A Ferrari is kipróbálja a V8-as motort

2005.08.09. 10:23
Kedden a Ferrari próbálja ki a következő szezonra épített új, V8-as motorját. Az erőforrást Fioranóban teszteli Marc Gené, az istálló egyik pilótája. Júliusban a Toyota és a BMW már túlesett a bemutatkozáson.
Készül a következő szezonra a Ferrari már június óta, és kedden a munka első eredményét élesben is kipróbálják. Az olasz közszolgálati televízió, a RAI úgy értesült, a gyár fioranói pályáján először vetik be a V8-as motort.

2,4 literes, V8-as

Jövőre az új szabályok miatt csak nyolchengeres, 2,4 literes erőmű szerelhető az F1-es autókba. A Toyota és a BMW már július elején tesztelte a kisebb és gyengébb motorját. A Ferrari harmadikként próbálkozik vele, egy átalakított F2004-es kasztniba illesztve. A pilóta a spanyol Marc Gené lesz.

Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója tavasszal elárulta, próbapadon futtatják a V8-ast, és a 2006-os autó más elemein is dolgoznak.

A V10-es már 1000 lőerő körül járhat

Az új, kisebb motor természetesen gyengébb lesz. A Toyota-tesztelő Olivier Panis már ment vele, szerinte öregembereknek való, annyival kisebb teljesítményt ad le.

Napjaink V10-es, három literes gépei 950 lőerő körüliek, de elképzelhető, hogy a legerősebbek, különösen a Honda és a Mercedes már 1000 körül járnak. Egyelőre nem tudni pontosan, mekkora lesz a visszaesés.

Schumacher már versenyzett hasonlóval

A Hungaroringen a Ferrari-üzemanyagszállító Shell vezető mérnöke, Mike Copson az Indexnek elmondta, nem ért egyet a kisebb motorok bevezetésével, ám a cégnek nem lesz probléma alkalmazkodni az új követelményekhez.

Sőt, Michael Schumacher miatt előnybe kerülhetnek a riválisokhoz képest: a hétszeres világbajnok az egyetlen pilóta a mezőnyben, aki versenyzett V8-as motorral, 1994-ben a Benetton-Forddal le is győzte a jóval esélyesebbnek tartott Williams-Renault-t. Akkor nyert legutóbb nyolchengeres gép világbajnokságot.