael Schumacher körrekordjától.
Sikerrel folytatódott a Ferrari új motorjának fioranói tesztje. Az erőművet kedden próbálta ki a Forma-1-es istálló egy átépített F2004-es kasztniba építve, Marc Genével a volánnál.

Továbbra is megbízható

A spanyol pilóta huszonöt kört tett meg, legjobb ideje 59,87 másodperc volt, amely alig négy másodperccel rosszabb, mint Michael Schumacher 55,999-es körrekordja. A gép megbízhatónak bizonyult, a mintegy száz kilométer alatt semmi probléma nem volt vele.

Szerdán folytatódott a gyakorlás a V8-as motorral, Gené már ötvennyolc fordulót teljesített, és majdnem hat tizedet javított az idején: 59.305. Technikai gondok ezúttal sem adódtak, annak ellenére, hogy kétszáz kilométernél is többet ment a kocsi.

Gené csak dicsérte

"Rendkívül jól kezelhető a motor, az autó vezethetősége remek" - idézte a Gazzetta dello Sport Genét.

Jövőre már csak nyolchengeres motorral - vagy lefojtott V10-essel - lehet indulni a Forma-1-ben, júliusban a BMW és a Toyota meg is tette első köreit az új erőforrásával. Azokkal sok gond volt, hat-hét másodperccel lassabbak voltak a tízesek időinél, és le is robbantak.

A teljesítményére csak tippelni lehet

Egyelőre nem tudni biztosan, mennyivel lesz gyengébb a 2,4 literes, V8-as az eddigi három literes V10-esnél. Az idei motorok már kilencszázötven lőerő körül teljesítenek, de nem kizárt, hogy elérhetik, sőt, rövidebb időre túl is léphetik az ezres határt.

A Gazzetta szerint a Ferrari V8-asa nagyjából kilencszáz lőerős, ám más források szerint legalább kétszáz lőerővel gyengébbnek kell lennie az eddiginél. A gyárak ezt az adatot mindig titkolják.

Az igazság valószínűleg valahol a kettő között lehet, de Gené köridőit nézve elképzelhető akár a kilencszázas teljesítmény is.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!