Michael Schumacher a Ferrari tesztpilótája lehet

2006.09.12. 11:10
Még be sem fejezte F-1-es pályafutását, a Ferrarinál azon dolgoznak, ne vonuljon vissza teljesen Michael Schumacher. A főmérnök, Luca Baldissierri azt szertné, ha a hétszeres bajnok a jövőben az istálló tesztelője lenne.
Vasárnap jelentette be Michael Schumacher, hogy az év végén visszavonul, a Ferrarinál viszont már azon dolgoznak, ne szálljon ki teljesen a Forma-1-ből. Az istálló főmérnöke, Luca Baldisserri azt akarja, a hétszeres világbajnok segítsen a tesztelésben, főleg az új autók kipróbálásában.

Már hiányzik Schumacher

"Schumacher tizenegy évig volt velünk, mondhatom, neki köszönhetünk mindent: pontos javaslatokat tett a munkamódszereinkre, követendő model volt nem csak a volán mögött, de a profi hozzállása miatt is. Nagy gondban leszünk, ha nélküle kell folytatnunk" - mondta Baldisserri a Gazzetta dello Sportnak adott interjújában.


Schumacher: a szerelés marad, csak a szerep változik? (fotó: AFP)

Schumacher helyét a következő három évben a McLaren-Mercedestől érkező Kimi Raikkönen foglalja el. A finn rettentő gyors pilóta, de kérdés, mennyire ért az autóhoz.

Mintha nem bíznának Raikkönenben

"Nem ismerem Raikkönent. Annyit tudunk róla, amennyit az exsauberes szerelőink elmondtak, ők még együtt dolgoztak vele néhány éve. Annyi biztos, amikor a kocsiban ül, nagyon jól végzi a dolgát, rettentő gyors, de Schumacher máshoz is értett, és hihetetlen kapcsolatot alakított ki a csapattal. Hozzájárult a győztes kocsik építéséhez, míg ezentúl nekünk kell olyan gépet adni a versenyzőinknek, amivel lehet nyerni."

A 37 éves klasszis vasárnap hangsúlyozta, a versenyzést abbahagyja, de a Ferraritól nem távozik: "találnak majd valamilyen posztot". Baldisseri szinte a bejelentés pillanatában elkezdett szervezkedi a megtartásáért. "Már kértem is Todtot és Domenicalit, győzzék meg, hogy tesztelje az új autóinkat. Végül is vezetni szeret a legjobban".

Támogatókra találhat Baldisserri

Egyelőre nem tudni, Jean Todt csapatfőnök és Stefano Domenicali sportigazgató mit szólnak az ötlethez, és azt sem, mit gondol róla Schumacher. Nigel Stepney technikai menedzser valószínűleg támogatja az ötelet, mivel máris nehézkes holtszezontól tart.

"Nehéz telünk lesz, elveszítjük az indulási pontunkat, aki éveken át velünk. Kimivel is olyan együttműködést kell felépítenünk, mint Schumacherrel" - idézte Stepney-t az autosport.com.

Sokak szerint a tesztelés a visszatérés első lépése lehet, Niki Lauda már a múlt héten azt jósolta, Michael Schumacher néhány éven belül újra versenyezni fog.