Szilvia
5 °C
16 °C

A Ferrari is kipróbálja a V8-as motort

2005.08.09. 10:23
Kedden a Ferrari próbálja ki a következő szezonra épített új, V8-as motorját. Az erőforrást Fioranóban teszteli Marc Gené, az istálló egyik pilótája. Júliusban a Toyota és a BMW már túlesett a bemutatkozáson.
Készül a következő szezonra a Ferrari már június óta, és kedden a munka első eredményét élesben is kipróbálják. Az olasz közszolgálati televízió, a RAI úgy értesült, a gyár fioranói pályáján először vetik be a V8-as motort.

2,4 literes, V8-as

Jövőre az új szabályok miatt csak nyolchengeres, 2,4 literes erőmű szerelhető az F1-es autókba. A Toyota és a BMW már július elején tesztelte a kisebb és gyengébb motorját. A Ferrari harmadikként próbálkozik vele, egy átalakított F2004-es kasztniba illesztve. A pilóta a spanyol Marc Gené lesz.

Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója tavasszal elárulta, próbapadon futtatják a V8-ast, és a 2006-os autó más elemein is dolgoznak.

A V10-es már 1000 lőerő körül járhat

Az új, kisebb motor természetesen gyengébb lesz. A Toyota-tesztelő Olivier Panis már ment vele, szerinte öregembereknek való, annyival kisebb teljesítményt ad le.

Napjaink V10-es, három literes gépei 950 lőerő körüliek, de elképzelhető, hogy a legerősebbek, különösen a Honda és a Mercedes már 1000 körül járnak. Egyelőre nem tudni pontosan, mekkora lesz a visszaesés.

Schumacher már versenyzett hasonlóval

A Hungaroringen a Ferrari-üzemanyagszállító Shell vezető mérnöke, Mike Copson az Indexnek elmondta, nem ért egyet a kisebb motorok bevezetésével, ám a cégnek nem lesz probléma alkalmazkodni az új követelményekhez.

Sőt, Michael Schumacher miatt előnybe kerülhetnek a riválisokhoz képest: a hétszeres világbajnok az egyetlen pilóta a mezőnyben, aki versenyzett V8-as motorral, 1994-ben a Benetton-Forddal le is győzte a jóval esélyesebbnek tartott Williams-Renault-t. Akkor nyert legutóbb nyolchengeres gép világbajnokságot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?