Rémálom lenne, ha Hamilton elveszítené

2014.11.20. 19:24
Vasárnap eldől, ki lesz 2014 világbajnoka a Forma-1-ben. Az egyértelmű, hogy ki érdemelné meg jobban, de a Forma-1 nem erről szól, és egy furcsa szabály az ellenfelet segíti. Hamilton vs. Rosberg.

1988? Ezzel a furcsa címmel indítottuk a szezon beharangozását még februárban, mert a tesztek után egyértelműnek tűnt, olyan év következik, mint az volt. Jó 25 évvel ezelőtt Ayrton Senna és Alain Prost a McLaren Hondával 16 futamból 15-öt megnyert, a brazil nyolcszor lett első és kevéssel megszerezte a vb-címet is.

Sejthető volt, hogy ilyesmi lesz 2014 is. És ilyen is lett.

A finálé beharangozása már három futammal a vége előtt, Amerikában elkezdődött, amikor Lewis Hamilton azt mondta, óriási szopás lenne, ha innen elveszítené a vb-t. Ott is győzött, és Toto Wolff csapatfőnök aztán arról beszélt, a duplapont beárnyékolhatja a szezont, mivel így könnyen előfordulhat, hogy nem az nyer a végén, akinek nyernie kellene - egyértelmű, Hamiltonra célzott.

18 verseny után a Mercedes 15 győzelemmel áll, Lewis Hamilton tízszer, Nico Rosberg ötször nyert. Ha megnyerik a hétvégi finálét is, megdöntik Senna és Prost, illetve a McLaren akkori csúcsát. A szezonbeli 10 kettős győzelmüket már legutóbb, Brazíliában meg is javították, 11-gyel állnak.

A világbajnokság állása

1. Lewis Hamilton - 334 pont
2. Nico Rosberg - 317 pont

A Mercedes kisajátította az idényt, és már három futammal a vége előtt megszerezte a konstruktőr-vb-címet. Ha a duplapontozás nem lenne az utolsó futamon, akkor már sokkal előbb bebiztosította volna. Mindössze három futamot bukott a márka, egyet autóhiba, egyet pilótái összeütközése miatt, és csak egyszer, épp a Hungaroringen győzte le a német motoros kocsikat Daniel Ricciardo - mindhárom nem mercis siker nyertese - úgy, hogy mindkét autójuk célba ért.

Az viszont még kérdés, hogy a Mercedes két pilótája közül ki lesz a bajnok, Hamilton vagy Rosberg? Az előbbi hiába nyert meg kétszer annyi versenyt, az utóbbinak jóval kevesebb technikai problémája volt, így csak 17 ponttal van lemaradva, és mivel az utolsó nagydíjon kétszer annyi pont jár a győzelemért és minden helyezésért, mint az eddigi 18 versenyen, Hamilton csak a második hellyel biztosan bajnok attól függetlenül, mit csinál Rosberg.

A dolog borzasztó igazságtalan, senkinek nem tetszik, nem tetszett már egy évvel ezelőtti bevezetésekor sem, jövőre megy is a szemétbe, de nem lehet mit tenni,most ez a szabály. Normál pontozás Rosberg győzelmes esetén Hamiltonnak elég lenne hatodikként bekocognia.

Mikor ki a bajnok?

Hamilton bajnok, ha:

-előrébb végez, mint Rosberg

-közvetlenül Rosberg mögött végez

Rosberg bajnok, ha:

-nyer, és Hamilton maximum 3.

-ha második, és Hamilton maximum 6.

-ha harmadik, és Hamilton maximum 7.

-ha negyedik, és Hamilton maximum 9.

-ha ötödik, és Hamilton maximum 10.

A legrosszabb számára, hogy nem is saját hibái miatt fizet, ha végigfutjuk a szezont, ez egyértelműen kiderül.

A nyitófutamon, Ausztráliában, pár kör után motorhibával kiesett, Rosberg nyert. Utána négyet nyert zsinórban Hamilton, Rosberg négyszer második lett mögötte. Nagy nehezen sikerült átvennie a vezetést a világbajnokságban.

Május végén jött az év első fordulópontja, a monacói balhé, amikor Rosberg - állítja, véletlenül -, esélyt sem hagyott Hamiltonnak megszerezni a pole pozíciót, amikor az az ő kezében volt: véletlenül kicsúszott, így a sárga zászló miatt a mögötte jövő csapattársának lassítania kellett. Másnap az előzni lehetetlen pályán nyert, és átbillentette a mérleg nyelvét, pontosabban pszichikai fölényhez jutott. Kanadában mindkét Mercinél ugyanaz a technikai gond jelentkezett, Hamilton autójánál erősebben, ő célba sem ért, míg Rosberg másodikként gurult be.

Ausztriában Rosberg volt a gyorsabb, nyert, Hamilton elszúrta az időmérőjét, első gyors körén lefutott a pályáról, másodikon megpördült - de a 9. kockáról így is bejött másodiknak.

Silverstone-ban Rosberget csapta be a technika, kiesett, Hamilton nyert, Németország újra Rosbergé lett. Hamiltont az időmérőn sújtotta autóprobléma, fékhiba miatt kicsúszott, 16.-ként startolt, harmadikként ért be.

Magyarországon Hamilton kocsija kigyulladt az időmérőn, az utolsó sorba kényszerült, de feljött harmadiknak, és sikerült megvernie a negyedik Rosberget. Ekkora robbant a bomba, Rosberg kiborult, mert Hamilton a csapatutasítás ellenére sem engedte el a táv kétharmadánál.

A német úgy érezte, nyerhetett volna, ha elmehet, ám ekkor már igen éles volt a küzdelem a vb-ért. Hamilton nem állhatott félre, amit később főnökei is megértettek, és helyeselték, hogy nem engedelmeskedett.

A pontozás az utolsó futamon

1. (hely) 50 - 2. 36 - 3. 30 - 4. 24 - 5. 20 - 6. 16 - 7. 12 - 8. 8 - 9. 4 - 10. 2.

Belgiumban ennek hatására ért tetőpontjára a Monaco óta feszült Hamilton—Rosberg–konfliktus: utóbbi hibájából a második körben összeütköztek, Hamilton kiesett, Rosberg második lett. Toto Wolff Merci-főnök tajtékzott, másik topmenedzserük, Niki Lauda is Rosberget kritizálta, aki viszont nem ismerte el a vétkét, de egy hét múlva mégis bocsánatot kért. A Mercedes megbüntette, de hogy hogyan, máig sem tudni.

Utána Hamilton zsinórban öt futamot nyert. Rosberg csak egyszer nem lett második, Szingapúrban, amikor megállt alatta a Mercedes. Így jutottak el Brazíliába, másfél hete Rosberg győzött, Hamilton megpördült, másodiknál jobb nem tudott lenni. Már a futam előtt tudta viszont, ezzel a második hellyel is kiveszi Rosberg kezéből a döntést, ha most vasárnap simán célba ér csapattársa mögött másodikként, ő a bajnok.

Az Abu-Dzabi GP időpontjai

2014. november 21 – 23.
1. szabadedzés  péntek    10:00
2. szabadedzés  péntek     14:00
3. szabadedzés szombat     11:00
Időmérő      szombat         14:00
Futam     vasárnap            14:00

Összeszámolva, időmérős vagy futamon történt autóhibák nélkül Rosberg háromszor verte versenyen Hamiltont, míg Hamilton kilencszer Rosberget. Monacót sehova nem számoltuk, mert az autóikkal ugyan nem volt gond, de az az időmérős eset eldöntötte a futamot is.

Rosbergnek tehát szüksége lesz valakire, aki az utolsó futamon közé és Hamilton közé férkőzik, a második helyre. Ki is szemelte Massát, aki Brazíliában a legközelebb volt a Mercikhez, de még így is fél perccel lemaradt tőlük. A másik Williamsszel Valtteri Bottas is tehetne valamit, esetleg Daniel Ricciardo, akinek egyedüliként sikerült legyőznie a Mercedeseket idén, ám mindannyiuk feltámadása erősen kétséges, a két esélyes annyival gyorsabb náluk.

Hamilton már elmondta, bár a második is jó neki, ő győzelemre hajt a futamon, Rosbergnek meg nincs mit gondolkoznia, mennie kell, kijelentette, optimista.

A helyzet hasonlít Hamilton eddigi első és egyetlen vb-címének megnyeréséhez, amikor 2008-ban Massának nem volt más választása, mint otthon nyerni, míg Hamiltonnak elég volt az ötödik hely is. Akkor a brazil elsőként futott be, és mintegy félpercen át világbajnok is volt, csakhogy az utolsó előtti kanyarban Hamilton megelőzte Timo Glockot, amivel megszerezte a szükséges pozíciót.

Ha nem lenne duplázás, Hamiltonnak most a hatodik is elég lenne, de a lényeg, hogy volt már hasonló helyzetben. Rosberg először hajt a vb-címre, ám ez mindegy is, mert nincs min gondolkodnia-taktikáznia, mennie kell.

Hamilton ellen az szól, hogy hasonló helyzetben világbajnokságot veszített is, 2007-ben. Az utolsó futamon az ötödik hely kellett volna neki, ha Kimi Raikkönen fut be elsőként. A finn hozta a kötelezőt, de az angol csak hetedik lett. Az első körben lefutott a pályáról, majd a McLaren irtózatos taktikára állította, de nem is volt elég gyors, csak hetedik lett.

Wolff, szokásához híven, a héten már finomított is a cikk elején idézett kijelentésén, amikor arról beszélt, mindkét pilótája fantasztikus profi, és bármelyikük is lesz a világbajnok, természetesen megérdemli, ám még ennél is kiemelendőbb, hogy nekik, a csapatnak, a Mercedesnek

mindegy, hogy melyikük lesz a világbajnok.

Hozzátette viszont azt is, hogy "egyértelműen rémálom lenne, ha Lewis lerobbanna, azt akarjuk, hogy egyenes és sportszerű küzdelemben dőljön el a bajnokság, ne kiesés miatt, reméljük, nem a dupla pont dönt".

Azt nem mondta, hogy Rosberg lerobbanása is tragédiával érne fel.